• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 2

Sült zöldséges, tojásos üvegtészta wokban pirított csirkecsíkokkal

By Gyömbér · On 2013.03.21.


Wokban sült zöldségek pirított csirkemell csíkokkal

Egy igazán könnyen elkészíthető, amolyan keleti konyha inspirálta, mindent bele jellegű wok egytálétel, avagy „stir-fry” receptje következik. A szójaszószt sűrűn használom és ha nincs tojás a hűtőben, akkor is hamar bepánikolok, szóval ez a két hozzávaló alapból mindig van raktáron. A  receptben szereplő csirkehús lehet sertés vagy marha is, az üvegtésztát helyettesíthetjük rizstésztával vagy sima spagettivel akár, a zöldségeket pedig tetszés szerinti mennyiségben dobálhatjuk bele bármilyen összeállításban.

Zöldbab, vajbab, zöldborsó, kínai kel, kukorica, stb. – mivel alapvetően a szójaszósz adja az ízesítést, ez az étel bármit szeret, de legalábbis elbír.

Fél óra múlva hazaérnek a gyerekek / kezdődik a barátokközt / megjönnek a vendégek típusú szituációkra ajánlom.

Hozzávalók 2 főre

  • 250 gr csirkemellfilé
  • 1 csomag üvegtészta (hipermarketekben, delikátokban, ázsiai boltokban kapható)
  • 2 közepes sárgarépa, zöldséghámozóval vékony csíkokra ”hámozva”
  • 8 db bébikukorica hosszában felnegyedelve
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 10 fej shiitake gomba (tetszés szerint helyettesíthető bármilyen szimpatikus gombával, ami épp megtalálható a kamrapolcon)
  • 1-2 chili apróra vágva (ha nem mindenki szereti a csípőset a családban, még szeletelés előtt sodorjuk meg a két tenyerünk közé fogva, majd vágjuk le a száras végét és ütögessük-rázzuk belőle a magokat – így a színe és íze megmarad, de az erejét jelentősen csökkentettük)
  • kb. 2 cm nagyságú friss gyömbér apróra vágva (ha nincs otthon, 1 csapott teáskanál őrölt gyömbérrel helyettesíthető)
  • 3 újhagyma felkarikázva
  • 2 tojás
  • 1 ek szezámolaj (opcionális)
  • 1 kis maréknyi szezámmag (opcionális)
  • 3 ek szójaszósz
  • napraforgóolaj
  • só, bors

Elkészítés

Első lépésben felcsíkozzuk a csirkemellet. Ahhoz, hogy mindenhol egyenletes vastagságú csíkokat kapjunk, én először pillangó (butterfly) alakúra vágom a csirkemellet néhány egyszerű lépésben:

Egy hosszú, éles késsel középen bemetszem egy fél csirkemell vastagabbik felét, mintha zsebet akarnék vágni bele. Nem vágom át teljesen, csak amíg egy kinyítható könyv formát kapok.

Kinyitom a csirkemell két felét, ez a kívánt pillangó forma. Sodrófával, húsklopfolóval vagy egyszerűen a tenyeremmel egyenletesre ütögetem. Jöhetnek a csíkok, amiket aztán sózunk-borsozunk.

Az alábbi videó szépen szemlélteti a pillangó technikát. Angolul van ugyan, de a lényeg egyértelműen látszik:

[youtube Ot46Cueod4s]

Kövekező lépésben felteszünk egy lábos sós vizet forrni a tésztánknak, így egyszerre fog elkészülni a zöldségekkel.

A wokot felforrósítjuk, majd 2-3 evőkanál napraforgóolajat hevítünk. Amikor forró, beledobjuk a csirkét és készre pirítjuk. Ezután kimerjük egy tálkába, letakarjuk, hogy ne hűljön ki és félrerakjuk.

A megmaradt zsiradékba dobjuk az előkészített zöldségeinket az újhagyma kivételével. Én egy evőkanál szezámolajjal is ízesítettem, de ez elhagyható, ha épp nincs otthon. Só-bors, majd elkezdjük pirítani. Amikor már hajszál híján kész, meglocsoljuk 3 evőkanál szójaszósszal, összeforgatjuk és még egy percig pirítjuk.

Időközben kitekintünk a másik gázrózsára és a lobogó vízbe hajítjuk az üvegtésztát, majd azonnal elzárjuk a lángot alatta és fedő alatt hagyjuk puhulni 5 percig.

Vissza a wokhoz: az elkészült zöldségeket (mi kicsit ressen, al dente szeretjük) kimerjük egy tálba, letakarjuk és félretesszük.

A wokot kitöröljük egy papírtörlővel, majd beleöntjük az előzőleg felvert, sózott és borsozott tojásokat és sűrű kavargatás közepette rántottát készítünk. Az időközben megpuhult és leszűrt üvegtésztánkat belezúdítjuk a wokba, összekeverjük a rántottával, majd jöhet bele a türelmesen várakozó zöldség és pirított csirke is. Utolsó lépésként a karikára vágott újhagymával is meghintjük, ez ízben és látványban is megkoronázza az elkészült színes-illatos ételt.

Tipp: Ha szeretnénk, feldobhatjuk pirított szezámmaggal. Ehhez csupán annyi a dolgunk, hogy egy száraz, zsiradékmentes serpenyőbe dobunk egy kis maréknyi szezámmagot, majd folyamatos kevergetés mellett (könnyen odaég!) közepes lángon addig pirítjuk, amíg épphogy színt kap. Hozzáforgatjuk az elkészült étekhez, tálaljuk és azon melegében felfaljuk.

Megjegyzés: Ha egy kis változatosságra vágyunk, egyszerűen vegetáriánus fogássá alakítható, csak hagyjuk el a húst. A sült zöldségeket remekül kiegészíti a szójaszósz, a tojásos üvegtésztával együtt ízletes, tápláló együttest alkotnak húsmentes formában is.

Jó étvágyat hozzá!

Színes, illatos, finom villámvacsora


Share Tweet

Gyömbér

2 hozzászólás

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.