• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Kínai mogyorós csirke

By Gyömbér · On 2012.03.26.


Kínai mogyorós csirke

Kínai mogyorós csirke

Megfigyelhető, hogy számos, a televízió képernyőjén, színpadon elhíresült magyar ”közéleti személyiség” (de szép hivatás!) karrierje egy pontján előszeretettel irányítja a reflektorfényt a konyhájába. A jelenség maga nem új keletű; hogy mást ne mondjak (de mondok majd), így lett az első magyar ámbráscet expedícióról a témához mért komolysággal beszámoló fiatal Júliából az ország kiváló háziasszonya, Juli.

A most következő étel szintén egy régebben híradós, manapság szakácsnő konyhájában készült. Jól tette, hogy más pályára állt; már csak azért is, mert a tények – a finom ételekkel ellentétben – legtöbbször lehangolóak.

Kínai mogyorós csirke (Kínában Gong Bao a becsületes neve, Kínától nyugatabbra Kung Pao névre hallgat)

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé

  • 2 ½ ek étkezési keményítő

  • 1 tojásfehérje

  • 2 piros chilipaprika

  • egy maroknyi újhagyma

  • 10 dkg pirított, sótlan mogyoró

  • földimogyoró olaj

  • 2 ek szójaszósz

  • 1 ek rizsecet

  • 1 tk gyömbér

  • 1 kk barna cukor

  • só, bors

  • 250 g üvegtészta
  • 1 ek szezámolaj (opcionális)

Elkészítés:

A csirkemellfilét felcsíkozzuk, ízesítjük, megforgatjuk 1 ½ ek keményítőben (ettől lesz kellemesen porhanyós). A tojásfehérjét enyhén habosra verjük, hozzákeverjük a csirkéhez és a húst félretesszük.

Következő lépés a mártás. A szójaszószt kézi habverővel simára keverjük a rizsecettel, a maradék keményítővel, az apróra vágott gyömbérrel és 1 ½ dl vízzel.

A chilipaprikát kimagozzuk, felszeleteljük, az újhagymát felkarikázzuk. A mogyorót szeretettel, de durvára törjük és egy felforrósított wokban kevés olajon átpirítjuk. Vigyázzunk, könnyen odaég, a fekete helyett törekedjünk a barna szín elérésére. Ha megvan, félretesszük ezt is.

További olajforrósítást követően a wokba tesszük a csirkét, megszórjuk barna cukorral, majd rázogatva, dobálva és nagyokat kurjantva, kb. 5 perc alatt aranybarnára pirítjuk.

A megsült húshoz öntjük a szójás mártást, rászórjuk a korábban megpirított mogyorót, a chilipaprikát, az újhagymát, majd közepes lángon további 4-5 percnyi időt hagyunk az ízeknek, hogy alaposan egymásba karolhassanak. Amikor a szósz sűrűsödni, mi tálalni kezdünk.

A siker borítékolható; a mogyoró ropog, a hús omlik, a chili pedig a háttérben erősíti az összképet. Jó étvágyat hozzá!

Tipp:

  • Köretként üvegtésztát ajánlok, aminek az elkészítése arcátlanul egyszerű: egy edényben vizet forralunk, levesszük a lángról, beledobjuk az tésztát és lefedjük. 10 perc múlva leszűrjük és egy bő evőkanálnyi szezámolajjal átforgatjuk – ettől a lépéstől illatos lesz és kevésbé ragad. Ezután wokban addig elkészült étellel összeforgatjuk és tálaljuk. 

Share Tweet

Gyömbér

No Comments

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.