• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 2

Rozmaringos ír szódakenyér magvakkal és áfonyával

By Gyömbér · On 2013.09.01.


Ír szódakenyér

Ír szódakenyér

 

Gyúrás, dagasztás, kelesztés nélküli kenyér.

Zseniális.

Rusztikus hangulatú, nem annyira kifinomult szerkezetű, mint távoli rokona, a hagyományos fehér cipó, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé finom. Más műfaj. Ahogy az alábbi verzióból is kiderül, mi szeretjük az eredeti ír szódás kenyér receptjét mindenféle olajos magvakkal, fűszerekkel feldobni. Most kefirt használtunk a tésztához, eredetileg íróval készítik, de ha egyik sincs otthon, egy kis citromlével bekevert zsíros tej is megteszi. Néha fenyőmag, mazsola, pisztácia kerül bele, kolbásszal, sajttal is lehet játszani, és az aszalt paradicsomos, sőt, a csokoládés verziója is igen-igen jó.

Ír szódakenyér

Hozzávalók (2 kisebb cipóhoz):

  • 350 g búzaliszt
  • 350 g teljes kiőrlésű liszt
  • 450 – 500 g kefir
  • 50 g olvasztott vaj
  • 100 g aszalt áfonya
  • 100 g tökmag
  • 100 g napraforgómag
  • 3 evőkanálnyi finomra vágott friss rozmaring
  • 1,5 tk szódabikarbóna
  • 1,5 tk só

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

Egy nagy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Hozzáadjuk az áfonyát, a rozmaringot, a tökmagot és a napraforgómagot, összeforgatjuk, a közepébe mélyedést formázunk. Ide öntjük a kefirt és a vajat.

Az egészet óvatosan kevergetve összedolgozzuk, de csak keverjük, ne gyúrjuk – laza szerkezetű, levegős tésztára van szükségünk. Ha túl ragacsos, vagy esetleg nagyon száraznak tűnik, itt még tudjuk finomhangolni további liszt vagy kefir hozzáadásával.

A kész tésztát egy lisztezett felületen két részre osztjuk és egy-egy kissé kilapított labdát formázunk belőlük. A labdák tetejébe mély keresztet vágunk, ez segít a hő egyenletes elosztásában és a kenyerünk megemelkedésében sülés közben.

Ír szódás kenyér

Ír szódás kenyér

Meghintjük egy kevés liszttel a küllem kedvéért, majd 40-50 perc alatt készre sütjük. A sütő aljára dobjunk be néhány jégkockát a sütés kezdetén, hogy egy az így keletkező gőz is ápolgassa a kenyeret.

Tipp: ha nem vagyunk a nagyon ropogós héj rajongói, a sütés után közvetlenül csomagoljuk a cipókat nedves (nem csuromvizes!) konyharuhába, és hagyjuk abban kihűlni. Ez lágyabb, puhább kérget eredményez.

Fogyasszuk frissen, illatosan, egy kevés zsírosan olvadozó vajjal megkenve. Jó étvágyat hozzá!

Sütünk, főzünk facebookon is. Nézz be hozzánk! 

Rozmaringos ír szódakenyér magvakkal és áfonyával

Rozmaringos ír szódakenyér magvakkal és áfonyával


Share Tweet

Gyömbér

2 hozzászólás

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.