Hála az égnek már minden nagyobb hiperben, a hét minden napján beszerezhetőek az indiai konyhakultúra alapjait képező fűszerek, mint pl. a curry, a kurkuma, a kardamom, vagy az egyik személyes kedvencünk, a garam masala fűszerkeverék. Megéri velük játszani: némi pikáns indiai fűszerezés színben és ízben is csodákat tud művelni egy egyszerű rizzsel, raguval, főzelékkel.
Vöröslencse curry
Hozzávalók:
- 400 g vöröslencse, átöblítve (mi innen szereztük)
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 1 kisebb piros kápia paprika, félbevágva, erektől, magoktól megtisztítva, finomra aprítva
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál vörös curry paszta (Tescóban mindig kapható)
- 1 evőkanál garam masala
- 1 teáskanál curry fűszerkeverék
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
- 1 evőkanálnyi friss, apróra vágott gyömbér
- 1 teáskanál barna cukor
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1/2 evőkanál felaprított gyömbér
- 400 g paradicsompüré
- 150 ml kókusztej
Elkészítés:
A vajat és az olívaolajat elkezdjük melegíteni egy mélyebb serpenyőben, rögtön hozzá is dobjuk a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért, a paprikát, kb. 10 percig alacsony lángon pároljuk.
Megszórjuk a fűszerekkel és a cukorral, további 1-2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a lencsét és felöntjük 500 ml vízzel. 20-25 perc alatt fedő alatt készre főzzük, félúton felöntjük a paradicsompürével és a kókusztejjel, ez idő tájt már lehet kóstolgatni is, kíván-e még valamit. Néha nézzünk rá, kevergessük meg, ha úgy ítéljük meg, hogy elbír még egy kis vizet a lencse, öntsünk hozzá.
Fehér rizzsel, friss, üde korianderrel tálalom, továbbá egy cikk zöld citrommal is nyakon tekerem. Pazar húsmentes lakoma. Csak chilis-fokhagymás lepénykenyérrel lehet fokozni az élvezeti értékét, de azzal nagyon.
Jó étvágyat!