Nemrég három kellemes napot töltöttünk el Egerben, Magyarország északi borfellegvárában, ahol a múlt dicső, az emberek kedvesek, a rétes pedig remekbe szabott nyújtott. Városnéző utunk során a Zsálya Bisztróba tértünk be könnyű ebéd után kutatva.
A bisztró a belvárosban helyezkedik el, az egri vártól 5 percnyi sétára. Fákkal, ponyvával beárnyékolt teraszon ülünk le, a jó időnek úgy örülünk, hogy az éttermet belülről el is felejtjük felderíteni.

Az egri Zsálya Bisztró kerthelyisége
Az első meglepetés: a menü mellé automatikusan egy üveg szódát kapunk. Lehet nyomni, fröcsögtetni belőle a jó hevesi szikvizet kedvünkre. Lényegében már ettől a gesztustól Zsálya Bisztró rajongó lettem, régi vesszőparipám, hogy egy magára adó étteremben a víz és kenyér alanyi jogon járjon a vendégnek, ha asztalhoz ül.

Szódavíz: a fröccs hajtómotorja

Szódát minden asztalra! – Zsálya Bisztró, Eger
Láss csodát, megkapjuk a kenyeret is, ráadásul házi sütésűt. A napi menüről választunk magunknak ételt, előételnek lilahagymás vaddisznó tepertőkrémet fogyasztok. Intenzív ízű krém, friss, ropogós töpörtyű-törmelékkel vegyítve, jólesik a szintén ropogós karimájú kenyérre kenve.

Lilahagymás vaddisznó tepertőkrém – Zsálya Bisztró, Eger
Még javában eszem az előételt, de valamilyen malőr okán már megérkezik a főételem is – a szívem majd megszakad, ahogy a finoman illatozó főzelékem ott hűl magában az oldalvonalon. A főzelék egyébként egy minden igényt kielégítő, megbízható tarkababfőzelék lágy, füstös felhanggal, klasszikus sertéspörkölttel nyakon öntve. Nincs lisztes rántásíze és a bab sincs agyonfőzve, a kenyérrel együtt emberes adag.

Takaros tarkababfőzelék, sertéspörkölttel – Zsálya Bisztró, Eger
A másik főételt is kipróbáljuk, ez sonkás-fetás göngyölt csirkemell tésztasalátával. A csirkét szépen körbepirította a szakács, belül nagy örömünkre egy krémes, szelídebb jellegű feta bukkan fel a mindent elsöprő sósság helyett. A tésztasalátából a vastag típusú penne ellenére egy igazán könnyed, nyári fogást sikerült varázsolni a majonézes szósszal és a néhol felvillanó édeskés paprikadarabkákkal. Egyszerű, ám arányaiban és fűszerezésében passzentos fogás.

Könnyű, nyárias tésztasaláta hidegen, sonkás-fetás göngyölt csirkemellel – Zsálya Bisztró, Eger
A desszert meggyes pite. A piskóta lehetne egy kicsit szellősebb, de a ragyogó ribizliszósznak hála ez semmit sem von le az élvezeti értékéből. Nem marad hírmondó ebből sem a tányéron.

Sej, ribizliszósz… meggyes piskóta az egri Zsálya Bisztróban
A kétfogásos ebédmenü 1000, a háromfogásos 1300 forintot kóstál, ez magában hordozza az ebéd mellé tálalt kenyeret és szódát is. Szervízdíj sincs felszámolva, mindenki maga döntheti el, elégedett volt-e annyira, hogy borravalót hagyjon. Ebben az árkategóriában ilyen minőségű és mennyiségű étel nagyjából csak otthon kerülhet az asztalra, ha.
Üde gasztronómiai színfoltja Eger városának a Zsálya Bisztró. Legközelebbi egri kiruccanásunk során egy ráérős, borozgatós vacsorára kerítünk itt sort, a csupa étvágygerjesztő helyi alapanyagra épített á la carte étlap izgalmasan hangzik.
3300 Eger, Maklári út 9. (Hotel Aqua Eger)
Asztalfoglalás: +36 36 515 338
További étteremajánlókért, receptekért, szakácskönyv ajánlókért nézz be hozzánk facebookon is!
No Comments