• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Sültfokhagyma-krémleves

By Gyömbér · On 2014.01.10.


Sültfokhagyma-krémleves

Sültfokhagyma-krémleves

A fokhagyma a hagyományos népi gyógyászat egyik kedvelt csodaszere, nincs az a nyavalya, amit ne lehetne elviselhetőbbé tenni alkalmazásával. A menetrend szerint érkező téli betegségek (megfázás, nátha, köhögés, láz) kezelésére minden valamirevaló nagymama előír 1-2 gerezd fokhagymát: nyersen elrágcsálva, teába reszelve, mézbe áztatva, ecettel elkeverve vagy éppen pálinkával felhörpintve, ha már lúd, legyen jó kövér alapon.

Igazuk is van. A fokhagyma erős antibakteriális és gombaellenes hatással bír, karban tartja az immunrendszert és fontos ásványi anyagokat tartalmaz. Jótékonyan hat az emésztésre, csökkenti a vérnyomást és a koleszterint, valamint fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. Csodaszer.

Erőteljes aromája (illata? szaga? bukéja?) miatt sokan nem szeretik, a mi konyhánkban azonban az egyik legkedvesebb alapanyagnak számít. Esszük tésztával, pörkölttel, egytálételekkel, sült hússal, lángossal, amivel csak lehet. No meg levessel, különösképp ezzel a jóféle fokhagyma krémlevessel, ami pépesre sütött fokhagymából készül. Egy szürke, nyűgös téli estén nincs is másra szükség a lelki béke helyrebillentéséhez.

Sültfokhagyma-krémleves

Hozzávalók:

6 fej fokhagyma

1 kis fej vöröshagyma, felaprítva

1 szál póréhagyma, felaprítva

1 l zöldség vagy csirke alaplé (gyors alaplé recept itt)

2 dl tejszín

kb. 0,5 dl száraz fehérbor

só, bors

Elkészítés:

A gerezdekre szedett, de nem megpucolt fokhagymát 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20-30 percig sütjük. Onnan tudjuk, hogy jó, ha már kezd megbarnulni a külseje és óvatosan, ujjégetést elkerülve megnyomkodva puha. Amikor kihűlt, a héjából egyszerűen, akár egy bonbont, kinyomjuk egy tálba a gerezdeket.

Közepes lángon hevített olívaolajon üvegesre dinszteljük a hagymákat, hozzáadjuk a fokhagymapürét, alaposan átkeverjük, majd felöntjük a fehérborral. Hagyjuk, amíg az alkohol nagy része elpárolog, aztán beleöntjük a forró alaplevet is. Ízesítjük, felforraljuk és 20 percig főzzük.

A levest rúdmixerrel vagy robotgépben pürésítjük, visszaöntjük a lábosba, újramelegítjük, végül a tejszínnel beállítjuk a kívánt sűrűséget. Tálalhatjuk pirítós kenyérrel  vagy kenyérkockákkal, mi általában csak egy löttyintésnyi olívaolajjal és némi frissen őrölt borssal koronázzuk meg.

Jó étvágyat hozzá!

Share Tweet

Gyömbér

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.