
Ír szódakenyér
Gyúrás, dagasztás, kelesztés nélküli kenyér.
Zseniális.
Rusztikus hangulatú, nem annyira kifinomult szerkezetű, mint távoli rokona, a hagyományos fehér cipó, de ez nem jelenti azt, hogy kevésbé finom. Más műfaj. Ahogy az alábbi verzióból is kiderül, mi szeretjük az eredeti ír szódás kenyér receptjét mindenféle olajos magvakkal, fűszerekkel feldobni. Most kefirt használtunk a tésztához, eredetileg íróval készítik, de ha egyik sincs otthon, egy kis citromlével bekevert zsíros tej is megteszi. Néha fenyőmag, mazsola, pisztácia kerül bele, kolbásszal, sajttal is lehet játszani, és az aszalt paradicsomos, sőt, a csokoládés verziója is igen-igen jó.
Ír szódakenyér
Hozzávalók (2 kisebb cipóhoz):
- 350 g búzaliszt
- 350 g teljes kiőrlésű liszt
- 450 – 500 g kefir
- 50 g olvasztott vaj
- 100 g aszalt áfonya
- 100 g tökmag
- 100 g napraforgómag
- 3 evőkanálnyi finomra vágott friss rozmaring
- 1,5 tk szódabikarbóna
- 1,5 tk só
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Egy nagy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Hozzáadjuk az áfonyát, a rozmaringot, a tökmagot és a napraforgómagot, összeforgatjuk, a közepébe mélyedést formázunk. Ide öntjük a kefirt és a vajat.
Az egészet óvatosan kevergetve összedolgozzuk, de csak keverjük, ne gyúrjuk – laza szerkezetű, levegős tésztára van szükségünk. Ha túl ragacsos, vagy esetleg nagyon száraznak tűnik, itt még tudjuk finomhangolni további liszt vagy kefir hozzáadásával.
A kész tésztát egy lisztezett felületen két részre osztjuk és egy-egy kissé kilapított labdát formázunk belőlük. A labdák tetejébe mély keresztet vágunk, ez segít a hő egyenletes elosztásában és a kenyerünk megemelkedésében sülés közben.

Ír szódás kenyér
Meghintjük egy kevés liszttel a küllem kedvéért, majd 40-50 perc alatt készre sütjük. A sütő aljára dobjunk be néhány jégkockát a sütés kezdetén, hogy egy az így keletkező gőz is ápolgassa a kenyeret.
Tipp: ha nem vagyunk a nagyon ropogós héj rajongói, a sütés után közvetlenül csomagoljuk a cipókat nedves (nem csuromvizes!) konyharuhába, és hagyjuk abban kihűlni. Ez lágyabb, puhább kérget eredményez.
Fogyasszuk frissen, illatosan, egy kevés zsírosan olvadozó vajjal megkenve. Jó étvágyat hozzá!
Sütünk, főzünk facebookon is. Nézz be hozzánk!

Rozmaringos ír szódakenyér magvakkal és áfonyával
2 hozzászólás