• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 3

Mustáros sült csirkeszárnyak hagymaágyon

By Gyömbér · On 2012.03.11.


Mézes-mustáros csirkeszárnyak sült fokhagymával

Az ősi pusztakezes harcművészetek számomra legkedvesebb formája a csirkeszárnyevés.

Gyakorlom is serényen, amikor csak tehetem, legutolsó edzésem eredménye ez a pofonegyszerű recept. A hozzám hasonló hobbiszamurájoknak különösen ajánlott, elrontani csak szándékosan lehet.

Hozzávalók: 

  • 8 db háromfelé vágott csirkeszárny (a szárnyvéget ne dobjuk ki, tegyük el, jól jöhet például egy csirke alapléhez)

  • 2 ek mézes mustár (mézhiánnyal sújtott konyhámban levágtam néhány kanyart és a Bornier típusú készítménnyel dolgoztam. Javaslom azonban mindenkinek, hogy elegyítsen inkább hagyományos mézet dijoni mustárral, így megússza a hozzáadott feleslegességeket, mint pl. cukor, színezék.)

  • 2 ek tejföl

  • hintésnyi majoranna

  • 2-3 gerezd fokhagyma

  • 2 nagy fej vöröshagyma

  • kevés vaj

  • kevés olívaolaj

  • só

  • bors

Elkészítés:

Bemelegítésként megperzseljük a csirkeszárnyakat, a karamellizáló pisztolyka erre a célra is tökéletesen alkalmas. (Mit ámítom magam, eddig csak perzselésre használtam, karamellizálásra még soha.) A bemelegítést kihagyhatjuk, ha szépen meg van tisztítva és tollmentes a kiszemelt szárnyas. Az esetek többségében nem az.

Következő fázisban kikeverjük a szószt, ami annyira egyszerű, hogy ha nem figyelünk oda, könnyen előfordulhat, hogy belekeverünk más hozzávalókat is. Tulajdonképpen nyugodtan megtehetjük, a főzés nem egzakt tudomány, kísérletezzünk bátran. Ha viszont odafigyelünk, akkor összekeverjük a mustárt, mézet, tejfölt és a majorannát, belepasszírozzuk a fokhagymát, meglegyintjük olívaolajjal, kevés borsot őrlünk frissen, majd az egészet alaposan összekeverjük. 

A szósz elkészülte után egyenletesen megmártjuk benne a szárnyakat, és – optimális esetben – adunk nekik pár órát, hogy jobban megismerjék egymást. Ha nincs rá időnk, az sem baj, ez az étel villámrandiként is működik.

Egy megfelelő méretű tepsit / jénait kivajazunk, a hagymát vékony karikákra vágjuk, elterítjük, sózzuk és borsozzuk.

Terítsük rá szárnyainkat az imént felkarikázott hagymára, takarjuk le alufóliával, és helyezzük be a 200 fokra felhevített sütőbe. Kb. 30 perc sütést igényel a takaró alatt, majd további 15-25 percet a takaró nélkül – ebben a fázisban kapja meg a színét.

A puhára sült hagyma köretként is tökéletes, főleg ha a sütőből kivéve összeforgatjuk egy kevés reszelt parmezánnal.

Jó étvágyat!

Mustáros-mézes csirkeszárnyak hagyma körettel

Tipp:

  • Talán mondanom sem kell, hogy a csirke szinte összes része kompatibilis a fenti recepttel, különös tekintettel a csirkemellre és a csirkecombra.

  • Ha igazán ki akarunk rúgni a hámból, bújtassunk el néhány megpucolt, de fel még nem aprított fokhagymagerezdet is a hagymakarikák és szárnyak között, ez a sütés során puhává, krémessé, nem utolsósorban nagyon finommá válik. 

Share Tweet

Gyömbér

3 hozzászólás

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.