• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Nigella citromos csirkéje

By Gyömbér · On 2012.10.16.


Nigella Lawson citromos csirkéje pürétrióval

Aki akár egyszer is látta Nigella Lawson-t a konyhában alkotni, az tudja, miért is kapta a hölgy az ételpornó királynője becenevet. A britek gasztromamagésája egy csokornyi friss petrezselyem zamatáról is olyan hatalmas élvezettel beszél, hogy a képernyő előtt ülő néző a kisebb gyerekeket rögtön elzavarja aludni.

Módfelett inspiráló, ahogy Nigella hozzááll a főzés tudományához; hatalmas mosollyal, nyugodtan, lazán, végig élvezve, amit csinál. Süt minden szaváról, mozdulatáról, hogy valóban szerelembe esik az összes alapanyaggal, látszik rajta, hogy a lábosból kifelé tekergőző illatokba szippantva legszívesebben a keblére ölelné az egész világot. Egyszer azt nyilatkozta, hogy csak azoknak az ételeknek a receptjeit szerkeszti bele szakácskönyveibe, amikből azután is enne, miután tökéletesen jóllakott. Ösztönös hedokulinarista.

Az angol hölgytől érkezik a következő recept, amit a Good Food magazin hasábjain talált köret saját verziójával tálalunk.

Nigella lassan sütött citromos-fokhagymás csirkéje pürétrióval

A csirke hozzávalói:

  • 1 feldarabolt csirke
  • 1 nagy fej, gerezdjeire szedett, hámozatlan fokhagyma
  • 2 db felnyolcadolt citrom
  • 1 maroknyi kakukkfű
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 150 ml száraz, szobahőmérsékletű fehérbor

A pürétrió hozzávalói (mennyiséggel gazdálkodjon mindenki az asztalnál ülő éhes szájak alapján):

  • burgonyapüré
  • megtisztított, felkarikázott sárgarépa
  • parajlevél vagy bébiparaj
  • vágott petrezselyem

Elkészítés:

160 fokos tüzet rakunk a sütőben.

A csirkedarabokat sózzuk-borsozzuk, majd a citromdarabokkal, a fokhagyma gerezdekkel, a kakukkfűvel és az olívaolajjal együtt egy tepsiben összeforgatjuk, bőrével felfele elrendezzük.

Meglocsoljuk a borral, majd lefedve betoljuk a sütőbe és kezdetét veszi a két órás ízfokozó sülés-terápia.

A két óra elteltével leszedjük a fedőt, a hőmérsékletet 200 fokra fokozzuk, így pirosítjuk-aranybarnítjuk a csirkét további 25-30 percen keresztül, míg a citromok szélei el nem kezdenek karamellizálódni.

Citromos csirke sütés előtt és után

Ízlés szerint elkészítjük a burgonyapürét.

A spenótleveleket blansírozzuk (forró, lobogó vízbe merítjük, majd zsupsz! jeges vízbe mártjuk), lecsöpögtetjük, krémmé turmixoljuk. A répát eközben csipetnyi sóval és cukorral megkínált vízben puhára főzzük, majd ezt is robotgépbe dobjuk és pürésítjük.

A répa- és spenótpüréhez fokozatosan adagoljuk a burgonyapürét, míg el nem érjük a kívánt sűrűséget.

Pürétrió – kiváló köret sültekhez

Az aromás, omlós csirke, az édessé sült fokhagyma és citrom, a némi csavarral megspékelt burgonyapüré; tökéletes választás egy vasárnapi ebédre. Az elkészítése alatt a házat megtöltő illatokról pedig nem is beszélek…

Citromos-fokhagymás csirke pürétrióval


Share Tweet

Gyömbér

No Comments

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.