Megfigyelhető, hogy számos, a televízió képernyőjén, színpadon elhíresült magyar ”közéleti személyiség” (de szép hivatás!) karrierje egy pontján előszeretettel irányítja a reflektorfényt a konyhájába. A jelenség maga nem új keletű; hogy mást ne mondjak (de mondok majd), így lett az első magyar ámbráscet expedícióról a témához mért komolysággal beszámoló fiatal Júliából az ország kiváló háziasszonya, Juli.
A most következő étel szintén egy régebben híradós, manapság szakácsnő konyhájában készült. Jól tette, hogy más pályára állt; már csak azért is, mert a tények – a finom ételekkel ellentétben – legtöbbször lehangolóak.
Kínai mogyorós csirke (Kínában Gong Bao a becsületes neve, Kínától nyugatabbra Kung Pao névre hallgat)
Hozzávalók:
-
50 dkg csirkemellfilé
-
2 ½ ek étkezési keményítő
-
1 tojásfehérje
-
2 piros chilipaprika
-
egy maroknyi újhagyma
-
10 dkg pirított, sótlan mogyoró
-
földimogyoró olaj
-
2 ek szójaszósz
-
1 ek rizsecet
-
1 tk gyömbér
-
1 kk barna cukor
-
só, bors
- 250 g üvegtészta
- 1 ek szezámolaj (opcionális)
Elkészítés:
A csirkemellfilét felcsíkozzuk, ízesítjük, megforgatjuk 1 ½ ek keményítőben (ettől lesz kellemesen porhanyós). A tojásfehérjét enyhén habosra verjük, hozzákeverjük a csirkéhez és a húst félretesszük.
Következő lépés a mártás. A szójaszószt kézi habverővel simára keverjük a rizsecettel, a maradék keményítővel, az apróra vágott gyömbérrel és 1 ½ dl vízzel.
A chilipaprikát kimagozzuk, felszeleteljük, az újhagymát felkarikázzuk. A mogyorót szeretettel, de durvára törjük és egy felforrósított wokban kevés olajon átpirítjuk. Vigyázzunk, könnyen odaég, a fekete helyett törekedjünk a barna szín elérésére. Ha megvan, félretesszük ezt is.
További olajforrósítást követően a wokba tesszük a csirkét, megszórjuk barna cukorral, majd rázogatva, dobálva és nagyokat kurjantva, kb. 5 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
A megsült húshoz öntjük a szójás mártást, rászórjuk a korábban megpirított mogyorót, a chilipaprikát, az újhagymát, majd közepes lángon további 4-5 percnyi időt hagyunk az ízeknek, hogy alaposan egymásba karolhassanak. Amikor a szósz sűrűsödni, mi tálalni kezdünk.
A siker borítékolható; a mogyoró ropog, a hús omlik, a chili pedig a háttérben erősíti az összképet. Jó étvágyat hozzá!
Tipp:
-
Köretként üvegtésztát ajánlok, aminek az elkészítése arcátlanul egyszerű: egy edényben vizet forralunk, levesszük a lángról, beledobjuk az tésztát és lefedjük. 10 perc múlva leszűrjük és egy bő evőkanálnyi szezámolajjal átforgatjuk – ettől a lépéstől illatos lesz és kevésbé ragad. Ezután wokban addig elkészült étellel összeforgatjuk és tálaljuk.
No Comments