Ami az ételfotózást illeti, nagyon megkönnyítené a dolgunkat, ha minden zöldség és gyümölcs annyiféle színben és formában teremne, mint a cukkini. Határozottan jó érzés lehet egy kecses karalábét vagy egy halványlila csíkokkal átitatott, gömbölyű répát lencsevégre kapni.
A gömbcukkini gömbölyűsége miatt nem kerülheti el a végzetét: töltve lesz. Mi most húsmentesen készítettük el, oregánósan, citromosan és még sok minden másosan. Lássuk!
Hozzávalók
- 4 gömbcukkini
- 125 g főtt bulgur (kétszeres mennyiségű vízzel leforrázuk, 20-25 percig állni hagyjuk)
- 1 kis vöröshagyma, felaprítva
- 1 csokor friss oregánó, felaprítva
- 1 kis csokor újhagyma, felkarikázva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1/2 citrom leve
- 1/2 evőkanál fehérborecet
- 40 g vágott vagy durvára tört mandula, száraz serpenyőben kissé megpirítva
- 100 g feta sajt
- 1 piros chili, felaprítva (opcionális)
Elkészítés
- A gömbcukkinik kalapját levágjuk. A belsejüket egy kanállal kivájjuk, kis kockákra aprítjuk, félrerakjuk.
- Egy serpenyőben vaj és olívaolaj keverékén hagymát és fokhagymát párolunk, kb. 10 percig. Utána hozzáadjuk a cukkini húsát és további 10 percig kevergetjük közepes lángon, hogy a víz elfőjön alóla.
- Közben a citrom levét, a borecetet, az oregánót és a chilit vegyítjük 2 evőkanál extra szűz olívaolajjal.
- A serpenyő tartalmához adjuk az öntetet, a szétmorzsolt feta sajtot, a felkarikázott újhagymát és a mandulát. Jó alaposan összekeverjük az egészet, majd belekanalazzuk, megtömjük vele a cukkiniket. Ha szeretnénk, egy kevés reszelt parmezánt is szórhatunk a tetejükre, majd visszatesszük rájuk a kalapot.
- 175 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Ha megszórtuk a tetejét sajttal, az utolsó néhány percben vegyük le a kalapokat, hogy szépen megbarnulhasson.
Finom, egészséges, vegetáriánus tavaszi vacsora. Jó étvágyat!
Mi a legszebb a legközelebbi zöldségesnél? Spárga? Medvehagyma? Hónapos retek, vagy éppen az újkrumpli? Mindenre van ötletünk! Facebookon pedig még sok minden másból is csemegézünk, tartsatok velünk ott is!
No Comments