• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Tejszínes zöldségleves

By Gyömbér · On 2013.06.25.


Kakukkfüves citromos zöldségleves tejszínnel

A legegyszerűbb levesek egyike. Általában olyan zöldségekből készül, ami éppen van otthon, vagy ami megtetszett a piacon. Ökölszabály éppen ezért nincs hozzá: ha valaki répapárti, tegyen bele abból sokat, ha nincs jóban a karfiollal, cserélje le brokkolira, ha még tartalmasabbá akarja tenni, főzzön bele tésztát.

A lényeg, hogy rengeteg, rengeteg zöldség legyen benne.

Tejszínes zöldségleves (a megadott mennyiség nagyjából fedezi egy balatonakarattyai nyári tábor háromnapi adagját)

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 70 dkg sárgarépa, karikákra vágva
  • 30 dkg fehérrépa, karikákra vágva
  • 1 db hegyes erős paprika, apróra szelve
  • 35 dkg zeller, negyedekre vágva
  • 35 dkg karalábé, negyedekre vágva
  • 50 dkg krumpli, kis kockákra vágva
  • 50 dkg karfiol, nagyobb rózsákra bontva
  • 45 dkg zöldborsó
  • 3 db babérlevél
  • 1 csokor kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem (ebből egy kis maroknyi felaprítva)
  • 1 evőkanál szárított lestyán
  • 1 citrom leve
  • 2 dl tejszín
  • 5 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

Az olívaolajat egy nagy (értsd: olyan nagy, amiben elfér kb. 3 kg zöldség és még vagy 4 liter víz) lábosban felhevítjük, néhány perc alatt megpároljuk rajta a hagymát, majd a zöldborsó és a karfiol kivételével beledobjuk az összes zöldséget. Összeforgatunk mindent és felöntjük kb. 3,5-4 liter vízzel, sózzuk-borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, a csokorba kötött petrezselymet és a kakukkfüvet, felforraljuk, majd visszatekerjük alacsonyra a lángot és lefedjük.

15 perc elteltével hozzáadjuk a karfiolt (ezt azért később, mert különben teljesen szétfőne), és az egészet addig gyöngyöztetjük, míg az összes zöldség meg nem puhul. Pontos időt nem írok, mert ez attól is függ, ki mekkorára vágja fel őket, mennyire puhára főve szereti.

5 perccel azelőtt, hogy kész van, beleöntjük a zöldborsót is, majd néhány merőkanállal kimerünk a levesből egy külön edénybe, ezt összekeverjük a tejszínnel, hőkiegyenlítés végett. A levest újra felforraljuk, és forrás közben beleöntjük a tejszínes keveréket.

Elkeverjük, hozzáadjuk a citrom levét is és megszórjuk a frissen összeaprított petrezselyemmel. A két fűszercsokrot (kakukkfű és petrezselyem) most már kivehetjük a levesből.

Melegen is finom, de nagy nyári hőségben hidegen is jólesik lapátolni. A répától és a zöldborsótól kissé édeskés hangulatú leves, amibe jól passzol a végén belefacsart savanykás életérzés.

Jó étvágyat hozzá!

Tejszínes-citromos zöldségleves

Vegetáriánusok, levesimádók és zöldségpusztítók, csatlakozzatok!

Share Tweet

Gyömbér

No Comments

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.