Minden tavasszal és ősszel összeáll 30 gasztroblogger, sütnek valami finomságot, amire aztán négy napon keresztül bárki licitálhat. Az árverésből befolyt összeget a szervezők nem készpénzben, hanem speciális fejlesztő eszközök, műszerek formájában juttatják el a rászorulókhoz. A 2009-es indulás óta több millió forint gyűlt így össze többek között a Suhanj! Alapítványnak, a Magyar Gyermekmentő Alapítványnak, a Down Egyesületnek, a Leukémiás Gyerekekért Alapítványnak, és ők csak néhány a sok közül.
Ez a jótékonysági kezdeményezés a Segítsüti.
Nagy örömmel jelentjük be, hogy idén először mi is részt veszünk a sütiárverésen! A tavaszi forduló támogatottja a Borsóház Alapítvány, ahol mozgásterápiát tartanak rehabilitációra szoruló, illetve mozgásfejlődésben megkésett vagy megrekedt gyerekeknek. A licitálás 2015. március 30-án, hétfő reggel indult és április 2. 16 óráig tart. IDE KATTINTVA tudjátok megnézni a teljes mezőnyt és kiválasztani a számotokra legkedvesebb süteményt. Mindenki nagyon kitett magáért, jobbnál-jobb és szebb desszertek közül lehet válogatni.
Mi ezzel az epres-krémsajtos brownie tortával készültünk. A tészta egy jól bevált, igazán csokis brownie alapján készült, amit durvára tört dióval bolondítottunk meg, a két lap közé és a tetejére pedig egy vaníliás-krémsajtos réteg került. Friss, színes, illatos gyümölccsel koronáztuk meg.
A mi sütinkre ITT licitálhattok, ha van rá lehetőségetek. Az kapja, aki a legmagasabb összeget ajánlotta érte – neki újra megsütjük, és Budapest vonzáskörzetében, illetve Fejér, Tolna vagy Baranya megyében átadjuk személyesen.
Epres-krémsajtos brownie torta
Hozzávalók:
- 250 g jó minőségű, legalább 60%-os étcsokoládé, nagyobb darabokra törve
- 250 g tejcsokoládé, szintén nagyobb darabokra törve
- 250 g vaj, felkockázva
- 250 g barna cukor
- 100 g dió, serpenyőben kissé megpirítva és durvára törve
- 4 tojás
- 140 g liszt
- 50 g 20-22% kakaóvaj tartalmú kakaópor
A krémhez:
- 500 g mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 1 rúd vanília
- porcukor
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. 150 g tejcsokit és 150 g étcsokit olvasszuk össze a vajjal és a cukorral egy vastag aljú edényben, időnként kavargassuk meg.
Az olvadt csokoládés masszához egyesével keverjük hozzá a tojásokat. A lisztet és a kakaóport keverjük össze, majd fokozatosan adjuk hozzá a tésztához. Ha kész, öntsük az egészet egy 23 cm átmérőjű tortaformába, amit előzőleg alaposan kikentünk vajjal és megszórtunk kakaóporral. 25-30 percig sütjük.
A krémsajtot és a habtejszínt összekeverjük a vaníliával, adunk hozzá egy kevés porcukrot és habosra verjük. Közben kóstoljuk meg, ha szükséges, tegyünk bele még egy kevés cukrot, de ennek pont nem kell nagyon édesnek lennie, a lényeg, hogy a gyümölcsök is érvényesülni tudjanak.
Ha a tortánk kihűlt, egy hosszú kés segítségével kettévágjuk. A maradék csokoládét egybeolvasztjuk és a torta alsó lapjának tetejét megkenjük vele. Erre jön a krém, rá egy réteg eper, utána letakarjuk a második lappal, azzal szintén így járunk el, majd bőségesen megpakoljuk eperrel és áfonyával. Csokis, krémes, gyümölcsös – minden falat egy élmény.