
Tejszínes-spenótos penne pirított mandulával1
A mi konyhánkban a főzés néhány merőben eltérő sémára épül.
Van az egyik, amikor előre tudjuk, hogy miket akarunk sütni-főzni az elkövetkező napokban, bevásárolunk hozzá és haladunk a terv szerint. Ez talán a leggyakoribb.
Van a másik, amikor a boltban haladva dobjuk be a kosarunkba az éppen szimpatikus, szezonális alapanyagokat és otthon ezek alapján állunk neki az alkotásnak. Szintén elég sűrűn megesik.
Van, amikor egy interneten, szakácskönyben olvasott, tévében látott recept láttán olyan erős vágy fog el minket az elkészítésére, hogy tudjuk, minden egyes perc késlekedéssel rosszabb hely lesz a Föld. Ez sem ritka.
Végül van, amikor a hűtőben és környékén található kibontott, félig megcsócsált ételekből – amik még nem jártak le, nem fonnyadtak el ugyan, de már közel az utolsó órájuk – hozunk össze egy gyors fogást. Ilyen receptet már régen hoztunk a blogra, de ez most olyan jól sikerült, hogy megérdemli a világhírt.
Tejszínes-spenótos penne pirított mandulával
Hozzávalók (2 szeméyre)
- 200 g penne tészta
- 1 ek extra szűz olívaolaj
- ½ ek vaj
- 1 kisebb (vagy egy fél) kaliforniai paprika, nagyjából a pennével megegyező méretű csíkokra vágva
- 100 g bébispenót
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek finomra aprított friss rozmaring
- 2 szelet prosciutto
- 2 ek blansírozott mandula, mozsárban durvára törve
- 2 dl tejszín
- 2 ek ricotta sajt
Elkészítés:
A tésztát bő, lobogó sós vízben feltesszük főni.
Közben egy nagy serpenyőben közepes lángon összeolvasztjuk a vajat és az olívaolajat, majd beleszórjuk a tört mandulát. Néhány percig pirítjuk, majd amikor kezd aranybarnába fordulni, hozzáadjuk a paprikacsíkokat, finoman sózzuk, borsozzuk és együtt pirítjuk az egészet még 1-2 percig.
Belenyomjuk a fokhagymát, elkeverjük, hozzáöntjük a rozmaringot, kisebb-nagyobb darabokban beletépkedjük a sonkát.
Ezen a ponton mehetnek rá a spenótlevelek is, amik a hő hatására kb. 1 perc alatt szépen összerogynak. Ahogy megroskadnak, felöntjük az egészet tejszínnel, belekeverjük sűrítés gyanánt a ricottát, sózunk-borsozunk, összekevergetünk mindent és ezzel nincs is több teendőnk.
A fogkeményre főtt tésztáról leöntjük a vizet és a serpenyőben összerázzuk a szósszal, ha szükséges, utánaízesítünk.
Tipp: ha a szósz túlságosan sűrűre sikerült, lazítsuk fel a tészta főzővizéből egy merőkanállal.
Minimális konyhai rutinnal akár 15-20 perc alatt színes, dús, tartalmas és nagyon, de nagyon finom vacsora gőzőlöghet az asztalon. Én néhány csepp olívaolajjal, parmezánnal és egy kevés friss chilivel tettem még emlékezetesebbé.
Jó étvágyat hozzá!
Beismerjük, tésztafüggők vagyunk. Ha ti is, nézzetek be hozzánk facebookra!

Tejszínes-spenótos penne