• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Serrano sonkával, kölessel és pirított zöldségekkel töltött padlizsán

By Gyömbér · On 2014.08.11.


Serrano sonkával, kölessel es pirított zöldségekkel töltött padlizsán

Serrano sonkával, kölessel es pirított zöldségekkel töltött padlizsán

Már jó ideje szemet vetettünk Aran Goyoaga “Small Plates & Sweet Treats” című szakácskönyvére. A szerzőnő a csudás képekkel és ételekkel teli cannelle et vanille gasztroblog alkotója – a blog magával ragadó világától nem marad el a kiadvány sem, ami szülinapi meglepetésként landolt a szakácskönyves polcon.

Ahogy a gyűjteményben minden recept, úgy ez, az elsőként kipróbált töltött padlizsán is teljes mértékben gluténmentes.

Serrano sonkával, kölessel és pirított zöldségekkel töltött padlizsán (3-4 személyre)

Hozzávalók:

  • 3 közepes (darabonként kb. 450 g) padlizsán
  • 45 g köles
  • 125 ml hús- vagy zöldségalaplé
  • 1 mogyoróhagyma, apróra vágva
  • 1 közepes póréhagyma, vékonyra karikázva
  • 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • ½ kaliforniai paprika, felkockázva
  • 1 érett paradicsom, felkockázva
  • 4 szelet (kb. 60 g) serrano sonka vagy prosciutto, felkockázva
  • ¼ teáskanál chilipehely
  • 1 evőkanál frissen felaprított petrezselyem
  • 1 evőkanál friss kakukkfű
  • 1 evőkanál friss oregánó
  • 3 evőkanál mascarpone
  • 30 g frissen reszelt parmezán (vagy bármilyen kemény, érlelt sajt)
  • 1 felvert tojás
  • extra szűz olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

200 fokra előmelegítjük a sütőt. A padlizsánokat hosszában félbevágjuk, szelíden meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk sóval és kb. 30 percig, puhulásig sütjük. A padlizsán húsát kikanalazzuk (türelmesebbek várhatnak 15 percet, míg kezelhetővé hűl), úgy, hogy a héjban is maradjon azért egy kb. 1 cm széles karima. A kivájt padlizsánt felkockázzuk, félrerakjuk, a sütő hőfokát vegyük vissza 180 fokra.

Egy kis lábosban felforraljuk az alaplevet a kölessel és csipet sóval együtt, majd fedő alatt, durván 20-25 perc alatt fogkeményre főzzük.

Fogunk egy nagy serpenyőt, olívaolajat hevítünk benne és beleöntjük a paprikát, a póréhagymát, a fokhagymát, a mogyoróhagymát, majd közepes-magas lángon 5-8 percig pirítjuk őket.

Hozzáadjuk a padlizsánt, a paradicsomot, a fűszereket, a chilit és a serrano sonkát és az egészet együtt is főzzük további 5 percig. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

A serpenyő tartalmát, miután lehúztuk a tűzről, alaposan összekeverjük a kölessel, a mascarponéval, a parmezánnal és a felvert tojással. A tölteléket visszakanalazzuk a padlizsánokba, még egy kis olívaolajjal megöntözzük és 20-25 perc sütés után, frissen, forrón tálaljuk.

A végeredmény megéri a szöszölést: van benne minden, ami csak kell, hús, zöldségek, zamat. Hamisítatlan nyári egytálétel, ami kisebb porcióban előételként is tökéletesen megállja a helyét.

Még több szezonális receptért ugorjatok be hozzánk Facebookra is! 

Share Tweet

Gyömbér

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.