
Tojásrántotta Gordon Ramsay-módra
Tojás. Egyszerűségéből eredően a végtelenségig variálható, megbízható alapanyag. Tudják ezt a kezdő háziasszonyok, szobakonyhás agglegények, Michelin-csillagos sztárséfek és Blefusku lakói mind jól.
Szeretem én is a tojást és az esetek többségében úgy vélem, ez az érzés kölcsönös. Kombináltam már ezerféleképpen, készítettem el sütve, főzve, buggyantva, lágyan, keményen, nyersen és még. Különösen szeretem a tojásrántottát, az első meleg ételt, amit az ember fia megtanul készíteni, ha többre vágyik a parizeres szendvicsnél.
A tojás iránti feltétlen és hű rajongásomnak adózva legyen tehát a Gyömbér első bejegyzése egy Gordon Ramsay-féle tojásrántotta recept. Ramsay szerint – aki, valljuk be, előszeretettel él költői túlzásokkal – a kezdő szakácsok beugró feladata, hogy készítsenek el egy tökéletes rántottát. Ha az alábbiak szerint járnak el, abból látszik, hogy megállják majd a helyüket más ételek főzése közben is.
Hozzávalók:
-
3 db tojás
-
1 ek vaj
-
½ ek tejföl (az eredeti recept créme fraíche-t, a tejfölnél kissé teltebb, tejszínes krémet használ, házilag elkészíthető, de nekem a tejföl jobban bevált)
-
1 suhintásnyi snidling, anyáink nyelvén metélőhagyma
-
só
-
bors
Törjük fel a tojásokat egy vastag aljú nyeles edénybe, de ne verjük fel. Adjuk hozzá a vajat, majd kezdjük el magas hőfokon sütni. Fontos, hogy ebben a szakaszban ne sózzuk a tojást, különben kissé „vizessé” válik sütés közben. Szintén kritikus jelentőséggel bír, hogy folyamatosan, megállás nélkül kevergessük, ne álljon meg a kezünk egy pillanatra sem.
A sütés közben – szintén folyamatos kevergetés mellett – húzzuk le néha 10-15 másodpercre a tűzről, hagyjuk, hogy pusztán az edény hője dolgozzon, majd tegyük vissza a láng fölé. Ezt megismételhetjük 3-4 alkalommal.
Amint a tojás állapota halmozódni kezd, levehetjük teljesen a lángról, innen már az edény aljában összegyűjtött hő elvégzi a maga dolgát. Ha elértük a kívánt állagot, tegyük bele a tejfölt, a metélőhagymát, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, keverjük össze még egyszer.
A végeredmény: lágy, krémes, isteni reggeli. Onnan fogod tudni, hogy jól sikerült, ha másnap reggel is ugyanezt készíted.
Tipp: pirítóson tálalva, sült gombával fokozható a hatás.
7 hozzászólás