• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 1

Meleg burgonyasaláta amaránttal

By Gyömbér · On 2013.11.20.


Meleg burgonyasaláta amaránttal

Meleg burgonyasaláta amaránttal

Egy pofonegyszerű, szép színes burgonyasaláta volt ma nálunk terítéken, amit egy egészen különleges alapanyaggal, amaránttal dobtunk fel.

Ez a gabonaféle (disznóparéj a honosított neve, de ismerjük el, jobban illik hozzá a görög eredetű amaránt, ami olyan előkelően hangzik, hogy simán lehetne egy száműzetésben élő, egzotikus hercegnő neve is a Trónok harca regényeposzában) több okból is nagy népszerűségnek örvend világszerte. Egyrészt azért, mert szinte minden klímában és talajban jól termeszthető, másrészt azért, mert – a vegetáriánusok számára jó hír lehet – egy igazi fehérjeerőmű. 13-15%-os fehérjetartalmával lazán maga mögé utasítja a többi gabonafélét, mint például a rizst, a kukoricát, vagy a búzát.

Ja, és tele van vassal, kalciummal, magnéziummal. Jó, mi?

Mi pattogatott formában szereztük be, az íze ebben az állapotában enyhén kesernyés-diós, és engem kicsit a kölesre is emlékeztet. A Mag, amit akartok facebook oldalán még sok érdekes infót, felhasználási tippet találtok róla. Így néz ki:

Bio pattogatott amaránt

Bio pattogatott amaránt

És akkor jöjjön a recept.

Meleg burgonyasaláta gránátalmával és pattogatott amaránttal

Hozzávalók (4 főre):

  • 2 édesburgonya és 2 ”hagyományos” burgonya, nagyjából ugyanakkorára felkockázva
  • 2 lilahagyma, először félbe, utána mindkét fél hosszában harmadokra vágva
  • 2 nagy maroknyi bébispenót
  • 1 maroknyi pattogatott amaránt
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 3 evőkanál natúr joghurt
  • gránátalma magok
  • extra szűz olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

A burgonyát és a lilahagymát egy tepsiben lazán – nem egymás hegyén hátán – elrendezzük, sózzuk-borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, majd 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk.

Kb. 40-60 perc alatt készül el, néha nézzünk rá, ha már szépen pirul az a zöldségek alsó fele, rázzuk meg, forgassuk át, hogy minden oldalán szépen megsüljön.

A citromléből és a joghurtból közben kikeverjük a dresszinget, jól kiegészíti majd a burgonya és a hagyma édeskés ízét.

A sütőből kivett burgonyát azon melegében összekeverjük a bébispenóttal, ez a hő épp elegendő arra, hogy kicsit megrogyassza a spenótleveleket. Meghintjük az amaránttal, meglocsoljuk a citromos joghurttal és a tetejére gránátalmamagokat szórunk, ami nemcsak szép díszítés, de kölcsönöz egyfajta üdeséget is a salátának.

Hamarosan itt a karácsony, ezért hamarosan hozunk nektek néhány gasztroajándék ötletet facebookon. Nézzetek be hozzánk!

Share Tweet

Gyömbér

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.