
Tavaszcsalogató citrussaláta
A kontinentális éghajlati öv sajátossága a négy évszak. Ennek a természeti törvénynek köszönhetjük a fehér karácsonyt, a lombozatok gyönyörű őszi színkoncertjét, a kazánszerelő nemes hivatását, a vakáció fogalmát, a város augusztusi forróságában könnyedén libbenő nyári szoknyákat és azt is, hogy van pajkos tavaszi zsongásunk. A változatosság gyönyörködtet, elég csak arra a kézenfekvő példára gondolni, hogy milyen érdekessé és izgalmassá teszi konyhakultúránkat a szezonalitás.
Van viszont egy időszak, amikor minden jóérzésű négyévszaki ember az kívánja, bárcsak mediterrán tájakra intézte volna a sors szülei találkozását. Ez az a február eleji, sáros, hófúvásos, szeles és esős szakasz, amikor a tél még nem tudja eldönteni, hogy visszavonulót fújjon, vagy húzza még pár hétig. Legfőbb jellemzője a ramaty, mindent undokul beterítő szürkeség.
Ellenszere: szívmelengető filmek, napsütésben íródott könyvek, tüzes, nyáridéző borok és bármi, ami színes.

Hangolódjunk napsütésre!
Pisztáciás citrussaláta
Hozzávalók:
- narancs
- vérnarancs
- grapefruit
- gránátalma (grenadin néven is ismeretes)
- néhány mentalevél
- egy maroknyi durvára tört pisztácia
- jó minőségű extra szűz olívaolaj (a minőség és az olívaolaj kapcsolatáról bővebben ITT írtunk)
Elkészítés:
A déligyümölcsöket vékony, legfeljebb fél centiméteres karikákra vágjuk és elrendezzük egy tányéron.

Narancs, grapefruit, vérnarancs, gránátalma.. szín- és vitaminbomba
Megszórjuk a pisztáciával, a gránátalma bordós magjaival, a mentalevelekkel, majd vékonyan meglocsoljuk az olívaolajjal.
A gránátalma hámozása trükkös tud lenni, ha először vág bele az ember, ez a videó nyújthat mankót.
[youtube rnujQquKCQY]
Ez a könnyű, aromás saláta kiváló előételként vagy desszertként, de egy frissítő délutáni uzsonna szerepében is megállja a helyét. Édesszájúak az olívaolaj helyett mézet csorgathatnak rá vékonyan, úgy is pazar a végeredmény.
Várjuk együtt az első tavaszi napsugarakat facebookon is!

Jókedv gyümölcsbe rejtve
No Comments