Aki járt már nálunk a blogon, vagy a Facebook, esetleg Instagram oldalunkon, nagy eséllyel találkozott már Boldizsárral, a négylábú gézengúzzal, akivel egy fedél alatt élünk.

Boldizsár, a suhanó paripa
Boldizsár egyik karakteres tulajdonsága, hogy nem ismer kompromisszumot, ha esőben sétálásról van szó. A bejárati ajtótól a járdáig vezető öt lépcsőfokon mérlegel, és mire leérünk a flaszterre, már pontosan tudja, hogy hány métert hajlandó megtenni az isteni áldásban. Ha ezt túllépjük, megáll, girbegurba lábaival gyökeret ereszt, a fejét búbánatosan lehajtja, szemében őszinte értetlenség, és nincs tovább.
Az a gyanúm, ezt a szokását tacskó, nem pedig labrador felmenőitől örökölte.
De hibáztatni nem tudom, és ez legalább nekünk is alkalom arra, hogy amíg kint szakad, mi bent beizzítsuk a sütőt. Most éppen egy leveles, sós péksüteményt alkottunk, amit spenóttal, napon szárított paradicsommal, ricottával töltöttünk meg. Jól sikerült, jön is hozzá a recept.
Spenótos leveles párna
Hozzávalók:
- 400 g fagyasztott leveles tészta, felengedve
- 250 g friss spenót, alaposan megmosva
- 150 g ricotta
- 100 g napon szárított paradicsom, felaprítva
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 1 tojás
- löttyintésnyi tej
Elkészítés:
A hagymát kevés olívaolajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a spenótlevelet, sózzuk-borsozzuk és néhány perc alatt összemelegítjük az egészet, míg a spenót szépen össze nem esik. Ekkor hozzákeverjük a ricottát is, majd félretesszük az egész keveréket.
A tésztát kinyújtjuk, és kb. 8 egyforma négyzetre vágjuk. A tojásfehérjével megkenjük a négyzetek széleit, a közepére halmozzuk a spenótos keveréket, átlósan kettéhajtjuk, és az így kapott háromszögek széleit lenyomkodjuk egy villával. A papucsokat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
A tojássárgáját egy pici tejjel felverjük és megkenjük vele a tészta tetejét, majd egy kevés tengeri sóval is meghintjük őket. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép aranybarnára sülnek.
Garantáltan finomabb, mint a bolti!