• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 7

Rántotta Ramsay módra

By Gyömbér · On 2012.02.29.


Tojásrántotta Gordon Ramsay-módra

Tojás. Egyszerűségéből eredően a végtelenségig variálható, megbízható alapanyag. Tudják ezt a kezdő háziasszonyok, szobakonyhás agglegények, Michelin-csillagos sztárséfek és Blefusku lakói mind jól.

Szeretem én is a tojást és az esetek többségében úgy vélem, ez az érzés kölcsönös. Kombináltam már ezerféleképpen, készítettem el sütve, főzve, buggyantva, lágyan, keményen, nyersen és még. Különösen szeretem a tojásrántottát, az első meleg ételt, amit az ember fia megtanul készíteni, ha többre vágyik a parizeres szendvicsnél.

A tojás iránti feltétlen és hű rajongásomnak adózva legyen tehát a Gyömbér első bejegyzése egy Gordon Ramsay-féle tojásrántotta recept. Ramsay szerint – aki, valljuk be, előszeretettel él költői túlzásokkal – a kezdő szakácsok beugró feladata, hogy készítsenek el egy tökéletes rántottát. Ha az alábbiak szerint járnak el, abból látszik, hogy megállják majd a helyüket más ételek főzése közben is.

Hozzávalók:

  • 3 db tojás

  • 1 ek vaj

  • ½ ek tejföl (az eredeti recept créme fraíche-t, a tejfölnél kissé teltebb, tejszínes krémet használ, házilag elkészíthető, de nekem a tejföl jobban bevált)

  • 1 suhintásnyi snidling, anyáink nyelvén metélőhagyma

  • só

  • bors

Törjük fel a tojásokat egy vastag aljú nyeles edénybe, de ne verjük fel. Adjuk hozzá a vajat, majd kezdjük el magas hőfokon sütni. Fontos, hogy ebben a szakaszban ne sózzuk a tojást, különben kissé „vizessé” válik sütés közben. Szintén kritikus jelentőséggel bír, hogy folyamatosan, megállás nélkül kevergessük, ne álljon meg a kezünk egy pillanatra sem.

A sütés közben – szintén folyamatos kevergetés mellett – húzzuk le néha 10-15 másodpercre a tűzről, hagyjuk, hogy pusztán az edény hője dolgozzon, majd tegyük vissza a láng fölé. Ezt megismételhetjük 3-4 alkalommal.

Amint a tojás állapota halmozódni kezd, levehetjük teljesen a lángról, innen már az edény aljában összegyűjtött hő elvégzi a maga dolgát. Ha elértük a kívánt állagot, tegyük bele a tejfölt, a metélőhagymát, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, keverjük össze még egyszer.

A végeredmény: lágy, krémes, isteni reggeli. Onnan fogod tudni, hogy jól sikerült, ha másnap reggel is ugyanezt készíted.

Tipp: pirítóson tálalva, sült gombával fokozható a hatás.

Share Tweet

Gyömbér

7 hozzászólás

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.