
Meleg burgonyasaláta amaránttal
Egy pofonegyszerű, szép színes burgonyasaláta volt ma nálunk terítéken, amit egy egészen különleges alapanyaggal, amaránttal dobtunk fel.
Ez a gabonaféle (disznóparéj a honosított neve, de ismerjük el, jobban illik hozzá a görög eredetű amaránt, ami olyan előkelően hangzik, hogy simán lehetne egy száműzetésben élő, egzotikus hercegnő neve is a Trónok harca regényeposzában) több okból is nagy népszerűségnek örvend világszerte. Egyrészt azért, mert szinte minden klímában és talajban jól termeszthető, másrészt azért, mert – a vegetáriánusok számára jó hír lehet – egy igazi fehérjeerőmű. 13-15%-os fehérjetartalmával lazán maga mögé utasítja a többi gabonafélét, mint például a rizst, a kukoricát, vagy a búzát.
Ja, és tele van vassal, kalciummal, magnéziummal. Jó, mi?
Mi pattogatott formában szereztük be, az íze ebben az állapotában enyhén kesernyés-diós, és engem kicsit a kölesre is emlékeztet. A Mag, amit akartok facebook oldalán még sok érdekes infót, felhasználási tippet találtok róla. Így néz ki:

Bio pattogatott amaránt
És akkor jöjjön a recept.
Meleg burgonyasaláta gránátalmával és pattogatott amaránttal
Hozzávalók (4 főre):
- 2 édesburgonya és 2 ”hagyományos” burgonya, nagyjából ugyanakkorára felkockázva
- 2 lilahagyma, először félbe, utána mindkét fél hosszában harmadokra vágva
- 2 nagy maroknyi bébispenót
- 1 maroknyi pattogatott amaránt
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- 3 evőkanál natúr joghurt
- gránátalma magok
- extra szűz olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
A burgonyát és a lilahagymát egy tepsiben lazán – nem egymás hegyén hátán – elrendezzük, sózzuk-borsozzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, majd 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
Kb. 40-60 perc alatt készül el, néha nézzünk rá, ha már szépen pirul az a zöldségek alsó fele, rázzuk meg, forgassuk át, hogy minden oldalán szépen megsüljön.
A citromléből és a joghurtból közben kikeverjük a dresszinget, jól kiegészíti majd a burgonya és a hagyma édeskés ízét.
A sütőből kivett burgonyát azon melegében összekeverjük a bébispenóttal, ez a hő épp elegendő arra, hogy kicsit megrogyassza a spenótleveleket. Meghintjük az amaránttal, meglocsoljuk a citromos joghurttal és a tetejére gránátalmamagokat szórunk, ami nemcsak szép díszítés, de kölcsönöz egyfajta üdeséget is a salátának.
Hamarosan itt a karácsony, ezért hamarosan hozunk nektek néhány gasztroajándék ötletet facebookon. Nézzetek be hozzánk!