
Kakukkfüves citromos zöldségleves tejszínnel
A legegyszerűbb levesek egyike. Általában olyan zöldségekből készül, ami éppen van otthon, vagy ami megtetszett a piacon. Ökölszabály éppen ezért nincs hozzá: ha valaki répapárti, tegyen bele abból sokat, ha nincs jóban a karfiollal, cserélje le brokkolira, ha még tartalmasabbá akarja tenni, főzzön bele tésztát.
A lényeg, hogy rengeteg, rengeteg zöldség legyen benne.
Tejszínes zöldségleves (a megadott mennyiség nagyjából fedezi egy balatonakarattyai nyári tábor háromnapi adagját)
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 70 dkg sárgarépa, karikákra vágva
- 30 dkg fehérrépa, karikákra vágva
- 1 db hegyes erős paprika, apróra szelve
- 35 dkg zeller, negyedekre vágva
- 35 dkg karalábé, negyedekre vágva
- 50 dkg krumpli, kis kockákra vágva
- 50 dkg karfiol, nagyobb rózsákra bontva
- 45 dkg zöldborsó
- 3 db babérlevél
- 1 csokor kakukkfű
- 1 csokor petrezselyem (ebből egy kis maroknyi felaprítva)
- 1 evőkanál szárított lestyán
- 1 citrom leve
- 2 dl tejszín
- 5 evőkanál extra szűz olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
Az olívaolajat egy nagy (értsd: olyan nagy, amiben elfér kb. 3 kg zöldség és még vagy 4 liter víz) lábosban felhevítjük, néhány perc alatt megpároljuk rajta a hagymát, majd a zöldborsó és a karfiol kivételével beledobjuk az összes zöldséget. Összeforgatunk mindent és felöntjük kb. 3,5-4 liter vízzel, sózzuk-borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, a csokorba kötött petrezselymet és a kakukkfüvet, felforraljuk, majd visszatekerjük alacsonyra a lángot és lefedjük.
15 perc elteltével hozzáadjuk a karfiolt (ezt azért később, mert különben teljesen szétfőne), és az egészet addig gyöngyöztetjük, míg az összes zöldség meg nem puhul. Pontos időt nem írok, mert ez attól is függ, ki mekkorára vágja fel őket, mennyire puhára főve szereti.
5 perccel azelőtt, hogy kész van, beleöntjük a zöldborsót is, majd néhány merőkanállal kimerünk a levesből egy külön edénybe, ezt összekeverjük a tejszínnel, hőkiegyenlítés végett. A levest újra felforraljuk, és forrás közben beleöntjük a tejszínes keveréket.
Elkeverjük, hozzáadjuk a citrom levét is és megszórjuk a frissen összeaprított petrezselyemmel. A két fűszercsokrot (kakukkfű és petrezselyem) most már kivehetjük a levesből.
Melegen is finom, de nagy nyári hőségben hidegen is jólesik lapátolni. A répától és a zöldborsótól kissé édeskés hangulatú leves, amibe jól passzol a végén belefacsart savanykás életérzés.
Jó étvágyat hozzá!

Tejszínes-citromos zöldségleves
Vegetáriánusok, levesimádók és zöldségpusztítók, csatlakozzatok!
No Comments