• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Nyári saláta joghurtos-chilis öntettel, pirított hagymás májjal

By Gyömbér · On 2013.08.14.


Nyári vegyes saláta joghurtos-chilis öntettel és pirított hagymás májjal

A saláta – főleg nyáron – szintén azok közé a műfajok közé sorolandó, amikkel a végtelenségig lehet kísérletezni.

Lágy vagy roppanós salátalevelekből, sajtok tömkelegéből, különféle zöldségekből, zöldfűszerekből, gyümölcsökből és magvakból alkothatjuk meg a kedvünkre való verziót, nem is beszélve a milliónyi dresszingről, amikkel az egész műalkotást egy frekvenciára hangoljuk.

Egészséges, színes, ízletes, változatos étel.

A salátakészítést éppen ezért szívem szerint az iskolai tananyag részévé tenném, hogy már gyermekkorban természetessé váljon a mindennapi fogyasztása. Mert a tejfölös uborkasaláta is jó, és az ecetes-cukros káposztasalátával sincs semmi baj, de ezek még csak egy igen hosszú út kezdetét jelölik.

Érdemes elindulni rajta, és akkor olyan meglepő jelenségeknek lehetünk majd tanúi, hogy egy saláta kiváltja, sőt, harsány kacagással leradírozza a hagyományos értelemben vett köreteket. Mint például az alábbi esetben.

Nyári saláta joghurtos-chilis öntettel, pirított hagymás májjal (2 személyre)

A máj hozzávalói:

  • 25 dkg tisztességesen megtisztított máj (pl. csirke, nyúl)
  • 1 nagy fej vöröshagyma, vékonyan felkarikázva
  • 1 kis csokor apróra vágott petrezselyem
  • kb. ½ evőkanál vaj

A saláta hozzávalói:

  • 20 dkg fürtös uborka, hosszában félbevágva, a magház kiskanállal kikaparva, csíkokra vágva
  • 20 dkg paradicsom, a magház kikaparva, csíkokra vágva
  • 10 dkg vegyes saláta (sárgarépa és vöröskáposzta csíkokra vágva, endívia levelek)
  • 20 dkg ribizli

Az öntet hozzávalói:

  • 2,5 evőkanál sűrű natúr joghurt
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • kb. 1 mokkáskanálnyi chilipehely
  • ½ evőkanál extra szűz olívaolaj
  • csipet só és bors

Elkészítés:

Az öntet hozzávalóit egy kis üvegbe töltöm, alaposan összerázom, kóstolom, ha szükséges, finomhangolom.

A saláta hozzávalóit összekeverem.

Egy serpenyőben kevés olajat forrósítok, ezen hőkezelem a hagymát. Amikor épp csak elkezd színt kapni, hozzáadom a májat is, közepes-magas hőfokon körbepirítom néhány perc alatt. Közben tekerek rá feketeborsot bőségesen.

Mikor késznek ítélem a májat – tehát kívül már kellemesen karamellizálódott, belül azonban még puha és nincs teljesen kiszáradva, nyomokban rózsaszín – hozzáadom a vajat és a petrezselymet, sózom, majd leveszem a hőről és összerázom.

Közvetlenül tálalás előtt tetszés szerinti mennyiségben megöntözöm a salátát a dresszinggel, gyengéden összeforgaton, a tányér közepére halmozom, majd köré rendezem a májdarabokat.

Ez a saláta recept a májjal kiegészítve tökéletes, nyáresti fogás. Minden tekintetben – ízben, látványban és nem utolsósorban tápértékben – is megállja a helyét.

További saláta ötletekért nézzetek be hozzánk bátran facebookra is!

Pirított hagymás máj és saláta mix joghurtos dresszinggel


Share Tweet

Gyömbér

No Comments

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.