
Tüzes tandoori csirke avokádós-mandarinos raitával
Bevallom, az elnevezés kicsit azért csalóka.
Nem a tüzes része, tüzesnek elég tüzes lett (mármint európai értelemben, Indiában maximum egy lenéző vállrándítást érdemelnék ki vele, vagy még annyit sem), azért csalóka, mert csak a fűszerezésében tandoori csirke, viszont a hagyományos készítési móddal ellentétben serpenyőben készült.
A tandoor egy indiai eredetű agyag sütőalkalmatosság, ami úgy néz ki, mint egy betonkeverő üstje. Iszonyú forróságot generálnak benne faszénnel, a benne készült húsételek pedig utánozhatatlanul finomak: kívül ropogósak, a joghurtos páctól belül szaftosak, valamint az izzó faszénre csöpögő fűszeres zsíroknak és nedveknek köszönhetően egy zamatos, füstös íz is átjárja őket. Fenomenális.
Mivel a konyhánkban nincs beépített tandoor sütő, ezért nem tudtuk teljesen autentikus módon elkészíteni a csirkét. Ennek ellenére szerintem kihoztuk belőle a legtöbbet, amit ilyen elkényelmesedett nyugati körülmények között lehetett.
Tandoori csirke avokádós-mandarinos raitával
A csirke hozzávalói (4-6 főre):
- 4 db csirkemell filé, felkockázva
- 4-5 púpozott evőkanál natúr joghurt
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- kb. 3 cm-es friss gyömbér
- 2 db lime leve
- 2 nagy evőkanál pirospaprika
- 1 evőkanál garam masala (indiai fűszerkeverék)
- 1 teáskanál őrölt chili (ha nem olyan erős fajta, lehet több is)
- ízlés szerint só, bors
A raitához:
- 4 db avokádó
- 4 db magnélküli mandarin, filéire bontva
- 8-10 evőkanál natúr joghurt
- kis csokor friss koriander apróra vágva (bár, ha be tudtam volna szerezni, mentával készítem)
Elkészítés:
A joghurtot és a fűszereket összekeverem, belenyomom a fokhagymát, belereszelem a gyömbért, majd alaposan összedolgozom a csirkével együtt. 15-20 percet állni hagyom.
Közben elkészítem a raitát. Az avokádót kisebb-nagyobb darabokra vágom (nem baj, ha nem egyformák, sőt), és összekeverem a mandarin gerezdekkel, a joghurttal és a zöldfűszerrel. Ízesítem. Néhány csepp olívaolaj sem árt neki és néhány gránátalmamaggal is feldíszítettük.
A bepácolt csirkét közepes-magas lángra hevített serpenyőben kb. 10 perc alatt készre sütöm. Ha kedvünk tartja, ezen a ponton még beleapríthatunk egy friss chilit is, biztos, ami biztos alapon.
Mi tortillával tálaltuk, de pitába is lehetne tölteni és rizzsel is igen jó. A hús gazdag, fűszeres ízű, a joghurtos-avokádós szósz szépen hűsít, a zöldfűszer is teszi a dolgát, egy-egy harapásnál pedig a lédús, édes mandarin fokozza a élvezetet. Ráadásul fél óra alatt bőven megvan az egész.
Gyors, fűszeres, szezonális receptekért kattanj ránk facebookon is!