• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

A chili, ami 8 órán át főtt

By Gyömbér · On 2014.03.23.


Barna sörös chili lassúfőzőben készítve

Barna sörös chili lassúfőzőben készítve

Vannak napok, amikor az ember lassabban, ráérősebben áll neki a dolgoknak. Egy hétfő reggel például nem nyújtózkodok fél órát az ágyban ébredés után, de vasárnap megadom a módját és egy hosszú, kényelmes rituálé után vagyok csak hajlandó kidugni a lábam a takaró alól.

Ugyanez a helyzet a főzéssel is. Nagyon szeretem a hétköznapok hirtelenjében 15-20 perc alatt elkészíthető ételeket, az ilyen villámrecepteknek ott a helye a szorgos, dolgozó ember életében. De amikor van időm és kedvem, akár órákat is eltöltök a fazék fölött elmélkedve. Van egyfajta szentimentális vonzódásom minden ételhez, ami több órán keresztül szívja magába az ízeket és illatokat, mint mondjuk egy bográcsos marhalábszárpörkölt vagy a sütőben komótosan konfitálódott kacsacomb.

Ezért különösen megörültem a felkérésnek, hogy próbáljuk ki a Foodie’s webáruházban beszerezhető Crock-Pot lassúfőzőt. A lassúfőző – slow cooker -nagy népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában, de Európa-szerte is kezd teret hódítani. A lényege, hogy egy klasszikus formájú, masszív cserépedényben alacsony hőmérsékleten, kb. 80-90 fokon csendes forrást idézünk elő és ilyen szelíd tempóban duruzsolva főzzük az ételt 6, 8 vagy 10 órán keresztül is akár.

CrockPot lassúfőző edény

CrockPot lassúfőző edény

A lassúfőző edény árammal működik, de a fogyasztása nagyon gazdaságos: alacsony fokozaton az elektromos sütő által elhasznált energia kb. egyharmadát veszi fel. Ez azt jelenti, hogy alig fogyaszt több áramot, mint egy villanyégő.

Az egyik kedvenc egytálételemmel teszteltük le először: chilivel. A chili vérbeli comfort food – nézzük, hogyan sikerült a lassúfőzőben.

Crock-Pot chili (6 főre)

Hozzávalók

  • 3 ek olaj
  • 1 nagy vöröshagyma, felaprítva
  • 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 500 g darált marhahús
  • 2 x 400 g vörösbab konzerv
  • 1 ek szárított oregánó
  • 1 ek őrölt chili
  • 1 tk durvára tört cayenne bors
  • ½ ek füstölt pirospaprika
  • ½ ek őrölt római kömény
  • 1 nagy piros harang paprika, felkockázva
  • 1 nagy paradicsom
  • 500 g paradicsomszósz
  • 1,5 dl barna sör
  • 1 marok ecetben eltett zöld jalapeno paprika

Elkészítés

Egy serpenyőben olajat forrósítunk, a hagymát és a paprikát kb. 5 percig rázogatjuk benne, míg meg nem puhulnak kissé. Hozzáadjuk a fokhagymát, a chiliport, a cayenne borsot, a római köményt és tovább 2 percig sütjük őket együtt.

Ekkor rádobjuk a darált húst, összekeverjük és 5-7 perc alatt barnára pirítjuk.

A serpenyőnk tartalmát beleöntjük a lassúfőző edénybe. Mehet bele a felkockázott paradicsom, az oregánó, a bab, a paradicsomszósz és a sör. Jól összekeverjük, sózzuk-borsozzuk, lefedjük és slow, azaz alacsony fokozaton 8 órán keresztül főzzük.

Tipp: a lassúfőzőben felesleges, sőt, nem tanácsos kevergetni az ételt, mert minden alkalommal, amikor felemeljük az edény fedelét, aranyat érő zamatok repülnek világgá, és a főzési idő is megnő. Ne aggódjunk, az alacsony hőmérsékletnek és a hozzáadott folyadéknak hála az ételnek esélye sincs odaégni.

Amíg a chili fő, kimehetünk a Városligetbe kutyázni, utána belemélyedhetünk az amerikai belpolitikába és megnézhetünk néhány részt a House of Cardsból. Praktikus így ebédet vacsorát csinálni.

Boldizsár a Városligetben

Boldizsár a Városligetben

A 8 óra elteltével lekapcsoljuk a slow cookert, szükség esetén utánaízesítünk, majd beleöntjük a felkarikázott jalapenót és alaposan összekeverjük. Reszelt cheddar sajttal, friss chilipaprikával, egy kanálnyi tejföllel és tortilla chipsszel tálaljuk.

CrockPot chili con carne recept

CrockPot chili con carne recept

És hogy milyen?

Már az illata is veszedelmes. A sűrű, fűszeres, paradicsomos ragun átütő húsíz mélyebb, mint a Mariana-árok. Ahogy eszem, csíp és mar, de olyan isteni íze van, hogy egy Kammerer-Storcz hajrát megszégyenítő tempóban kanalazom befelé. Egyértelműen a legjobb chili, ami valaha kikerült a kezeim közül. Tipikusan olyan étel, amivel 10 órányi faaprítás is játszi sétagaloppnak tűnik. Másnap ráadásul még finomabb volt.

A 4,7 literes főzőedényt 4-5 személyesnek mondják. Én kb. a kétharmadáig pakoltam, ez a kaja viszont olyan kiadós volt, hogy 6 ember simán jóllakott volna belőle belőle.

Azt hiszem, gyakori kelléke lesz a ráérős hétvégéknek.

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Facebook oldalunkon most te is nyerhetsz egy eredeti Crock-Pot lassúfőző edényt! Kattints ide, játssz és nyerj! 

Share Tweet

Gyömbér

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.