
Nyári vegyes saláta joghurtos-chilis öntettel és pirított hagymás májjal
A saláta – főleg nyáron – szintén azok közé a műfajok közé sorolandó, amikkel a végtelenségig lehet kísérletezni.
Lágy vagy roppanós salátalevelekből, sajtok tömkelegéből, különféle zöldségekből, zöldfűszerekből, gyümölcsökből és magvakból alkothatjuk meg a kedvünkre való verziót, nem is beszélve a milliónyi dresszingről, amikkel az egész műalkotást egy frekvenciára hangoljuk.
Egészséges, színes, ízletes, változatos étel.
A salátakészítést éppen ezért szívem szerint az iskolai tananyag részévé tenném, hogy már gyermekkorban természetessé váljon a mindennapi fogyasztása. Mert a tejfölös uborkasaláta is jó, és az ecetes-cukros káposztasalátával sincs semmi baj, de ezek még csak egy igen hosszú út kezdetét jelölik.
Érdemes elindulni rajta, és akkor olyan meglepő jelenségeknek lehetünk majd tanúi, hogy egy saláta kiváltja, sőt, harsány kacagással leradírozza a hagyományos értelemben vett köreteket. Mint például az alábbi esetben.
Nyári saláta joghurtos-chilis öntettel, pirított hagymás májjal (2 személyre)
A máj hozzávalói:
- 25 dkg tisztességesen megtisztított máj (pl. csirke, nyúl)
- 1 nagy fej vöröshagyma, vékonyan felkarikázva
- 1 kis csokor apróra vágott petrezselyem
- kb. ½ evőkanál vaj
A saláta hozzávalói:
- 20 dkg fürtös uborka, hosszában félbevágva, a magház kiskanállal kikaparva, csíkokra vágva
- 20 dkg paradicsom, a magház kikaparva, csíkokra vágva
- 10 dkg vegyes saláta (sárgarépa és vöröskáposzta csíkokra vágva, endívia levelek)
- 20 dkg ribizli
Az öntet hozzávalói:
- 2,5 evőkanál sűrű natúr joghurt
- 1 evőkanál fehérborecet
- kb. 1 mokkáskanálnyi chilipehely
- ½ evőkanál extra szűz olívaolaj
- csipet só és bors
Elkészítés:
Az öntet hozzávalóit egy kis üvegbe töltöm, alaposan összerázom, kóstolom, ha szükséges, finomhangolom.
A saláta hozzávalóit összekeverem.
Egy serpenyőben kevés olajat forrósítok, ezen hőkezelem a hagymát. Amikor épp csak elkezd színt kapni, hozzáadom a májat is, közepes-magas hőfokon körbepirítom néhány perc alatt. Közben tekerek rá feketeborsot bőségesen.
Mikor késznek ítélem a májat – tehát kívül már kellemesen karamellizálódott, belül azonban még puha és nincs teljesen kiszáradva, nyomokban rózsaszín – hozzáadom a vajat és a petrezselymet, sózom, majd leveszem a hőről és összerázom.
Közvetlenül tálalás előtt tetszés szerinti mennyiségben megöntözöm a salátát a dresszinggel, gyengéden összeforgaton, a tányér közepére halmozom, majd köré rendezem a májdarabokat.
Ez a saláta recept a májjal kiegészítve tökéletes, nyáresti fogás. Minden tekintetben – ízben, látványban és nem utolsósorban tápértékben – is megállja a helyét.
További saláta ötletekért nézzetek be hozzánk bátran facebookra is!

Pirított hagymás máj és saláta mix joghurtos dresszinggel
No Comments