• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Sárgarépa krémleves curryvel ízesítve

By Gyömbér · On 2013.04.23.


Egy egzotikus, fűszeres, pikáns sárgarépa krémlevesért nem kell a szomszédba menni

A város utcáit járva, ide-oda bekukkantva mindig örömmel nyugtázom, hogy bizony, megszerettük mi is a krémleveseket. A bisztrók, gasztrobárok, naprakész éttermek menüin széles a választék, egyre merészebb, pikánsabb, üdébb ízkombinációkat agyalnak ki a konyhák forróságában alkotó séfek.

Olcsó, tápláló ételről van szó, elkészítése általában roppant egyszerű, szinte lehetetlen elrontani – ebből kifolyólag otthon is könnyebben vág bele az ember a kísérletezésbe. Így jött létre ez a sárgarépa krémleves is, amit az ezerízű india fűszerkeverékkel, curryporral dobtunk fel.

Sárgarépa krémleves curryvel ízesítve

Hozzávalók (kb. 6 személyre):

  • megtisztított és felkarikázott állapotában 75 dkg sárgarépa
  • 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • ½ citrom
  • 1,5 liter csirke vagy zöldség alaplé (gyors alaplé recept itt)
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 dl zsíros, szobahőmérsékletű tejszín, de lefogadom, hogy kókusztejjel is príma
  • 1,5 evőkanál india currypor (a nagyobb boltokban kivétel nélkül kapható, egzotikus fűszerkeverék. Főbb összetevői között fellelhető a kurkuma, a koriander, a gyömbér, a római kömény, a cayenne bors és a görögszéna, de rengeteg változata létezik)
  • 1 teáskanál cayenne bors (csípős chilipaprika őrleménye)
  • extra szűz olívaolaj
  • só, bors

A vajat közepes lángon kicsit meghabosítjuk az olívaolajjal együtt, majd beledobjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a répát, a fokhagymát és együtt pirítjuk az egészet további 5 percig.

Ezt követően felöntjük az alaplével, beleszórjuk a curryport és felforraljuk, aztán alacsony hőmérsékleten gyöngyöztetve puhára pároljuk a répát. Ezen a ponton lepürésítjük, krémesre turmixoljuk az egészet. Ha úgy kívánjuk, át is passzírozhatjuk egy szitán, hogy még tisztább és selymesebb legyen, de enélkül is tökéletes.

A leturmixolt levest újramelegítjük, amikor már bugyog, a tejszínnel besűrítjük. Ha a tejszínt a hűtőből vettük ki, keverjük ki egy külön tálkában a meleg levessel, mielőtt beleöntjük a lábosba, így nem fog összeugrani, becsomósodni.

A végén csavarjuk bele még egy fél citrom levét, ez a savasság tartja majd kordában a répa és a curry édes kettősét.

A tálalásnál kanalazzunk bele egy kevés sűrű, zsíros joghurtot, szórjuk meg friss korianderrel és chilivel. Gazdag, fűszeres, édeskésen csípős ízű krémleves, szép sárgán illatozva az asztalon.

Tipp: ha a vaj helyett olívaolajat, valamint nem csirke, hanem zöldség alaplevet használunk, kiváló vegetáriánus recept válik belőle.

Az egzotikus és a klasszikus receptek hívei egyaránt találhatnak nálunk kedvükre valót. Csatlakozzatok hozzánk facebookon is!

Sárgarépa krémleves currys ízesítéssel


Share Tweet

Gyömbér

No Comments

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.