• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Medvehagymával megbolondított zöldborsó krémleves

By Gyömbér · On 2013.04.17.


A tavasz biztos előjele: medvehagymás zöldborsó krémleves

Kibújt az ibolya, újra zümmög a fűnyíró, kékbe öltözik az égbolt. Tavasz van végre. Ilyentájt sűrűn kerül a vágódeszkára a medvehagyma, ami nagy kedvencünk, levesbe, szószba, kenyérbe, pogácsába sütjük-főzzük rendszeresen. Tavaly még egy medvehagyma szüretet is beiktattunk – itt olvashat róla, aki kíváncsi, hogy néz ki érintetlen valójában egy medvehagymamező a Mecsekben.

A medvehagyma sokoldalúan felhasználható, zöldborsó krémleveshez is remekül passzol.

Hozzávalók (kb. 6 adag):

  • 80 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 1 kisebb csokor medvehagyma, megmosva, durván felaprítva
  • 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 1,2 liter meleg csirke vagy zöldség alaplé, de vízzel is működőképes (gyors csirke alaplé recept itt)
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 dl zsíros (minimum 20, de inkább 30%-os) tejszín
  • kb. 2 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán, vagy más, hosszú ideig érlelt, kemény sajt, pl. Grana Padano (ez olcsóbban beszerezhető, mint híresebb rokona)
  • extra szűz olívaolaj
  • frissen őrölt só, bors

Elkészítés:

Az olívaolajat és a vajat egy nagy lábosban közepes hőmérsékletre hevítjük, majd néhány perc alatt megpároljuk benne a vöröshagymát. Felengedés nélkül hozzáadjuk a zöldborsót, a medvehagymát, sózzuk-borsozzuk és az egészet pirítjuk még 4-5 percig.

Felöntjük az alaplével, felforraljuk, majd kis lángon tovább főzzük, amíg a borsó megpuhul, ez legfeljebb 5-10 percet vesz igénybe. Beleszórjuk a parmezánt és az egészet krémesre turmixoljuk.

Ezt követően egy sűrű szitán átpaszírozzuk a levest egy tiszta lábosba a selymes állag eléréséért. A rusztikusabb, kissé „morzsásabb” krémlevesek hívei ezt a lépést nyugodtan elhagyhatják.

A levest újra felforraljuk, majd a szobahőmérsékletű tejszínnel besűrítjük (ha hideg a tejszín, egy kis tálkában vegyítsük 2-3 merőkanál levessel, mielőtt beleöntjük a lábosba, nehogy összeugorjon). Gyönyörű zöld, édeskés zöldborsó krémlevest kapunk, a kissé fanyarabb, fokhagymás medvehagyma ízével kiegészítve. Ráadásul nincs benne liszt, se hozzáadott cukor, nyugodtan fogyaszthatjuk akár vacsorára is, vagy diéta alatt.

Tálalhatjuk kedvünk szerinti levesbetéttel, pl. pirított baconnel vagy gombával, krutonnal, vagy egy kis kanálka sűrű joghurttal is akár. Ha van otthon finom, jó minőségű olívaolajunk, cseppentsünk belőle a levesbe, felemelő érzés, ahogy az olívaolaj illata belesimul a levesből szállingózó forró gőzfelhőbe.

Szereted az ehhez hasonló, szezonális recepteket? Ha igen, csatlakozz hozzánk facebookon is!

A zöldborsó és a medvehagyma nászából született finom krémleves

Share Tweet

Gyömbér

No Comments

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.