• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 3

Mogyoróvajas-csokis keksz

By Gyömbér · On 2012.03.15.


Mogyoróvajas-csokis keksz

Hála a magyar nyelvben rejlő végtelen lehetőségeknek, valamint azon felmenőinknek, akik ki is merték aknázni ezeket, számtalan találó szóval ki tudjuk fejezni a létfenntartáshoz és jó közérzethez egyaránt fontos tevékenységünket, az evést.

Van, amit fogyasztunk, netalántán elköltünk, ezekről a szavakról elegáns miliőre, de legalább egy kulturáltan megterített asztalra asszociálunk. Van, amit nassolunk, a kalóriabevitel ezen formája általában tévénéző izmaink fejlesztésére irányul. Van, amikor csak bedobunk valamit, az esetek többségében egy sebtében elkészített szendvicset, amihez az alapanyagokat nem ízeik alapján válogatjuk össze gondosan, sokkal inkább azért kerülnek két szelet kenyér közé, mert azt találjuk a hűtőnkben hirtelen.

Egy fürt friss szőlőből szemezget Pannónia szülöttje, a ropogós kenyérrel szoros barátságban álló szalonnából falatozgat, a szabadban készült bográcsgulyásból pedig kanalazni lehet jóízűen.

Ha forró a leves, akkor szürcsölünk, ha pelenkások vagyunk, akkor burutykálunk, ha rogyásig van pakolva az ünnepi asztal, akkor bizony megadjuk a módját és lakomázunk. Ha éppen nem dézsmálunk, akkor csak csipegetünk, és ha burkolni nem is burkolunk, alkalomadtán azért degeszre tömjük magunkat.

Ti milyen szóval esztek?

A következő, Mirelle konyhájából elcsent és némileg módosított villámrecept eredménye egy pofonegyszerű, mégis zseniális sütemény, a mogyoróvajas-csokis keksz. Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, kiválóan lehet egy bögre hideg tej kíséretében majszolni.

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj

  • 10 dkg mogyoróvaj

  • 3 dkg cukor

  • 1 tojás

  • 2 tk sütőpor

  • 10 dkg liszt

  • 5 dkg fehér-, tej-, vagy éppen étcsokoládé

Elkészítés:

A vajat, mogyoróvajat, cukrot és tojást habverő segítségével krémes állagúra dolgozzuk, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és hasonló eljárással beleépítjük krémünkbe.

A csokoládét összetörjük és belekeverjük a fenti masszába.

Ezután két munkás kezünk közreműködésével pingponglabdányi golyókat gyúrunk, amiket aztán sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezünk, és barátságos mozdulattal fejbeveregetve könnyedén kilapítgatunk. Nagyjából 30 darabra lehet számítani.

Tepsinket az időközben 180 fokra hevített sütőbe toljuk, és türelmesen várunk, míg kekszeink teteje a képen látható módon be nem repedezik. Ez a fázis nálunk 9 egész percet vett igénybe.

Mogyoróvajas-csokis keksz

Tipp:

  • Vigyázzunk, ennél sokkal tovább ne süljön, különben meglehetősen kemény fizikumú kekszekhez lesz szerencsénk.

  • Miután kihűlt, érdemes hermetikusan zárható dobozban tárolni, hogy megőrizze omlós, puha állagát.

  • Kevés fahéj, őrölt mogyoró belecsempészésével lehet az élményt fokozni. 

Share Tweet

Gyömbér

3 hozzászólás

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.