
Wokban sült zöldségek pirított csirkemell csíkokkal
Egy igazán könnyen elkészíthető, amolyan keleti konyha inspirálta, mindent bele jellegű wok egytálétel, avagy „stir-fry” receptje következik. A szójaszószt sűrűn használom és ha nincs tojás a hűtőben, akkor is hamar bepánikolok, szóval ez a két hozzávaló alapból mindig van raktáron. A receptben szereplő csirkehús lehet sertés vagy marha is, az üvegtésztát helyettesíthetjük rizstésztával vagy sima spagettivel akár, a zöldségeket pedig tetszés szerinti mennyiségben dobálhatjuk bele bármilyen összeállításban.
Zöldbab, vajbab, zöldborsó, kínai kel, kukorica, stb. – mivel alapvetően a szójaszósz adja az ízesítést, ez az étel bármit szeret, de legalábbis elbír.
Fél óra múlva hazaérnek a gyerekek / kezdődik a barátokközt / megjönnek a vendégek típusú szituációkra ajánlom.
Hozzávalók 2 főre
- 250 gr csirkemellfilé
- 1 csomag üvegtészta (hipermarketekben, delikátokban, ázsiai boltokban kapható)
- 2 közepes sárgarépa, zöldséghámozóval vékony csíkokra ”hámozva”
- 8 db bébikukorica hosszában felnegyedelve
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 10 fej shiitake gomba (tetszés szerint helyettesíthető bármilyen szimpatikus gombával, ami épp megtalálható a kamrapolcon)
- 1-2 chili apróra vágva (ha nem mindenki szereti a csípőset a családban, még szeletelés előtt sodorjuk meg a két tenyerünk közé fogva, majd vágjuk le a száras végét és ütögessük-rázzuk belőle a magokat – így a színe és íze megmarad, de az erejét jelentősen csökkentettük)
- kb. 2 cm nagyságú friss gyömbér apróra vágva (ha nincs otthon, 1 csapott teáskanál őrölt gyömbérrel helyettesíthető)
- 3 újhagyma felkarikázva
- 2 tojás
- 1 ek szezámolaj (opcionális)
- 1 kis maréknyi szezámmag (opcionális)
- 3 ek szójaszósz
- napraforgóolaj
- só, bors
Elkészítés
Első lépésben felcsíkozzuk a csirkemellet. Ahhoz, hogy mindenhol egyenletes vastagságú csíkokat kapjunk, én először pillangó (butterfly) alakúra vágom a csirkemellet néhány egyszerű lépésben:
Egy hosszú, éles késsel középen bemetszem egy fél csirkemell vastagabbik felét, mintha zsebet akarnék vágni bele. Nem vágom át teljesen, csak amíg egy kinyítható könyv formát kapok.
Kinyitom a csirkemell két felét, ez a kívánt pillangó forma. Sodrófával, húsklopfolóval vagy egyszerűen a tenyeremmel egyenletesre ütögetem. Jöhetnek a csíkok, amiket aztán sózunk-borsozunk.
Az alábbi videó szépen szemlélteti a pillangó technikát. Angolul van ugyan, de a lényeg egyértelműen látszik:
[youtube Ot46Cueod4s]
Kövekező lépésben felteszünk egy lábos sós vizet forrni a tésztánknak, így egyszerre fog elkészülni a zöldségekkel.
A wokot felforrósítjuk, majd 2-3 evőkanál napraforgóolajat hevítünk. Amikor forró, beledobjuk a csirkét és készre pirítjuk. Ezután kimerjük egy tálkába, letakarjuk, hogy ne hűljön ki és félrerakjuk.
A megmaradt zsiradékba dobjuk az előkészített zöldségeinket az újhagyma kivételével. Én egy evőkanál szezámolajjal is ízesítettem, de ez elhagyható, ha épp nincs otthon. Só-bors, majd elkezdjük pirítani. Amikor már hajszál híján kész, meglocsoljuk 3 evőkanál szójaszósszal, összeforgatjuk és még egy percig pirítjuk.
Időközben kitekintünk a másik gázrózsára és a lobogó vízbe hajítjuk az üvegtésztát, majd azonnal elzárjuk a lángot alatta és fedő alatt hagyjuk puhulni 5 percig.
Vissza a wokhoz: az elkészült zöldségeket (mi kicsit ressen, al dente szeretjük) kimerjük egy tálba, letakarjuk és félretesszük.
A wokot kitöröljük egy papírtörlővel, majd beleöntjük az előzőleg felvert, sózott és borsozott tojásokat és sűrű kavargatás közepette rántottát készítünk. Az időközben megpuhult és leszűrt üvegtésztánkat belezúdítjuk a wokba, összekeverjük a rántottával, majd jöhet bele a türelmesen várakozó zöldség és pirított csirke is. Utolsó lépésként a karikára vágott újhagymával is meghintjük, ez ízben és látványban is megkoronázza az elkészült színes-illatos ételt.
Tipp: Ha szeretnénk, feldobhatjuk pirított szezámmaggal. Ehhez csupán annyi a dolgunk, hogy egy száraz, zsiradékmentes serpenyőbe dobunk egy kis maréknyi szezámmagot, majd folyamatos kevergetés mellett (könnyen odaég!) közepes lángon addig pirítjuk, amíg épphogy színt kap. Hozzáforgatjuk az elkészült étekhez, tálaljuk és azon melegében felfaljuk.
Megjegyzés: Ha egy kis változatosságra vágyunk, egyszerűen vegetáriánus fogássá alakítható, csak hagyjuk el a húst. A sült zöldségeket remekül kiegészíti a szójaszósz, a tojásos üvegtésztával együtt ízletes, tápláló együttest alkotnak húsmentes formában is.
Jó étvágyat hozzá!

Színes, illatos, finom villámvacsora
2 hozzászólás