• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Tavaszi saláta pikáns reteklevél pestoval

By Gyömbér · On 2014.03.15.


Tavaszi saláta és retek pesto

Tavaszi saláta és retek pesto

A tavasz nagyon itt van, a héten már ingujjban szaladgáltam a városban, az asztalunkon pedig egy nagy csokor aranyeső díszeleg, amit ma délelőtt kutyasétáltatás közben szedtünk. Ez egyben azt is jelenti, hogy újra kinyílt a föld és friss zöldségekkel boríthatunk fátylat a tél szűkmarkúságára. Az alábbi salátát zsengén roppanó tavaszi retekkel dobtuk fel, a leveléből pedig az olasz konyha jellegzetességét, pestot készítettünk. Ez az intenzív, gazdag ízű szósz szolgált salátaöntetként, a lágyan csordogáló tojással kiegészítve remek párost alkottak.

Tavaszi saláta pikáns reteklevél pestoval (4 főre)

A salátához:

  • vegyes zöldsaláta (jégsaláta, rukkola, madársaláta, bébispenót,stb.)
  • 7-8 db hónapos retek
  • 2 zsenge újhagyma

A pestohoz:

  • 2 csokor reteklevél
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 50 g parmezán
  • 40 g dió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ½ erős zöldpaprika
  • kb. 1,5 dl extra szűz olívaolaj
  • só, bors

Tálaláshoz:

  • pirított kenyér vagy sós kalács szeletek
  • fejenként 1 tojás
  • retekcsíra

Elkészítés:

A reteklevelet, petrezselymet, parmezánt, diót, fokhagymát, zöldpaprikát és olívaolajat aprítógépbe dobáljuk, összedaráljuk, ízesítjük – ezzel kész is a pesto.

Egy tányérra szedjük kedvenc, tetszés szerint variálható salátáinkat, majd összekeverjük a darabolt retekkel és az újhagyma karikákkal. Meglocsoljuk pestoval és a tetejére ültetünk egy szelet pirított kenyeret. Egy lábosban vizet hevítünk egy evőkanál ecettel együtt. Amikor már forr, de még nem lobog, kanállal megkeverjük és az örvénylő víz közepébe óvatos, de magabiztos mozdulattal egy tojást csúsztatunk. Kb. 3 perc elteltével kihalásszuk a tojást és a pirítósra helyezzük.

Retekcsírával díszítjük, sózzuk, borsozzuk és frissen tálaljuk.

TIPP: húsvétra is tökéletes saláta, utána pedig az ünnepről megmaradt, apró csíkokra tépkedett sonkával dúsíthatjuk, kiváló összhangot alkot a saláta ízeivel.

A tavasz összes zöldségét végigesszük, komolyan. Tartsatok velünk!

Share Tweet

Gyömbér

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.