
Neil Perry: Jól enni, jól lenni
Jól enni, jól lenni címmel jelent meg immár magyarul is Neil Perry szakácskönyve (eredeti címe: Good Food) a T. Bálint kiadó gondozásában. Mi is kézbe vettük, megforgattuk, alaposan megvizsgáltuk.
A szerzőről – Neil Perry
Az ausztrál séf legfőbb ismertetőjelei: közvetlen stílus, karakán kiállás, indián törzsfőket megszégyenítő, szélcsendben is lobogó copf. Vidám, napsütötte személyiségű férfi, ugyanakkor látszik rajta, hogy bármikor megküzd egy bozóttűzzel is.
6 kiadott szakácskönyvvel, 5 étteremmel Sydneyben és Melbourne-ben, valamint számos tv műsorral a háta mögött Neil Perry közismert médiaszemélyiség Ausztráliában, aki Európában is egyre növekvő népszerűséggel bír.
Érdekesség, hogy az ő irányításával születnek meg az ausztrál nemzeti légitársaság (Qantas) járatainak menüi. (Lehet, hogy ha a MALÉV gépein felszolgált ételeket is Bíró Lajos vagy Segal Viktor találta volna ki, minden máshogy alakul. Ezt már nem tudjuk meg soha.)

Neil Perry, a közismert ausztrál séf
Filozófia: jó falatok otthon is, friss, zamatos alapanyagokból
A szakácskönyv címének magyar fordítása találóan utal az egész könyvet átjáró szellemiségre: a főzés örömforrás. Az otthon falai között a főzés nyugtató, jókedvre derítő időtöltés – ha jól csináljuk, családunkkal és barátainkkal közösen, minden alkalommal többet tudunk kivenni belőle, mint amennyit belerakunk. Jól leszünk.
Középpontban az étel
A szerző egyszerű, könnyed stílusa visszaköszön a képekről is: teljes oldalas, rusztikus fotók súlyos, fanyelű evőeszközökkel, deszkákkal, ezüst gyertyatartókkal. A styling visszahúzódó. Ahogy a tányér közepén méltóságteljesen elterülő hatalmas T-bone steaket megpillantja az ember, nem igazán veszi észre, hogy más is van a képen, és ez így van jól.
A Jól enni, jól lenni vaskos, keménykötésű szakácskönyv, közel 150 recepttel, egymásba mosódó fejezetekkel. Az ételek a szerző saját, otthon használatos receptjeiből kerültek ki, ebben is illeszkedve a könyv hangulatához. Nem kapkodós villámvacsorák gyűjteménye, hiszen a lényeg pont az, hogy nyugodtan élvezzük a komótos, békés alkotómunkát a tűzhely mellett.
Az alapanyagok zömmel beszerezhezőek Magyarországon is, a receptek elkészítése nem bonyolult, de azért igényel némi jártasságot a konyhában. Minden ételhez kis bevezető párosul, amiben a szerző megosztja velünk gondolatait. Sok helyen ad hasznos tanácsokat, mit mivel helyettesítsünk, milyen gyümölcs, zöldség, fűszer kipróbálásával tudjuk másik dimenzióba helyezni az adott ételt. Ezzel észrevétlenül is a kísérletező üzemmód felé tereli az olvasót, arra buzdít, mindenki találja meg a főzésben a saját örömét.

Neil Perry Good Food
Receptkörkép
Salátákkal, levesekkel, előételekkel indít a könyv. Szép a sültcékla saláta kecskesajttal, szimpatikus a csípős-fűszeres kukorica krémleves és nagyon jól hangzik a számtalan módon felhasználható padlizsánkaviár. A csirkesaláta tanyasi dresszinggel pedig egyértelműen pokrócos piknikre termett.
Nem kizárólag ausztrál fogásokkal találkozhatunk, számos receptet a brit, indiai, mediterrán konyha ihletett: vannak itt húsos piték, csirke fűszeres kókusztejben, zsályás vajjal tálalt ricottás-spenótos gnocchi.
Nem meglepetés, hogy a könyv erős a halételekben és tengeri herkentyűkben; mégiscsak egy minden irányból óceánnal határolt országban íródott. Lazac, pisztráng, kardhal, tonhal, sügér, kagyló és rák párosul korianderes-fenyőmagos bundával, narancsos olívasalátával, diómártással és egyéb ínyencségekkel.
Néhány könnyebb szárnyas kompozíció után elérkezünk a nehezebb, vörös húsokhoz. A marinált báránycomb eszméletlenül jól fest, ígéretes a rendang is (maláj curry, marhalábszárból vagy lapockából készítve), nem is beszélve a vargányás, sült fokhagymás vajjal beborított hátszínről.
Desszertekből talán elfért volna még néhány, bár amik vannak, bevált, sokszor próbált recepteknek tűnnek. Többek között mandulás-diós répatorta, klasszikus citrompite, gyümölcsparfé közül válogathat az édesszájú olvasó.
Neil Perry a könyv végén egy külön fejezetben oszt meg velünk néhány főzési technikát és receptet: hogyan, mennyi ideig pároljuk az egyes zöldségeket, mi a nagyszerű burgonyasaláta titka, hogyan készítsünk házilag hagymalekvárt, csirke alaplevet, vagy éppen majonézt.
Kell a polcra!
A szakácskönyv nemrég jelent meg magyarul, még frissek, ropogósak, nyomdaillatúak a lapjai.
A könyv 5,355 Ft-os kedvezményes áron rendelhető meg a kiadó oldalán – a szállítás az ország egész területére ingyenes.
Előrendelési akció: a T. Bálint kiadó felajánlásában az első 30 rendelő 1 éves előfizetést kap ajándékba az Ízek és érzések magazinra.
Egyetek jól Ti is!
További szakácskönyv ajánlókért, Neil Perry receptbemutatókért és egyéb gyömbérségekért csatlakozz hozzánk facebook-on!
1 Comment