• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Rostélyos steak citromos-petrezselymes kuszkusz salátával

By Gyömbér · On 2013.06.20.


Rostélyos steak Segal Viktor-módra citromos-petrezselymes kuszkusz salátával

Segal Viktor második szakácskönyvéből, az Ízek és formákból származik ez a recept. Mivel erről a könyvről tervezek egy nagyobb lélegzetvételű bemutatót is írni, ezért most nem fogok részletesen belemenni abba, hogy Segal Viktor milyen magától értetődő természetességgel boronálja össze az egymástól alapesetben távol álló ízeket, ahogy abba sem, hogy mennyire szimpatikus az a fajta konyhai filozófia, amit képvisel.

Egyelőre azonban ezt a nagyszerű rostélyos receptet fogom részletesen bemutatni. A szakácskönyv ”Forró nyári nap” szekciójában olvasható, mégpedig azért, mert az elkészítés során hőforrás közelében legfeljebb tíz percet kell tölteni. Kánikulára elképzelt recept.

Rostélyos steak citromos-petrezselymes kuszkusz salátával

A steak hozzávalói (4 személyre):

  • 60-70 dkg rostélyos, 4 szeletre vágva
  • 2 evőkanál semleges ízű olaj (pl. földimogyoró, vagy napraforgó olaj)
  • só, bors

A kuszkusz saláta hozzávalói (4 személyre):

  • 1 kígyóuborka, hosszában félbevágva, magvai kikaparva, apró kockákra vágva
  • 10 db sárga koktélparadicsom, félbevágva
  • 1 fej lila hagyma, finomra vágva
  • 1 csokor friss petrezselyem, finomra vágva
  • 40 dkg előfőzött kuszkusz (az eredeti recept bulgurt ír, de az nem volt kéznél, ezért használtam kuszkuszt, ami nem ugyanaz, de legalább közel áll hozzá – előbbi búzadara, utóbbi búzatöret)
  • kb. 6-8 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg tetszés szerinti salátakeverék, kissé ez is felaprítva
  • só, bors

Elkészítés:

A kuszkuszt egy nagy keverőtálba tesszük, ráöntünk 4 dl forró vizet, lefedjük, majd kb. 15 percig állni hagyjuk.

Közben az olívaolajat összeturmixoljuk a petrezselyemmel, a citromlével és a fokhagymával. Ezt az öntetet a megpuhult kuszkusszal elvegyítjük, majd ha már kihűlt, belekeverjük a salátát és az összevágott zöldségeket. Sózzuk, alaposan borsozzuk és a saláta már készen is van.

A rostélyoshoz szárazon felhevítünk egy serpenyőt, majd beleöntjük az olajat és rögtön belefektetjük a hússzeleteket is. A húst mindkét oldalán 4-4 percig sütjük, közben nem is kell forgatni, piszkálni: 4 percet az egyik felén, 4 percet a másikon. Így kívül karakteres, barnás kérget kap, belül viszont még rózsaszín színben tetszeleg. (Ha valaki nem szereti véresen, süsse kicsivel tovább, vagy dobja be a sütőbe még néhány percre.)

Tipp: ha tehetjük, szerezzünk be legalább 10-14 napig érlelt marhahúst, akkor lesz igazán porhanyós. Ha nem tehetjük, se aggódjunk, azzal sincs semmi baj, legfeljebb kicsivel több munkát adunk az állkapocsizmoknak.

Sütés után a húsokat sózzuk-borsozzuk, 5 percig pihentetjük, majd 2 cm-es szeletekre vágva a saláta tetejére fektetve tálaljuk.

A véres steak súlyát, ami teljes értékű ebéddé, vacsorává teszi ezt a fogást, remekül csitítja ez a zöldségekkel tarkított, üde, citrusos saláta.

Jó étvágyat hozzá!

Segal Viktor-féle rostélyos steak, könnyű nyári salátával

Ha szeretnétek további, nyári hőségre szabott ételekről olvasni, csatlakozzatok hozzánk facebookon!

Share Tweet

Gyömbér

No Comments

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.