• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Kókuszos sült tejberizs

By Gyömbér · On 2014.02.11.


Kókuszos sült tejberizs

Kókuszos sült tejberizs

A következő recept több szempontból is zseniális. Egyrészt – és ez a legfontosabb – nagyon finom. Az illatos, vaníliás – kókuszos sült tejberizst megfejeltük egy kis málnával és csokival, tudományosan bizonyított tény ugyanis, hogy a csokitól minden jobb lesz.

Másrészt a maradékfelhasználás jegyében készült, jelen esetben egy marék főtt rizs várta a hűtőben a sorsát a vasárnapi ebéd után – én azt gondolom, hogy ha van főtt rizs nirvana, akkor a mi adagunk bizony oda jutott.

Végül, de nem utolsósorban végtelenül egyszerű az elkészítése; minimális munkát igényel, a végeredmény pedig egy könnyű, ízes, szuper desszert.

A zsenialitás nem teljesen minket dicsér, az ötletet Martha Stewart, az amerikai mintaháziasszony adta, az ő receptjét szabtuk át kissé.

Kókuszos sült tejberizs

Hozzávalók:

  • 3 nagy tojás
  • 60 g nádcukor
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • ¼ tk só
  • 70 g kókuszreszelék
  • 200 ml zsíros tejszín
  • 150 ml zsíros tej
  • 120 ml kókusztej
  • 220 g főtt rizs
  • 1 nagy marék málna (télvíz idején gondoljunk az öko-lábnyomra és használjunk fagyasztottat, tökéletesen helytáll)
  • 1 marék csokoládéforgács

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 160°C-ra és felteszünk forrni 1.5 liter vizet. A felvert tojásokat összekeverjük a cukorral, vaníliával és csipet sóval. Beleforgatjuk a kókuszreszeléket, majd hozzáadjuk a tejet, tejszínt, kókusztejet, végül pedig a főtt rizst is.

TIPP: A legjobban rövid szemű rizs, pl. sushi rizs működik ebben a receptben. Annyi kulisszatitkot azért elárulok, hogy nálunk speciel főtt basmati rizs maradt előző napról, a végeredmény így is remek lett.

A rizses-kókuszos masszát egyenletesen elosztjuk 6 ramekinben (a képen látható kis kerámia sütőforma), amiket egy forró vízzel félig feltöltött tepsibe állítunk. 20 percig sütjük, majd óvatosan kivesszük a sütőből és mindet átkevergetjük egy villával. A tetejükre halmozzuk a málnát és visszatoljuk a sütőbe újabb 20 percre. Amikor kész, még forrón megszórjuk csokiforgáccsal és 15 percig hűlni hagyjuk.

Frissen, melegen is kiváló, és másnap, a hűtőből bekanalazva sem vall szégyent.

Jó étvágyat!

Tetszett? Csatlakozzatok hozzánk facebookon is!  

Share Tweet

Gyömbér

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.