
Lorraine Pascale: Fast, Fresh and Easy Food
A szerző
Lorraine Pascale főzőműsorait a TV Paprikának köszönhetően ma már nálunk is sokan ismerik, de az talán kevésbé köztudott, hogy a szemrevaló brit hölgy csupán néhány évvel ezelőtt lépett be a gasztronómia világába. A hányatott gyerekkorú, örökbe fogadott Lorraine-t 16 éves korában, vásárlás közben fedezte fel egy modellügynök, egy év múlva pedig már New Yorkban modellkedett. Karrierje során olyan híres divattervezőkkel dolgozott együtt mint Chanel, Lagerfeld, John Galliano, Versace, Benetton vagy Donna Karan.
Lorraine azonban hamar felismerte, hogy a kifutóról még senki nem ment nyugdíjba, ezért más szakmákkal is ismerkedni kezdett: tanulta például a hipnózis mesterségét, sőt, még az autószerelés is foglalkoztatta egy ideig. Mindössze 2005-ben, 33 évesen kezdett el komolyabban foglalkozni a gasztronómiával: elvégzett két iskolát, majd több híres londoni étteremben is dolgozott szakácsként (pl. Gordon Ramsay Michelin csillagos éttermében, a Pétrusban is).

Így lesz egy szupermodellből, könnyed, laza stílusú szakácsnő. Fotó: mylesnew.com
Valószínűleg nem bánta meg, hogy nem karosszéria-lakatos lett belőle: ma már a BBC üdvöskéjeként saját műsort vezet, cupcake boltot üzemeltet London kultikus piacán, a Covent Gardenben, könyveit közel egymillió példányban adták el világszerte, főzőműsorait 60 országban tűzték már képernyőre.
Legújabb, 2012 augusztusában kiadott, „Fast, Fresh and Easy Food” (Gyorsan, könnyen elkészíthető friss ételek,) című, magyar gondozásban egyelőre nem kapható könyvébe kukkantottunk bele.
Külcsín és belbecs
Az a szakácskönyv, ami nincs teletömve rengeteg étvágygerjesztő fotóval, az inkább tankönyv, vagy szakirodalom. Ettől persze lehet jó, sőt, egészen kiváló, de szerintem egy szakácskönyv akkor igazán inspiráló, amikor a képeket nézegetvén az olvasó legszívesebben azonnal a serpenyőbe kapaszkodna és végigfőzné az összes receptet.
Ez a könyv pont ilyen. Az összes étel kapott egy ízzel, színnel, illattal csordultig töltött fotót is. Színpompásak, gyönyörűek, és ami a legfontosabb, kedvcsinálóak. Öröm lapozgatni. A vizuális tartalomért egy Myles New nevű úriember a felelős, érdemes ellátogatni a weboldalára, ha szeretnénk, hogy leessen az állunk.
A tematika könnyen kikövetkeztethető a cím alapján: 100 gyors, frissen és könnyen elkészíthető ételreceptet tartalmaz. Tíz fejezeten keresztül merülhetünk alá az ínycsiklandó ízek világában:
- koktélok + koktélfalatkák
- előételek, rágcsálnivalók + levesek
- saláták
- csirke + kacsa főételek
- marha, bárány + sertés főételek
- hal + tengeri herkentyű főételek
- vegetáriánus főételek
- sütemények + desszertek
- kenyerek + péksütemények
- egyéb finomságok
Egyaránt találhatunk kreatív fogásokat (házi vaníliakivonat, fehércsokis-áfonyás nyalóka, vagy a kedvencem, a citromhéjba dermesztett limoncello zselé) és örök klasszikusokat, mint például a francia hagymaleves, a csokoládé mousse, vagy a Waldorf-saláta.
És persze a nagyon, nagyon jól eltalált főételek: srí lankai csirke curry, ötfűszer-keverékkel és cseresznyés Shiraz szósszal megbolondított kacsamell, tárkonyos-gombás-mustáros sertéssteak, aioli tőkehal burger – pazar, kiadós, kívánatos fogások egytől-egyig.
A könyv köretekben is erős, az egyszerű rizsek, saláták a változatos gyümölcsöktől, fűszerektől, olajos magvaktól válnak izgalmassá.
„Mindent csak mértékkel – a mértékletességet is”
Lorraine Pascale főztje nem fine dining, nem street food és nem is igazán bisztró jellegű, semmiképpen sem molekuláris, de még csak nem is mediterrán, vagy éppen brit. Nemzetközi. A színtiszta, vidám, sallangmentes home cooking, azaz otthoni főzés vonalat képviseli és számos ország konyhájából merít ihletet. A receptek többsége valóban nagyon egyszerű, a végeredmény mégis borítékolhatóan zamatos. Jellemző a gazdag fűszerezés, de a néhány, magyar konyhára nem jellemző fűszeren kívül (pl. garam masala) az alapanyagok többsége a nagyobb áruházakban könnyen beszerezhető. Abszolút kezdők is bátran nekiállhatnak, nincsenek benne ördöngös technikát igénylő konyhai manőverek.
Az összes recepthez tartozik időbecslés és a szükséges felszerelések is fel vannak sorolva. Ahogy a bevezetőből kiderül, minden egyes étel legalább 4 alkalommal került elkészítésre a pontosság érdekében. Betűről-betűre követve a leírást pluszmínusz 5 perc eltéréssel valóban el tudtuk készíteni a kipróbált recepteket a megadott idő alatt.
Lorraine Pascale szakácskönyvének egyetlen nagy baja az, hogy hazánkban nem forgalmazzák, magyar kiadó nem terjeszti – pedig garantáltan kiemelt helyet kapna kezdők és haladók könyvespolcain egyaránt. Interneten megrendelhető az alábbi helyeken:
TIPP: Amazon: Lorraine Pascale’s Fast, Fresh and Easy Food (bele is lehet lapozni, most ráadásul le van árazva, pillanatnyi árfolyamon átszámítva ~ 1800 Ft + postaköltség)
BOOK DEPOSITORY (link) (pillanatnyi árfolyamon átszámítva ~ 6200 Ft + ingyenes kiszállítás az egész világon)
BOOKLINE (link) (8323 Ft)
Nálunk most ez az abszolút kedvenc szakácskönyv, sokat forgatjuk és több receptet is kipróbáltunk már belőle:
Krémsajtos gnocchi medvehagyma pestóval, aszalt paradicsommal és rukkolával – mennyei, az egyik favorit!
Házi készítésű csokinyalóka – 3 perc alatt elkészül, látványos és finom édesség
Kukoricalepény avokádóval, salátával és csilis paradicsomlekvárral – kitűnő reggeli ötlet ráérős vasárnap reggelekre
A repertoár folyamatosan bővül, csatlakozz hozzánk facebookon is, hogy ne maradj le az újabb szuper Lorraine Pascale receptekről!
Jó olvasgatást és inspirálódást!
NYEREMÉNYJÁTÉK!
Facebook oldalunkon most nyerhetsz egy eredeti Crock-Pot lassúfőző edényt! Kattints ide, játssz és nyerj! Sorsolás: 2014.május 11. 20:00.
3 hozzászólás