
Ételfotózás workshop a Magnóliák Műhelyében
Egy-egy nehezen megszületett fényképet nézegetve többször beszélgettünk már arról, hogy bizony hasznos lenne egy profi fényképész segítségével bővíteni az internet zavaros bugyraiból összeszedett ételfotózás ismereteinket.
Sajnos azonban – mivel az elmúlt években egyre divatosabbá vált a fotózásnak ez az ága, és népszerűsége nem is látszik hanyatlani – nehéz olyan oktatóra bukkani, aki mindezt emberi áron kínálja, úgy, hogy hozzá valós tudás is párosul.
Örömmel jelentjük, találtunk most már ilyet is.

Folyamatban a süteményfotó
A helyszín
Magnóliák Műhelye – a jó csengésű név egy óbudai élményházat, azon belül is két fiatal hölgyet takar, akik szerettek volna olyan környezetet létrehozni, ahol a kreatív elme maximális hőfokon duruzsolhat. Sikerült nekik: a stúdió harmonikus, baráti atmoszférával bír, tágas, levegős belső térrel. Az a hangulatú hely, ahol az ember nem azt érzi, hogy vendég, sokkal inkább azt, hogy oda tartozik.
Igazi oázis azok számára, akik fogékonyak a képzőművészet, a kreatív hobbik, a különböző életmód programok iránt: lakberendezés, táskakészítés, sminktanfolyam, üvegmozaik, szappangyártás, tortadekoráció, csak néhány példa a kínálatban fellelhető számtalan színes műhelymunka közül.
A Magnóliák Műhelye nem egy többmilliós marketingbüdzsén dübörgő indusztriális gépezet, hanem egy kicsi, de ambiciózus programszervező központ, amit elsősorban a lelkesedés hajt. Létjogosultsága még így is, vagy még inkább, pont ezért van és lesz mindig.

Magnóliák Műhelye, Budapest
Az oktató
Csigó Zita 10 éve foglalkozik termék- és ételfotózással. Neve minden bizonnyal ismerősen cseng azok számára, akiket érdekel a gasztronómia művészi megjelenítése, ő a Fahéj (és több egyéb) magazin fényképésze is, édesapjával, a szintén kiváló fotóművésszel, Csigó Lászlóval visz közös stúdiót.
Zita hivatásos fotós, ám sok profi ételfotóssal ellentétben ő nem ”csak” a kamera túlsó végén alkot, az általa megörökített ételek stylingja is az ő keze munkáját dicséri – utóbbi terület érezhetően és bevallottan a szíve csücske.

Csigó Zita, a workshop oktatója, a Fahéj Magazin fotósa és stylistja
A workshop
Tematikus fényképezés témakörben három órában eljutni A-ból B-be, nyugodtan kijelenthetjük, kemény dió. Főleg azért, mert mint minden esztétikai érzésre alapuló műfaj, ez is szubjektív; nincs egyértelműen kitaposott út vagy biztos módszer. A szabályokra lehet fittyet hányni, ám ahhoz, hogy ezt megtehessük, először érteni kell őket elméleti és gyakorlati síkon is.
Ennek fényében mi sem egy szigorúan kötött anyagot kapunk. Az óra tág mederben folyik – van ugyan előétel / főétel / desszert blokk, de egy-egy közbeszúrt kérdés sokszor teljesen más irányba tereli a gondolatokat. Kérdés pedig van bőven. A workshop elején még csak szemerkélnek, aztán később, miután feloldódik a társaság, már záporoznak, ám Zita jól állja a sarat és mindenre türelmesen válaszol, kitér. Közben pedig mindenki kattintgat, díszít, túrja a kellékeket és megosztja egymással a tapasztalatait, szóval nagyon szabad, improvizatív szellemben zajlik az egész foglalkozás.
Beszélünk a fényről: a természetesről, a mesterségesről, apró trükkökről, arról, hogyan tudjuk megszelídíteni otthoni körülmények között. Megnézzük, milyen szakaszokban épül fel egy kompozíció, mire érdemes odafigyelni, amikor még csak tervezzük, hogyan fog kinézni a képünk. Színek, árnyékok, tér, szögek, harmadok, minták, textúrák, kellékek és persze a legfontosabb, maga az étel – sok részletnek kell stimmelnie, mire egy szép, ízes-illatos ételfotót megalkotunk.

Készül a leves kompozíció az ételfotózás workshopon
Rengeteg témát érintünk, szó esik az örökké problémás leves megörökítéséről, az apró (pl. bonbon) és az olvadós (pl. fagylalt) ételek fotózásának fortélyairól, a fázisfotózás alapszabályairól, a stílusirányzatokról, aktuális trendekről, komponálásról, sörhabról… mire az óra végére érünk (a ráadás 20 perccel együtt), úgy érzem, ha még egy kérdés elhangzik, az elsőre kapott válasz egyszerűen kipukkadna a fejemben.

Egy kattintás leves
A workshop tömény, akár egy duplacsokis brownie, jó értelemben: azért jöttünk, hogy három óra alatt a lehető legtöbb mindent sajátítsunk el egy profitól, és ez maradéktalanul meg is történt. Nyugodt, tiszta lelkiismerettel ajánlom azoknak, akiket érdekel a fotózásnak ez a speciális területe.
A jövőbeli tanfolyamokról, workshopokról a Magnóliák Műhelyének facebook oldalán és weboldalán lehet bővebben értesülni.
Ha szívesen olvasnál hasonló, gasztronómiával kapcsolatos témákról, csatlakozz a Gyömbér közösségéhez facebookon is!
2 hozzászólás