
Lassan főtt fokhagymás csirke citromos-bazsalikomos kuszkusszal
Mind zenében, mind ételekben a változatosság gyönyörködtet filozófiáját képviseljük. A nyáresti kirándulásaink során hol Moby melankolikus dallamai, hol Manu Chao latinos egyvelegei csendülnek fel az autóban, de a Bëlga Zsolti a békáját vagy az R.E.M. Shiny Happy People-jét is ugyanolyan hangerővel énekeljük, ha olyan a kedvünk.
Ez a sokszínűség jellemzi a konyhánkat is. Került már nálunk minden az asztalra: túrós csusza szalonnapörccel és jó sok tejföllel meglocsolva, gluténmentes karfiol pizza, vagy épp sütőtökös rizottó chilivel megbolondítva. A Crock-Pot főzőedényünket szintén próbára tettük már több területen: ezzel főztem 8 órán át az eddigi legjobb chilit, ami a kezem közül kikerült, és remekelt a pulled pork szendvics elkészítésében is.
Most ennél egy kicsit könnyebb, frissebb ízekre vágytunk, így született meg ez a lassan főtt fokhagymás csirke, amihez köretül koktélparadicsommal dúsított citromos-bazsalikomos kuszkuszt tálaltunk.
Lassan főtt fokhagymás csirke citromos-bazsalikomos kuszkusszal (4 főre)
A csirke hozzávalói:
- 1 kisebb csirke megtisztítva, feldarabolva 6-8 darabba
- 1 nagy fej vöröshagyma, durvára vágva
- 8 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2-3 dl csirke alaplé
- 2 ek liszt
- ½ evőkanál dijoni mustár
- ½ hüvelykujjnyi friss gyömbér, lereszelve
- extra szűz olívaolaj
- só, bors
A kuszkusz hozzávalói:
- 1 nagy bögre kuszkusz
- 10 db koktélparadicsom, félbevágva
- 2 marék bazsalikomlevél, durvára aprítva
- 4-6 evőkanál jó minőségű extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
A csirkét sózom, borsozom és egy forró serpenyőben olívaolajon alaposan körbepirítom. Közben a felmelegített alaplevet kikeverem a mustárral, a liszttel, a gyömbérrel és a hagymával.
A csirkét elrendezem a lassúfőző alján és felöntöm az alaplé keverekékkel, kb. annyi kell rá, amennyi éppen ellepi.
A Crock-pot főzőedény magas fokozatán kb. 4 óráig készül. A szaftja kellemes már ebben a formában is, de lehet fokozni. Én a serpenyőt, amiben a csirkét lepirítottam, felmelegítettem, felöntöttem egy kevés fehérborral, felkapargattam, majd hozzáadtam a slow cookerben maradt szaftot és lassan rotyogtatva kicsit besűrítettem.
Közben az egy bögre kuszkuszt felöntöttem két bögre forrásban lévő vízzel, megsóztam, majd lefedve hagytam, míg teljesen fel nem szívta a folyadékot, kb. 15 perc alatt. Az olívaolajat vegyítettem a bazsalikommal és egy nagy citrom levével, és ezzel kevertem el a villával fellazított kuszkuszt.
Az omlós, szaftos, puha csirkének ezzel a könnyed, illatos körettel ágyaztam meg, úgy tálaltam. Jó étvágyat hozzá!
Facebookon is várunk szeretettel, csatlakozz hozzánk!