• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Mogyoróvajas kutyakeksz ropogós bacon darabkákkal

By Gyömbér · On 2013.12.23.


Mogyoróvajas kutyakeksz ropogós bacon darabkákkal

Mogyoróvajas kutyakeksz ropogós bacon darabkákkal

„A falusi kutya a ház része. A városi kutya a gazda része.” – Bächer Iván

Eljött az év vége. Ez volt Boldizsár befogadása óta az első teljes év, amit együtt töltöttünk.

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a kis tökfilkó, ráadásul ősszel teljesen új környezetbe került (kertes házból lakásba költöztünk) és ennek a kultúrsokknak a feldolgozásához hosszú hetekre volt szüksége. De – ahogy azt előre sejtettük – idővel megtanulta élvezni a városi létet. Főleg, miután birtokba vette az új ágyát…

Boldizsár

Boldizsár

… amin az esetek döntő többségében legkedvesebb barátnőjével, Lolával osztozik.

Boldi és Lola - this is the beginning of a beautiful friendship!

Boldi és Lola – this is the beginning of a beautiful friendship!

A másik fontos eseményt ebben az évben az alapfokú kutyasuli jelentette. Kutyasulit írok, pedig közelebb járnék az igazsághoz, ha gazdasulinak hívnám, hiszen nekünk, embereknek kell megtanulnunk ”kutyául” – fordítva nem megy.

A Tükör módszerre alapuló oktatáson rengeteget tanultunk a kutyánkról, és a kutyánkon keresztül magunkról is. Elsajátítottuk egymást. Egy nagyon összetett, az ember és a kutya kapcsolatát az élet minden területén felölelő rendszerről van szó, sok elmélettel, még több gyakorlattal és rengeteg ötletes, kreatív játékkal. A módszer részletes bemutatásához egy külön blogot kellene indítani, a lényege röviden összefoglalva az, hogy kutya és gazda közösen teremtse meg az egyensúlyt tanulásban, játékban, életmódban és úgy általában, együttélésben.

A hét hetes tanfolyam után Boldival sikeres alapfokú engedelmességi vizsgát tettünk, szóval már nem csak farokcsóválásból feketeöves. Bizonyítékunk is van.

Kitűnő!

Kitűnő!

De az oklevélen és az alapvető vezényszavak, gyakorlatok elsajátításán túl az igazi élmény az volt, ahogy egyre jobban és jobban elmélyítettük a kapcsolatot Boldizsárral, ahogy egyre közelebb kerültünk egymáshoz. És még csak az út elején vagyunk.

Oklevéltulajdonos eb

Oklevéltulajdonos eb

Jó volt látni azt is, hogyan oldódnak fel egymás közt a csoport tagjai (és most nem a kutyákról beszélek, mert ők már az első alkalommal csatakosra panírozták egymást), milyen erős a közös kapocs, a kutya. A néha szeles, hideg, vagy éppen esős órák ellenére sokszor nehéz lett volna eldönteni, ki élvezi jobban az egészet: a kutyák, a gazdik, vagy az oktatók.

Ilyen volt ez az év ebügyileg. Eredményes. Jövőre új kihívás vár ránk, a középfok. De előtte még szépen lezárjuk ezt az évet, ahogy kell, sok játékkal (Boldi még nem sejti, de frizbit kap karácsonyra), nagy sétákkal, finom falatokkal. Mint amilyen ez a házi készítésű mogyoróvajas jutalomfalat, amit ropogós bacon darabkák tesznek igazán ütőssé.

Mogyoróvajas jutalomfalat ropogós bacon darabkákkal

Hozzávalók:

  • 100 g teljes kiőrlésű liszt
  • 60 g zabpehely (könnyen emészthető rostokban gazdag)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 szelet bacon
  • 3 púpozott evőkanál mogyoróvaj, lehetőleg hozzáadott cukor és só nélkül (jó kis fehérjeforrás, tele van egészséges zsírsavakkal, B és E vitaminnal)
  • kb. ½ dl zsíros tej (lehet kicsit kevesebb/több is, annyit adagoljunk apránként, amennyit felvesz a tészta)
  • 1 db tojás

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 175 fokra.

A bacont ropogósra pirítjuk, majd durvára összetörjük. Összekeverjük a liszttel, a sütőporral és a zabpehellyel, majd hozzáadjuk a mogyoróvajat, a tojást és a tejet, és ha igazán be akarjuk lopni magunkat az eb szívébe, a szalonnából kisütött zsírt is.

Tipp: mogyoróvajat házilag is egyszerűen készíthetünk. A héjától megfosztott, sótlan földimogyorót (picit meg is lehet pirítani száraz serpenyőben) tegyük késes robotgépbe és turmixoljuk krémesre. Ez a gép teljesítményétől függően kb. 5-15 perc, ha nem túl izmos szerkentyűt használunk, érdemes közben néhány perces szüneteket is beiktatni. Ha szükséges, adjunk hozzá cseppenként egy kevés földimogyoróolajat. Mézzel, sóval ízesíthető.

Az egészet összegyúrjuk, majd az így kapott tésztát lisztezett felületen kb. ½ cm vastagra nyújtjuk. Nem kell megijedni, ha nem lesz olyan szép, homogén állagú tésztánk, mint mondjuk egy pizzatészta, nem is ez a cél.

Tetszőleges formával kiszaggatjuk a jutalomfalatokat (a mi csont alakú formánk kb. 5 centis, 36 db keksz jött ki belőle) és sütőpapírral bélelt tepsiben a sütőbe toljuk. A falatokat kb. 8 percig sütjük, amíg az aljuk lágy világosbarnává nem válik, ekkor megfordítjuk és visszatesszük őket további 2-3 percre.

Hűtőben akár egy hétig gond nélkül tárolható, de úgyis hamarabb elfogy, elvégre ünnepek vannak.

Kellemes karácsonyt minden négy és kétlábúnak!

Gasztroajándék négylábúaknak: házi készítésű kutyakeksz

Gasztroajándék négylábúaknak: házi készítésű kutyakeksz


Share Tweet

Gyömbér

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.