A Csendes-óceán, a Mexikói-öböl és az Egyesült Államok ölelésében terül el Mexikó, a tequila hazája. 113 millió lakosával bolygónk legnépesebb spanyol anyanyelvű országa – köszönhetően a spanyol konkvisztádoroknak, akik a XVI. században a Mexikóban felvirágzott Azték Birodalmat einstandolták.
A monda szerint az aztékok egy száműzött isten visszatértét vélték felfedezni Cortésnek, a spanyol hódítók vezérének partraszállásában. Tiszteletük jeléül az emberáldozatoktól sem mentes vallási rituálék során fogyasztott különleges itallal fogadták; így lett a kegyetlen parancsnok az első európai ember, aki forró csokival égethette meg a nyelvét.
Mexikó jóval több tehát, mint mariachi bandák trombitaszójával kísért baboskendős gengszterek hazája, ”gasztroszemmel” tekintve legalábbis mindenképp. Innen ered a kukorica, a chili, a vanília és az avokádó, illetve a bab számos fajtája is. A mexikói ételek máig meghatározó alapelemei mind, valamint fontos szerepet kapnak a XX. század elején megszületett Tex-Mex konyhában is. Mexikó és az őt északról határoló Texas állam ízeinek kombinációját takarja ez a kifejezés, legjelesebb képviselője pedig az egész világon örömmel kanalazott chili con carne.
Egy képzeletbeli mexikói utazásra invitál a következő melegszendvics recept, amire a Saveur magazin oldalain akadtam.
Mollete paradicsomos salsával
A salsa hozzávalói:
- 8 dkg szilvaparadicsom, kis kockákra vágva
- egy csokor hanyagul felaprított friss koriander
- 2 db kimagozott, apróra vágott chilipaprika (a recept 6 darabot említ, bátrabbak nyugodtan kipróbálhatják)
- 1 db nagy fehér hagyma, felaprítva
A szendvics hozzávalói:
- 2 ek repceolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db fehér hagyma
- ½ liter csirke vagy zöldség alaplé (gyors csirke alaplé recept ITT)
- 500 gr konzerv vörösbab
- 6 db császárzsemle, vagy francia zsemle
- 30 dkg édeskésebb sajtféle, pl. Gouda (Oaxaca sajt lenne ugyebár eredetileg, dehát ennek beszerzésére vajmi kevés esély ígérkezik)
Elkészítés:
A salsa hozzávalóit összekeverjük, sózzuk és legalább 1 órán keresztül hűtőben pihentetjük.
Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a hagymát, belenyomjuk a fokhagymát és közepes hőmérsékleten 8-10 percig üvegesítjük. Hozzáadjuk az alaplevet és a babot, majd további 5 percig sütjük – a fakanállal nyugodtan pürésíthetjük kevergetés közben. A szinte még leveses babot ízesítjük (én egy kis csemegekukoricával is megbolondítottam) és félrehúzzuk a tűzről.
A sütőt közben 180 fokra előmelegítettük. A zsemléket ujjaink segítségével ”kibelezzük” és néhány perc alatt megpirítjuk a sütőben. Ezt követően megtöltjük a babbal, sajttal alaposan megszórjuk és visszarakjuk a sütőbe 2-3 percre, míg a sajt szépen meg nem olvad.
A salsát a tetejére kanyarintva tálaljuk.
S ha már szó esett a Tex-Mex konyháról, tökéletes kísérője ennek a szendvicsnek a Mexikóban és Texasban is egyaránt előszeretettel kortyolgatott frissítő, a Michelada.
Tex-Mex Michelada
Hozzávalók:
- 1 szelet lime
- 1 lime leve
- 1⁄2 ek worcestershire szósz
- 5 csepp Tabasco
- ½ liter mexikói sör
Elkészítés:
Egy korsó peremén végighúzzuk a lime szeletet, sóba mártjuk. Beleöntjük a többi hozzávalót és néhány jégkockát, tekerünk rá némi borsot majd felöntjük a sörrel.
Másnaposság ellen is kiváló.
Buen provecho!
Ha jól érezted magad velünk Mexikóban, csatlakozz hozzánk facebookon is!
2 hozzászólás