
A kép forrása: OTP Gourmet Fesztivál | facebook
Ezen a hétvégén, május 31-től június 2-ig Gourmet Fesztivál kerül megrendezésre a Millenárison.
De ki is az a gourmet?
A gourmet legelsősorban az az ember, aki szereti a hasát. Nem gyorsan, rohanva akar jóllakni, hogy aztán futhasson tovább a dolga után. Nem muszájból eszik. Épp ellenkezőleg: a gourmet számára az evés élvezet, sőt, szertartás. Ünnep.
A gourmet ebből kifolyólag ínyenc. Nem elégszik meg a száraz kiflivéggel. Külföldi utakon, a városban járva-kelve, piacon, boltban, étteremben és úgy általában véve mindenhol, a gourmet a tiszta, friss alapanyagokból gondos odaadással és szakértelemmel készített ételeket kutatja, pénztárcáját nem kímélve. A gourmet cseppet sem bánja, ha egy havi újlipóti albérlet árát kell kifizetnie néhány apró falat ételért, hiszen ő nem habzsol, ő degusztál.
A gourmet a minőség megszállottja. Ha vásárlás közben megakad a tekintetünk egy rendezett külsejű, átlagosnak tűnő fiatalemberen, ahogy gyengéden a kezébe vesz egy fürt bikaszív paradicsomot, majd lassan behunyja a szemét és, akár egy kotorékeb, az orrcimpáját mikrorezegtetve aprókat szimatol bele, szinte biztosra vehetjük, hogy egy gourmet-t sodort utunkba a sors.
Látható tehát, hogy a gourmet az étellel különleges, bensőséges viszonyt ápol. Jó szeretőhöz hasonló módon, apránként jut el a csúcsra, kiélvezve az étkezés minden egyes pillanatát. Az elétett tányér tartalmát először a szemével fogyasztja el. Gyönyörködve merül el a tálalásban, a színekben, több szögből és beállításból is lefotózza, asztaltársának részletes elemzést ad a kompozícióban rejlő burkolt jelentéstartalomról, a japán tengeri algahab és a gőzfürdőben posírozott fürjtojás kényes harmóniájáról.
Itt teszünk egy kis kitérőt, erről ugyanis eddig még nem esett szó: a gourmet igen bőkezű. Hosszas kutatómunkával megszerzett gasztronómiai tudásával nem fukarkodik. Nem gourmet társaságban sem veszíti el a hangját, sőt, ilyenkor tör elő belőle a hittérítő, és a leküzdhetetlen vágy, hogy mindenkiből kihozza a benne szunnyadó ínyencet. Rögtönzött, mégis atomi pontossággal megfogalmazott előadássorozatot tart a második virágkorukat élő belsőségek forradalmáról, a marhapofa analitikájáról, a francia konyhaművészetről, kiváló szónoki érzékkel megnyomva a fontosabb szakkifejezéseket.
A gourmet ilyenkor saját magát is feltüzeli a szuvidolással kapcsolatban éppen aktuálisan elterjedt tévhitek miatt, majd haragosan vonja ki kardját a magyar szakácsképzés kietlen jelenére és jövőjére. A monológ végére elcsitul, és a dekantálót simogatva bizalmasan ránk kacsint, ott van azért nekünk a Széll Tomi, talán mégsem olyan komor korok állnak előttünk.
Miután szemmel befogadta az ételt, és kulináris és orátori tehetségét is nagyvonalúan megcsillogtatta, a gourmet készen áll arra, hogy beszívja a tányérról párolgó illatokat is. Szívet melengető érzés ilyen állapotában megfigyelni a gourmet-t: az arcrándulásai elárulják, ahogy felfedezni véli a jus fátyolosan citrusos illatába vegyülő mentás-kapros jegyeket.
A gourmet, bár kifelé nem mutatja, magában úgy tapsikol ilyenkor, akár egy önfeledt kisgyermek.
A szertartás végső, legszentebb részéhez érünk, a kóstoláshoz. A gourmet körültekintő alapossággal veszi villájára az első falatot, ami mindenből tartalmaz egy kicsit: csakis így adhatja át magát a komplex ízhatásnak. A következő falatok során aztán alkotóelemeire bontja a fogást, mindent külön-külön is megízlel, megrág, megforgat, majd újra visszatér a teljes, összetett falathoz, a gondos háttérmunkának köszönhetően immár egy letisztult tudatállapotban.
Ezen a ponton már egyszerre fogad be küllemet, színt, illatot, állagot, ízt, textúrát a gourmet, és boldog.
Sok egyéb érdekességet is tudunk már a modern gourmet-ról. Tudjuk, hogy nemtől, foglalkozástól, vallási és politikai hovatartozástól függően bárki lehet. Mivel a kifinomult borfogyasztás és a tanult ízek beható ismerete elengedhetetlen része egy igazi gourmet fegyvertárának, így azt is kijelenthetjük, hogy a gourmet nagykorú.
A gourmet lételeme, hogy hétről-hétre különböző helyszíneken tanulmányozhassa a báránygerinc pörzsanyagában megfigyelhető százalékos eltéréseket, ezért jellemzően a fővárosban fellelhető. Kisebb kolóniákba tömörülve vidéken, az ország eldugottabb részein is találhatunk gourmet-kat, bár ez az adat nem megerősített forrásból származik, csak anyukám mondta.
Ismeretes az is, hogy a gourmet a Gergely-naptárt egy sokkal összetettebb, sokkal kifinomultabb időnyilvántartó rendszerre, a hónapok helyett kelbimbó-, medvehagyma-, spenót-, rebarbara-, spárga-, karfiol-, zeller- és padlizsánszezon felosztású kalendáriumra cserélte.
Köztudott, hogy a gourmet megeszik kistücsköt-bogarat, aranyszarvast, fülemülét, valamint csak testben korosodik, lélekben örökre 21 marad.
Mindenekelőtt azonban, ne feledjük, a gourmet az az ember, aki szereti a hasát.
Bárki megfigyelheti tehát, vagy közelebbről is megismerkedhet akár a gourmet-val a hétvégi Gourmet Fesztiválon.
Etetni szabad.
Néhány program a teljesség igénye nélkül:
- padlizsánpárbaj Bíró Lajossal és Segal Viktorral
- nagy földieper teszt a Based on Piggel
- gulyásfőzés Váncsa Istvánnal
- nyílt lazacbontó bajnokság
- Good Food cupcake díszítés
- rendhagyó sertésanatómia Péter Annával és Gál Józseffel
- grillezés Lázár Cheffel
- filmvetítés a 2013-ban először magyar részvétellel zajló Bocuse d’Or-ról
- sajt- és borkóstoló
- az ország legkiválóbb éttermei, borozói, sörözői és cukrászdái.
A rendezvény házigazdái: Mautner Zsófia (Chili & Vanília) és Jókuti András (Világevő).
Időpont: 2013. május 31. – június 2.
Helyszín: Millenáris Park (1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20.)
Bővebb infó a rendezvény weboldalán és facebook oldalán.
Még több programajánlóért csatlakozzatok hozzánk facebookon is!
No Comments