2011 májusában világszerte 13 városban került megrendezésre az első Restaurant Day, azaz Éttermek napja. Ezen a a napon bárki, bárhol éttermet nyithat és szakácstudományával elkápráztathatja ország-világ, de elsősorban az utca népét.
Egy sikeres Restaurant Day akció két fő komponense: a csábító, kreatív ételsor és az ügyesen megválasztott helyszín. Az étterem beüzemelhető a saját nappaliban, a szomszéd nappalijában, a hídfőn, a parki sétányon, a parkolóban vagy a nyári konyhában, lényegében bárhol. Ami fontos, hogy olyan miliőt teremtsünk, amiben mi magunk is szívesen múlatnánk az időt vendégként.
Némi logisztikai véna is elkél, illetve egy-két jóbarát segítségnek, akik szívesen beállnak mellénk krumplit pucolni és elszaladnak a sarki közértbe a hirtelen elfogyott alapanyagok pótlásáért.
Az első rendezvényt az elmúlt másfél év során hat újabb követte, negyedévente ismétlődik a móka. Egyre több és több ország csatlakozik a mozgalomhoz – Magyarország sem kivétel, hazánkban idén nyáron lehetett először a Restaurant Day keretein belül mások főztjéből lakmározni.
2012. november 17-én tizenegy különböző étterem nyílt meg a semmiből itthon is. Külön örvendetes, hogy a hét budapesti helyszín mellett Balatonalmádi, Pécs, Szentlélek és Székesfehérvár is beállt a sorba.
Természetesen ebből mi sem maradhattunk ki. Amint hírét vettük, hogy a full English breakfast menü, azaz tradicionális angol reggeli is kóstolható lesz, tudtuk, hogy merrefelé vesszük az irányt szombat reggel. Egy budai teraszon, al fresco stílusban nyílt meg a Mazsola Kantin névre hallgató pop-up étterem; sercegett a fehér kolbász, sültek a tükörtojások, ugráltak ki serényen a crumpetek a pirítóból.

Mazsola Kantin

Készül a full english breakfast

Terülj-terülj asztalkám
A dermesztő hideget hamisítatlan angol teával csitítgatták a vendégek, a két asztal egyikén pedig brit szakácskönyvek szolgáltatták a designt. A reggelizni vágyók angolos udvariassággal álltak sorba a zsebkendőnyi sarokteraszon, az egész könyéket belengte a bacon és az édeskés paradicsomos bab illatának pazar elegye.

Forró angol tea

“Keep calm and cook”
A szigetországi hangulatú reggeli egyébként nagyon rendben volt, a hokilabda formájú véres hurka (black pudding) és a tócsni (hash brown) hiányát kárpótolta a cideres sült hagyma, ami ugyan nem klasszikus hozzávalója az angol reggelinek, de azért örömmel megettük.

Full English breakfast Budapesten

Hamisítatlan angol reggeli a Mazsola Kantin tálalásában
A többi helyszínre ezúttal sajnos nem jutottunk el, de a nem sokkal utánunk érkező anya-lánya duóval beszélgetve kiderült: ők gondosan megszerkesztett itinerrel veszik nyakukba a várost. Részben ezért is tetszik különösen az egész elgondolás; elmés, friss, vidám módja ez az emberek kimozdításának, a street food kultúra felvirágoztatásának.
El is határoztuk, hogy adandó alkalommal a Gyömbér is előrukkol egy étteremmel.
Az esemény weboldala oldala itt található, facebookon pedig itt értesülhettek a magyar Restaurant Day híreiről, érdekességeiről és a várható programokról.
3 hozzászólás