• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 2

Kolbászos-tojásos lecsó

By Gyömbér · On 2013.05.15.


Kolbászos-tojásos lecsó

A lecsóban az a nagyszerű, hogy rituálisan lehet tunkolni.

A recsegő-ropogó héjú vekniből vastag szeletet hasítunk, szinte fűrészelünk. Már ezen a ponton, a kenyér vastagságát illetően is megoszlanak a nézetek; lehet vékonyka, aminek a lyukazatán keresztül átkacsinthatunk asztaltársunkra, átlagos, egyenletes tenyérvastagságúra szelt, vagy amolyan emberes, vastag, aminek a kettétépése már izommunkát követel.

Mert hát kettétépjük, akármilyen vékony, egyenletes, vagy vastag szeletet is vágtunk, a tunkolás fontos és elengedhetetlen része az is, hogy beborítsuk az abroszt morzsával bőségesen.

Aztán jön maga a mártogatás, a tunkolás, aminek szintén számos módszertana ismert.

Van, aki a belet fejti le óvatosan a héjról, majd a a villa hegyével pontosan a kemény héj szívébe szúrva sepri ki alaposan a levet az utolsó cseppig.

Van, aki a belső, puha részből gyúr laza kis gombóckát, ezzel itatja fel a tányér aljára ült zsíros, paprikás tócsát.

Van, aki vegyesen, egy kis héjjal, egy kis béllel együtt szakít a kenyérből, majd az így nyert célszerszámot mutató-, gyűrűs- és hüvelykujja közé satuszerűen befogva, enyhe hajlítással kis lapátkát képezve meri ki a a szaftját, sőt, zaftját, a lecsó legnemesebb részét, az utóját.

Ahogy jólesik.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kg girbegurba lecsópaprika felkarikázva – az se baj, ha kissé már ráncosodik
  • 1 db csípős, hegyes zöldpaprika, felkarikázva
  • 0,5 kg húsos, érett, puha, húsos paradicsom, felkockázva
  • 2 vöröshagyma, laskára vágva
  • 30 dkg lángolt kolbász, karikákra szelve
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 4 tojás, felverve, sózva-borsozva
  • olaj, vagy ami még jobb, kis zsír

Elkészítés:

Egy lábosban felhevítjük a zsiradékot, majd megdinszteljük rajta a hagymát, oda is lehet kicsit pirongatni, kapatni az edény aljára, az adja meg a lecsónak az alapcsengését.

Rádobjuk a kolbászt és néhány percig ezzel együtt is pirítjuk, amig a kolbászból már szivárogni kezd a csillogó, piros zsír.

Ekkor adjuk hozzá a paprikát. Összekeverjük, alaposan megsózzuk és továbbra is közepes-nagy lángon, fedő nélkül sütjük – fontos, hogy a paprika ne maradjon vizes, főjje el a leve nagy részét. Amikor a paprika már kellően összerogyott, hozzáadjuk a paradicsomot is, ezt is összefonnyasztjuk, a levét elfőzzük.

Tipp: ha nem szeretjük a paradicsom héját a lecsóban, azt előzőleg lehámozhatjuk róla. Legegyszerűbb módszer, ha a paradicsomot a tetején kereszt alakban bemetsszük, majd 1 percre forró vízbe ültetjük – utána késsel könnyen megszabadulhatunk a héjától.

A lecsót félrehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát, aztán készre főzzük; ez lehet ízlés szerint teljesen szétfőtt, vagy még harapható lecsó, ahogy tetszik.

Utolsó mozzanatként magasra vesszük a hőmérsékletet és hozzáöntjük a felvert tojást, még néhány percig kevergetve együtt sütjük.

Tartalmas, szinte egészséges, de egészen biztosan finom szezonétel, az ajkakat enyhén bizseregtető, jótékony utózöngével.

Jó étvágyat hozzá!

További magyaros egytálételekért és szezonális receptekért csatlakozz hozzánk facebookon is!

Share Tweet

Gyömbér

2 hozzászólás

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.