
Egy egzotikus, fűszeres, pikáns sárgarépa krémlevesért nem kell a szomszédba menni
A város utcáit járva, ide-oda bekukkantva mindig örömmel nyugtázom, hogy bizony, megszerettük mi is a krémleveseket. A bisztrók, gasztrobárok, naprakész éttermek menüin széles a választék, egyre merészebb, pikánsabb, üdébb ízkombinációkat agyalnak ki a konyhák forróságában alkotó séfek.
Olcsó, tápláló ételről van szó, elkészítése általában roppant egyszerű, szinte lehetetlen elrontani – ebből kifolyólag otthon is könnyebben vág bele az ember a kísérletezésbe. Így jött létre ez a sárgarépa krémleves is, amit az ezerízű india fűszerkeverékkel, curryporral dobtunk fel.
Sárgarépa krémleves curryvel ízesítve
Hozzávalók (kb. 6 személyre):
- megtisztított és felkarikázott állapotában 75 dkg sárgarépa
- 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- ½ citrom
- 1,5 liter csirke vagy zöldség alaplé (gyors alaplé recept itt)
- 2 evőkanál vaj
- 2 dl zsíros, szobahőmérsékletű tejszín, de lefogadom, hogy kókusztejjel is príma
- 1,5 evőkanál india currypor (a nagyobb boltokban kivétel nélkül kapható, egzotikus fűszerkeverék. Főbb összetevői között fellelhető a kurkuma, a koriander, a gyömbér, a római kömény, a cayenne bors és a görögszéna, de rengeteg változata létezik)
- 1 teáskanál cayenne bors (csípős chilipaprika őrleménye)
- extra szűz olívaolaj
- só, bors
A vajat közepes lángon kicsit meghabosítjuk az olívaolajjal együtt, majd beledobjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a répát, a fokhagymát és együtt pirítjuk az egészet további 5 percig.
Ezt követően felöntjük az alaplével, beleszórjuk a curryport és felforraljuk, aztán alacsony hőmérsékleten gyöngyöztetve puhára pároljuk a répát. Ezen a ponton lepürésítjük, krémesre turmixoljuk az egészet. Ha úgy kívánjuk, át is passzírozhatjuk egy szitán, hogy még tisztább és selymesebb legyen, de enélkül is tökéletes.
A leturmixolt levest újramelegítjük, amikor már bugyog, a tejszínnel besűrítjük. Ha a tejszínt a hűtőből vettük ki, keverjük ki egy külön tálkában a meleg levessel, mielőtt beleöntjük a lábosba, így nem fog összeugrani, becsomósodni.
A végén csavarjuk bele még egy fél citrom levét, ez a savasság tartja majd kordában a répa és a curry édes kettősét.
A tálalásnál kanalazzunk bele egy kevés sűrű, zsíros joghurtot, szórjuk meg friss korianderrel és chilivel. Gazdag, fűszeres, édeskésen csípős ízű krémleves, szép sárgán illatozva az asztalon.
Tipp: ha a vaj helyett olívaolajat, valamint nem csirke, hanem zöldség alaplevet használunk, kiváló vegetáriánus recept válik belőle.
Az egzotikus és a klasszikus receptek hívei egyaránt találhatnak nálunk kedvükre valót. Csatlakozzatok hozzánk facebookon is!

Sárgarépa krémleves currys ízesítéssel
No Comments