
A tavasz biztos előjele: medvehagymás zöldborsó krémleves
Kibújt az ibolya, újra zümmög a fűnyíró, kékbe öltözik az égbolt. Tavasz van végre. Ilyentájt sűrűn kerül a vágódeszkára a medvehagyma, ami nagy kedvencünk, levesbe, szószba, kenyérbe, pogácsába sütjük-főzzük rendszeresen. Tavaly még egy medvehagyma szüretet is beiktattunk – itt olvashat róla, aki kíváncsi, hogy néz ki érintetlen valójában egy medvehagymamező a Mecsekben.
A medvehagyma sokoldalúan felhasználható, zöldborsó krémleveshez is remekül passzol.
Hozzávalók (kb. 6 adag):
- 80 dkg fagyasztott zöldborsó
- 1 kisebb csokor medvehagyma, megmosva, durván felaprítva
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
- 1,2 liter meleg csirke vagy zöldség alaplé, de vízzel is működőképes (gyors csirke alaplé recept itt)
- 2 evőkanál vaj
- 2 dl zsíros (minimum 20, de inkább 30%-os) tejszín
- kb. 2 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán, vagy más, hosszú ideig érlelt, kemény sajt, pl. Grana Padano (ez olcsóbban beszerezhető, mint híresebb rokona)
- extra szűz olívaolaj
- frissen őrölt só, bors
Elkészítés:
Az olívaolajat és a vajat egy nagy lábosban közepes hőmérsékletre hevítjük, majd néhány perc alatt megpároljuk benne a vöröshagymát. Felengedés nélkül hozzáadjuk a zöldborsót, a medvehagymát, sózzuk-borsozzuk és az egészet pirítjuk még 4-5 percig.
Felöntjük az alaplével, felforraljuk, majd kis lángon tovább főzzük, amíg a borsó megpuhul, ez legfeljebb 5-10 percet vesz igénybe. Beleszórjuk a parmezánt és az egészet krémesre turmixoljuk.
Ezt követően egy sűrű szitán átpaszírozzuk a levest egy tiszta lábosba a selymes állag eléréséért. A rusztikusabb, kissé „morzsásabb” krémlevesek hívei ezt a lépést nyugodtan elhagyhatják.
A levest újra felforraljuk, majd a szobahőmérsékletű tejszínnel besűrítjük (ha hideg a tejszín, egy kis tálkában vegyítsük 2-3 merőkanál levessel, mielőtt beleöntjük a lábosba, nehogy összeugorjon). Gyönyörű zöld, édeskés zöldborsó krémlevest kapunk, a kissé fanyarabb, fokhagymás medvehagyma ízével kiegészítve. Ráadásul nincs benne liszt, se hozzáadott cukor, nyugodtan fogyaszthatjuk akár vacsorára is, vagy diéta alatt.
Tálalhatjuk kedvünk szerinti levesbetéttel, pl. pirított baconnel vagy gombával, krutonnal, vagy egy kis kanálka sűrű joghurttal is akár. Ha van otthon finom, jó minőségű olívaolajunk, cseppentsünk belőle a levesbe, felemelő érzés, ahogy az olívaolaj illata belesimul a levesből szállingózó forró gőzfelhőbe.
Szereted az ehhez hasonló, szezonális recepteket? Ha igen, csatlakozz hozzánk facebookon is!

A zöldborsó és a medvehagyma nászából született finom krémleves
No Comments