• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 2

Krémsajtos palacsinta: liszt nélkül, cukor nélkül, bűntudat nélkül

By Gyömbér · On 2012.11.06.


Krémsajtos palacsinta liszt nélkül

Egyre többet morfondírozom azon, hogy a sokszor emlegetett egészséges étkezés korunk egyik legnagyobb ködbe burkolózó fogalma.

Bizonyos területein jobbak a látási viszonyok, tudjuk például, hogy a spenót egészséges, a benne található antioxidánsok védik szemünk világát. Tudjuk azt is, hogy a sütőtök C-vitaminban gazdag, a fokhagyma pedig a vérnyomást tartja karban. Nagyobb lélegzetű kérdésekben viszont nincs egyértelmű válasz. Húst hússal, vagy egyáltalán ne? Térjünk-e át vegetáriánus életmódra, vagy maradjunk meg a földkerekség legpuhányabb ragadozóinak?

Hogy melyik életmód hová vezet, azt egyelőre csak jósolgatni lehet. A vegetáriánus, vegán és hasonló reformirányok még túl fiatalok ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket tudjunk levonni belőlük, hiszen világszerte találunk olyan kultúrákat, ahol a húsmentes táplálkozás még gondolatként sem fogalmazódik meg az emberekben. Európában a 20. század elejéig zavart tekintettel néztek a vegetáriánusok maroknyi csoportjára, és biztos vagyok benne, hogy mindenki talál a szülei, nagyszülei között olyat, aki komolytalan, ”miket ki nem találnak!” hóbortnak tartja a vegetáriánus életformát.

Nem könnyű ezt megérteni azoknak, akik más világban nőttek fel. Akik nem ideológiai okokból nem ettek húst, hanem azért, mert nem került. Hozzáteszem, nekem is nehéz elfogadni a totális hústalanság állapotát, húsevő voltam, vagyok, hogy maradok-e, az a jövő titka.  Nehezen tudom például magam elé képzelni, ahogy egy útépítő munkást mángoldos fehérrépa golyókkal és zellerpástétommal indít útjára reggel szerető hitvese.

Ugyanakkor nem áll szándékomban megkérdőjelezni Paul McCartney szavait sem: „ha a vágóhidak falai üvegből lennének, mindenki vegetáriánus lenne.” Mi, húsevők, mindannyian csukott szemmel járunk.

A mi hízlal, mi nem hízlal kérdés pedig még a fentieknél is megosztóbb kérdés. Atkins diéta, 90 napos kúra, bébiétel-tortúra, az Update módszer, a káposztaleves, a főtt tojás, a vércsoport alapú diéta, a Paleo, a Dukan, ésatöbbi, ésatöbbi… Hatalmas, dollárbilliárdos iparág épült azokra, akik nem szeretik, amit a tükörben látnak.

Az ízekre, gasztronómiára érzékenyebb lelkű halandók számára pedig az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy egészséges, mégis finom ételt kreáljanak. Ez nem könnyű feladat, aki próbálta már a cukrot helyettesíteni egy desszertben, tudja. De a pénztárcája biztosan.

Szerencsére azonban vannak jó megoldások, élvezhető ételek, amiket jóízűen lehet fogyasztani azoknak is, akik kordában szeretnék tartani a cukor– és lisztbevitelüket. Akik szeretnének még az unokáikkal is focizni.

Íme egy ilyen, alakbarát desszert: krémsajtos palacsinta liszt nélkül. (A recept eredetijét itt találtuk, sok egyéb kímélő recept társaságában.)

Hozzávalók:

  • 55 gr krémsajt (pl. mascarpone)
  • 2 tojás
  • néhány csepp folyékony édesítő (ki kell tapasztalni, típustól is erősen függ)
  • ½ tk fahéj

Elkészítés:

Az összetevőket alaposan összedolgozzuk gépi– vagy kézi habverővel, az így kapott masszát 2 percig pihentetjük.

A palacsintasütőt felforrósítjuk, leheletnyit kivajazzuk. A massza ¼-ét belemerjük, egyenletesen szétterítjük, az egyik felét kb. 2 percig sütjük, bravúrosan megfordítjuk, a másik felének kb. 1 perc sütés elegendő.

Méltó helyettese az eredeti palacsintának, egy kicsit könnyedebb, egy kicsit levegősebb, de sokkal egészségesebb. Cukormentes lekvárral, friss gyümölccsel tálalva iratkozik fel a gyorsan elkészíthető, finom reggeli receptek listárája.

Tipp:

Ha túlságosan előtérbe kerül a tojás íze, növelhetjük kissé a krémsajt mennyiségét, illetve adhatunk hozzá szemernyi vaníliát.

Csatlakozz a Gyömbér közösséghez facebookon is – receptekkel, fotókkal, érdekességekkel várunk nap mint nap! 

Mascarponés palacsinta gyümölcslekvárral


Share Tweet

Gyömbér

2 hozzászólás

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.