• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Más főztje: NU Bisztronómia Fakultáció étteremkritika

By Gyömbér · On 2012.09.01.


NU Bisztronómia Fakultáció

Helyre kis teret teremtettek a Nyugati pályaudvar mögötti lerobbant parkolóból. Eiffel térnek hívják, szép, zöld fűvel borított lépcsők veszik körbe, az eget a háttérben a pályaudvar patinás kontúrja díszíti. A tervezők a teret a Gödörhöz Akváriumhoz hasonló módon ”lesüllyesztették”, így az idejét itt töltögető gyanútlan polgár szinte el is feledkezik róla, hogy tőle harminc lépésre robog a Nagykörút.

Ide, egészen pontosan a téren üzemelő NU Bisztronómia Fakultáció nevű étterembe látogattunk el. Az augusztus végi jó időt kihasználva a teraszon ültünk le a kényelmesnek nem kinéző, de a látszatot meghazudtoló székekbe. Van hely bőven, nem kell beleülni senki ölébe. A dekoráció a körülöttünk zajló térélet – elég is.

Nyugati Pályaudvar, Eiffel-tér, Budapest

Azért bekukkantottunk a belső helyiségbe is; fekete-fehér alapszínek, látványkonyha, hatalmas borfal. Kicsit sötét van, de egyáltalán nem zavaró, mert a falon, plafonon, padlóban különböző színű, típusú és formájú világítótestek hada gondoskodik a modern, futurisztikus dizájn megteremtéséről. Steril. Klubétterem. Ki mondta, hogy a karfás faszékek és a gyertyafényes, meghitt hangulat teszik a bisztrót?

Két pincér forgolódik körülöttünk, egy korosabb, tőszavakkal a lényegre törő úriember, valamint egy fiatal, közvetlenebb srác, akinek még nem koptatta el a lelkét ez a kegyetlen hivatás. Megérkezik a vizünk, a poharakon bizony van egy-két szépen kivehető ujjlenyomat, ha nézném a Helyszínelőket, valószínűleg egyből bezacskóznám. Annyi baj legyen, éhes ember apróságokkal nem törődik, ezért rendelünk: az ebédmenü három fogás, 1.650 Ft-os áron, rendben van.

Az előételre való várakozás közben meghökkentő meglepetésben van részünk: amuse-bouche jár a menühoz is, azaz parányi kóstolófalatka kerül az asztalunkra, ahogy azt kell, porcelánkanálkában tálalva. Szezámmagos marhanyelvsaláta egyébként és örültünk neki nagyon.

Amuse-bouche: szezámmagos marhanyelvsaláta (NU Bisztronómia Fakultáció)

Az előételek azonban kissé lehűtik a kedélyeket. Vaníliás sárgarépakrémleves ropogós jégsalátával – a leves önmagában finom (bár egy meleg verzióban jobban el tudnám képzelni), de a vanília nem érződik benne, a salátacsíkok pedig nem adnak hozzá túl sok pluszt.

Vaníliás sárgarépakrémleves ropogós jégsalátával, NU Bisztronómia Fakultáció

A Dinnyés mentás saláta feta sajttal jóízű kompozíció, a mindent bevonó mentás szószból nekem elég lett volna a fele is – de ez nyilván ízlés kérdése.

Dinnyés mentás saláta feta sajttal, NU Bisztronómia Fakultáció

Megjönnek a főételek is: kezdjük a sort a currys, kukoricás rizottóval szervírozott sous-vide csirkemellel. A hústól őszintén szólva több omlósságot vártam, de könnyen lehet, hogy a csirkéből szuvidolással is csak ennyit lehet kihozni. A rizottó viszont kellően vajas, kellően fűszeres – telitalálat, bombasiker, hazaütés. Különösen tetszett az a hanyag humor, ahogy az étel tetejére rápattogtattak néhány kukoricaszemet.

Sous-vide csirkemell currys, kukoricás rizottóval, NU Bisztronómia Fakultáció

A tarja burger friss salátával, házi csalamádéval, mézes  dijoni mustárral, aioli-val, lecsómártással szintén csillagos ötös; a tarja tökéletességre van sütve, omlós, ízletes, a lecsómártással zseniálisan működik. A házilag készült, meleg zsemlyében ideális a ropogósságfaktor, a ”húsa” ugyanakkor finoman, puhán foszlik – a mezőny legjobbja kétségtelenül ő. A mellé kínált csalamádé valószínűleg nem is igazán hiányzik ide, nélküle is kerek egész ez a balkáni stílusú burgercsoda.

Tarjaburger friss salátával, házi csalamádéval, mézes dijoni mustárral, aiolival, lecsómártással – NU Bisztronómia Fakultáció

A desszertet nagyon vártam már, a mangóhabos málnafagyi mellett ugyanis gyerekkorom egyik nagy kedvence, a lúdláb torta került terítékre. A fagyi, ahogy azt mondani szokás, tudja, amit egy fagyinak tudnia kell, a lúdláb szeletet viszont már csak remegő kézzel tudtam lefényképezni, annyira hívógatóan olvadozott a pirosló meggyszósz partján. Kakaós piskóta, csokoládékrém, csokoládémáz – a tömény örömöt a piskótába rejtett meggyszemek lazítják kellemesen. Aki szereti a csokit, tudja, miről beszélek.

Málnafagyi mangóhabbal, NU Bisztronómia Fakultáció

Lúdláb torta, NU Bisztronómia Fakultáció

Megérte kipróbálnunk és örömmel megtesszük máskor is – minőségi, fiatalos, ötletes bisztrómenü a főváros szívében. Akinek megjött az NU Bisztronómia Fakultáció által képviselt ízvilághoz az étvágya, a következő hétvégén a Street Food Show keretein belül belekóstolhat – az étteremből Fülepi Kálmán WrApstReeTBURGer Deluxe-szal (Rántott borjúláb, velős aiolival, ropogós házi cipóban, sarvalt káposztával) várja majd az érdeklődőket.

Aki pedig szeretné rajta tartani az ujját Budapest gasztropulzusán, csatlakozzon a Gyömbér közösségéhez további étteremkritikákért!

Share Tweet

Gyömbér

No Comments

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.