
Téli saláta karamellizált körtével és dióval
Unalomig ismételt, elcsépelt közhelynek hangzik, de igaz: a decemberi terülj-terülj asztalkám dömping után januárban szüksége van egy kis lazításra a testünknek. (Év végén magunkat küldjük el szabadságra, januárban pedig az emésztőrendszerünket.)
A javasolt évkezdő menü: könnyű, zöldséges ételek, tápláló levesek és sok folyadék, ami se nem sör, se nem bor, se nem pálinka.
Mi ezzel a salátával kezdtük az évet, amihez Lorraine Pascale egyik receptje adta az ihletet. Van benne anyag rendesen, szóval a saláták mezőnyében a nehézsúlyba sorolnám, de egy töltött káposztával azért nem lehet összehasonlítani.
Téli saláta karamellizált körtével (2 fő részére)
A saláta hozzávalói:
- 100 g vegyes saláta (endívia, madársaláta, rukkola, ami éppen akad otthon)
- 2 db vilmoskörte, meghámozva, kicsumázva, szeletekre vágva
- ½ ek vaj
- 1 ek dióolaj
- 1 ek méz
- 1 ek balzsamecet
- 4 szelet bacon (ez azért kell bele, hogy ne legyen túl hirtelen az átmenet)
- kis maréknyi orda sajt
Az öntet hozzávalói:
- ½ ek vaj
- ½ ek méz
- 1 ek balzsamecet
- ½ ek dijoni mustár
- 2 ek dió
Elkészítés:
Egy serpenyőben ropogósra pirítjuk a bacont, félretesszük.
Ugyanebben a serpenyőben a baconből kisült zsírból egy evőkanálnyit összemelegítünk a vajjal és az olajjal. Beledobjuk a cikkekre vágott körtét, sózzuk-borsozzuk, meglocsoljuk a mézzel, majd közepes-magas hőmérsékleten kb. 5 perc alatt karamellizáljuk. Lehet puhábbra is sütni, mi úgy szeretjük, ha lehet még ”harapni” kicsit a gyümölcsöt.
A körtéket is félretesszük, és szintén ebben a serpenyőben kb. 2 perc alatt összemelegítjük az öntet hozzávalóit a dióval együtt.
A tányérra szedett salátán szépen elrendezzük a körtét, a bacont, meglocsoljuk a diós mázzal és kevés sajtot morzsolunk a tetejére. Kész is. Finom, tápláló, jól lehet vele lakni, de mégse érzi utána azt az ember, hogy a fotelig sem tud elvergődni.
Január hónapot az egészséges életmódnak szenteljük – tarts velünk facebookon is!