
Tavaszi zöldségek a leveshez
Levesevő lettem. Ennek a nem különösebben érdekes, belőlem mégis kikívánkozó hírnek két oka van. Az egyik, hogy a hét elején egy meglehetősen nagy, de semmiképpen sem kis lábosban elkészített leves 2-3 napig biztos kiszolgál nálunk mint vacsora. Praktikus a hűtőből előkapni, meghullámozni, bekanalazni. (Nem szégyen ám, ha nem áll neki az ember mindennap főzni, hogyan is állna, amikor menni kell, hajtani, csinálni az életet.)
A másik ok kissé romantikusabb; engem a leves ugyanis megnyugtat. A főzés általában amúgy is, de a leves különösen; itt nem köpköd a máj olajat, szükségtelen figyelni az óránkat, nincsenek lángoló serpenyők, nincs izgalom. Békésen karikázva, felöntve, fűszerezve és kóstolgatva fő készre a leves, a fedő alól ráérősen csordogálnak az illatok, telítik be a konyhát, lakást módszeresen. Készítése közben lehet egyéb elfoglaltságokat keresni, a leves a kedvünket keresi ilyen téren is. Elgyöngyözget ő addig magában nyugodtan, rábízhatjuk a munka oroszlánrészét.
Az alább olvasható recept alapján készült levesre mind igazak a fenti állítások, sőt még több is; rántás, galuska – és krumplinélküli mivoltából adódóan lelkiismeret-furdalás nélkül fogyasztható vacsorára is.
Tárkonyos – tejszínes csirkeragu leves
Hozzávalók:
-
1 pár csirkemellfilé
-
7-8 db közepes sárgarépa (a sárgarépából soha nem elég, fütyülni kéne még!)
-
2 db fehérrépa
-
1 zeller
-
1 karalábé
-
1 fej vöröshagyma
-
½ citrom
-
50 dkg zöldborsó
-
1 ½ ek morzsolt tárkony (friss az még jobb, ha beszerezhető)
-
nagy csokor petrezselyem
-
4 dl főzőtejszín
-
kevés olíva vagy egyéb olaj
-
só, bors
Elkészítés:
A lábosban (a nagyban) olajat hevítünk és pár perc alatt üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, majd fehéredésig pirítjuk rajta az előzőleg felkockázott csirkemellet.
A répákat felkarikázzuk, a petrezselymet felaprítjuk, a zellert, karalábét ízlés szerint egészben is hagyhatjuk, vagy nagyobb cikkekre is vághatjuk.
A húst felöntjük meleg vízzel, beleszórjuk a felkarikázott, felcikkelyezett, egészben hagyott zöldségeket, hozzáadjuk a petrezselymet és 1 evőkanálnyi tárkonyt.
Felforraljuk, majd lefedjük és lágy lángon, néha megkevergetve addig főzzük, míg meg nem puhulnak a zöldségek. Közben megkeverhetjük, megízlelhetjük néha-néha, sózhatjuk és borsozhatjuk ízlés szerint. Ha már majdnem késznek érezzük, adjuk hozzá a zöldborsót is.
Egy külön kis tálba vegyünk ki néhány merőkanál levet és keverjük össze a szobahőmérsékletű tejszínnel. Ezt az elegyet öntsük vissza a levesbe aztán, folyamatos kavargatás mellett. Ennek a hőkiegyenlítéses eljárásnak köszönhetően megkíméljük levesünket az összeugrástól.
A végén forraljuk fel újra, és a zubogó vízbe morzsoljuk bele a maradék tárkonyt, valamint facsarjuk bele a fél citrom levét. Ezzel meg is volnánk, levehetjük a tűzről.
Ha főzés közben nem laktunk jól a csudálatos illatokból, akkor jó étvágyat hozzá!
NYEREMÉNYJÁTÉK!
Facebook oldalunkon most nyerhetsz egy eredeti Crock-Pot lassúfőző edényt! Kattints ide, játssz és nyerj! Sorsolás: 2014.május 11. 20:00.

Tejszínes-tárkonyos raguleves
Tipp:
-
A perzselő nyári nap alatt hűsen is fogyasztható nagy megelégedettséggel.
2 hozzászólás