• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 2

Óperencia: Mexikó

By Gyömbér · On 2012.08.22.

A Csendes-óceán, a Mexikói-öböl és az Egyesült Államok ölelésében terül el Mexikó, a tequila hazája. 113 millió lakosával bolygónk legnépesebb spanyol anyanyelvű országa – köszönhetően a spanyol konkvisztádoroknak, akik a XVI. században a Mexikóban felvirágzott Azték Birodalmat einstandolták.

A monda szerint az aztékok egy száműzött isten visszatértét vélték felfedezni Cortésnek, a spanyol hódítók vezérének partraszállásában. Tiszteletük jeléül az emberáldozatoktól sem mentes vallási rituálék során fogyasztott különleges itallal fogadták; így lett a kegyetlen parancsnok az első európai ember, aki forró csokival égethette meg a nyelvét.

Mexikó jóval több tehát, mint mariachi bandák trombitaszójával kísért baboskendős gengszterek hazája, ”gasztroszemmel” tekintve legalábbis mindenképp. Innen ered a kukorica, a chili, a vanília és az avokádó, illetve a bab számos fajtája is. A mexikói ételek máig meghatározó alapelemei mind, valamint fontos szerepet kapnak a XX. század elején megszületett Tex-Mex konyhában is. Mexikó és az őt északról határoló Texas állam ízeinek kombinációját takarja ez a kifejezés, legjelesebb képviselője pedig az egész világon örömmel kanalazott chili con carne.

Egy képzeletbeli mexikói utazásra invitál a következő melegszendvics recept, amire a Saveur magazin oldalain akadtam.

Mollete paradicsomos salsával

A salsa hozzávalói:

  • 8 dkg szilvaparadicsom, kis kockákra vágva
  • egy csokor hanyagul felaprított friss koriander
  • 2 db kimagozott, apróra vágott chilipaprika (a recept 6 darabot említ, bátrabbak nyugodtan kipróbálhatják)
  • 1 db nagy fehér hagyma, felaprítva

A szendvics hozzávalói:

  • 2 ek repceolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db fehér hagyma
  • ½ liter csirke vagy zöldség alaplé (gyors csirke alaplé recept ITT)
  • 500 gr konzerv vörösbab
  • 6 db császárzsemle, vagy francia zsemle
  • 30 dkg édeskésebb sajtféle, pl. Gouda (Oaxaca sajt lenne ugyebár eredetileg, dehát ennek beszerzésére vajmi kevés esély ígérkezik)

Elkészítés:

A salsa hozzávalóit összekeverjük, sózzuk és legalább 1 órán keresztül hűtőben pihentetjük.

Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a hagymát, belenyomjuk a fokhagymát és közepes hőmérsékleten 8-10 percig üvegesítjük. Hozzáadjuk az alaplevet és a babot, majd további 5 percig sütjük – a fakanállal nyugodtan pürésíthetjük kevergetés közben. A szinte még leveses babot ízesítjük (én egy kis csemegekukoricával is megbolondítottam) és félrehúzzuk a tűzről.

A sütőt közben 180 fokra előmelegítettük. A zsemléket ujjaink segítségével ”kibelezzük” és néhány perc alatt megpirítjuk a sütőben. Ezt követően megtöltjük a babbal, sajttal alaposan megszórjuk és visszarakjuk a sütőbe 2-3 percre, míg a sajt szépen meg nem olvad.

A salsát a tetejére kanyarintva tálaljuk.

Jellegzetes mexikói étel: Mollete paradicsomos salsával

S ha már szó esett a Tex-Mex konyháról, tökéletes kísérője ennek a szendvicsnek a Mexikóban és Texasban is egyaránt előszeretettel kortyolgatott frissítő, a Michelada.

Tex-Mex Michelada

Hozzávalók:

  • 1 szelet lime
  • 1 lime leve
  • 1⁄2 ek worcestershire szósz
  • 5 csepp Tabasco
  • ½ liter mexikói sör

Elkészítés:

Egy korsó peremén végighúzzuk a lime szeletet, sóba mártjuk. Beleöntjük a többi hozzávalót és néhány jégkockát, tekerünk rá némi borsot majd felöntjük a sörrel.

Másnaposság ellen is kiváló.

Buen provecho!

Ha jól érezted magad velünk Mexikóban, csatlakozz hozzánk facebookon is! 

Virtuális mexikói utazás: Mollete paradicsomos salsával és Tex-Mex Michelada sör


Share Tweet

Gyömbér

2 hozzászólás

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.