• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Tüzes tandoori csirke avokádós-mandarinos raitával

By Gyömbér · On 2013.11.26.


Tüzes tandoori csirke avokádós-mandarinos raitával

Tüzes tandoori csirke avokádós-mandarinos raitával

 

Bevallom, az elnevezés kicsit azért csalóka.

Nem a tüzes része, tüzesnek elég tüzes lett (mármint európai értelemben, Indiában maximum egy lenéző vállrándítást érdemelnék ki vele, vagy még annyit sem), azért csalóka, mert csak a fűszerezésében tandoori csirke, viszont a hagyományos készítési móddal ellentétben serpenyőben készült.

A tandoor egy indiai eredetű agyag sütőalkalmatosság, ami úgy néz ki, mint egy betonkeverő üstje. Iszonyú forróságot generálnak benne faszénnel, a benne készült húsételek pedig utánozhatatlanul finomak: kívül ropogósak, a joghurtos páctól belül szaftosak, valamint az izzó faszénre csöpögő fűszeres zsíroknak és nedveknek köszönhetően egy zamatos, füstös íz is átjárja őket. Fenomenális.

Mivel a konyhánkban nincs beépített tandoor sütő, ezért nem tudtuk teljesen autentikus módon elkészíteni a csirkét. Ennek ellenére szerintem kihoztuk belőle a legtöbbet, amit ilyen elkényelmesedett nyugati körülmények között lehetett.

Tandoori csirke avokádós-mandarinos raitával

A csirke hozzávalói (4-6 főre):

  • 4 db csirkemell filé, felkockázva
  • 4-5 púpozott evőkanál natúr joghurt
  • 3 nagy gerezd fokhagyma
  • kb. 3 cm-es friss gyömbér
  • 2 db lime leve
  • 2 nagy evőkanál pirospaprika
  • 1 evőkanál garam masala (indiai fűszerkeverék)
  • 1 teáskanál őrölt chili (ha nem olyan erős fajta, lehet több is)
  • ízlés szerint só, bors

A raitához:

  • 4 db avokádó
  • 4 db magnélküli mandarin, filéire bontva
  • 8-10 evőkanál natúr joghurt
  • kis csokor friss koriander apróra vágva (bár, ha be tudtam volna szerezni, mentával készítem)

Elkészítés:

A joghurtot és a fűszereket összekeverem, belenyomom a fokhagymát, belereszelem a gyömbért, majd alaposan összedolgozom a csirkével együtt. 15-20 percet állni hagyom.

Közben elkészítem a raitát. Az avokádót kisebb-nagyobb darabokra vágom (nem baj, ha nem egyformák, sőt), és összekeverem a mandarin gerezdekkel, a joghurttal és a zöldfűszerrel. Ízesítem. Néhány csepp olívaolaj sem árt neki és néhány gránátalmamaggal is feldíszítettük.

A bepácolt csirkét közepes-magas lángra hevített serpenyőben kb. 10 perc alatt készre sütöm. Ha kedvünk tartja, ezen a ponton még beleapríthatunk egy friss chilit is, biztos, ami biztos alapon.

Mi tortillával tálaltuk, de pitába is lehetne tölteni és rizzsel is igen jó. A hús gazdag, fűszeres ízű, a joghurtos-avokádós szósz szépen hűsít, a zöldfűszer is teszi a dolgát, egy-egy harapásnál pedig a lédús, édes mandarin fokozza a élvezetet. Ráadásul fél óra alatt bőven megvan az egész.

Gyors, fűszeres, szezonális receptekért kattanj ránk facebookon is!

Share Tweet

Gyömbér

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.