
Könnyű, kímélő, nagyon finom vacsora: rukkola, kecskesajt, mézes dió és pirított máj
Fahasogatás a vasárnap délelőtti hóhullás díszletében. Kiváló alkalom a friss levegő fogyasztására, a lustálkodó hétvégi izmok átmozgatására és a fejben főzésre. Így nevezem azt a folyamatot, amikor az elmém valamelyik eldugott sarkában egy pillanatra felvillan egy alapanyag, egy szín, egy illat, hogy aztán komótosan, megfontoltan továbbgondolva kész fogássá kerekedjen. Íme.
Kecskesajtos rukkola pirított mézes dióval és pulykamáj csíkokkal
Hozzávalók (2 személyre):
- 1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma,
- kb. 300 gr megtiszított csirke- vagy pulykamáj, testes csíkokra szelve
- kb. 1 evőkanál vaj
- 2-3 nagy maroknyi rukkola
- 75 gr kecskesajt
- egy marok dióbél
- 1/2 evőkanál méz
- extra szűz olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítek közepes lángon, ebben néhány perc alatt üvegesre kezelem a hagymát.
Közben egy másik serpenyőben alacsony hőmérsékleten épphogy megpirítom a diót, a hő hatására ugyanis még intenzívebb lesz az íze. Mikor készen van, lehúzom a tűzről, rácsurgatom a mézet, jól összekeverem, hogy egyenletesen bevonja, majd félrerakom.
A hagymára fektetem a máj csíkokat, 4-5 perc alatt szép, mélyen sötétbarna kérget sütök rá és borsot tekerek rá, bőségesen. A májszeletek többi oldalát is megpirítom, közben mehet rá még bors – a máj igen karakán hús, elbírja a sok-sok borsot könnyedén. A cél az, hogy a kész májak belül már ne legyenek véresek, de ne is legyenek teljesen szárazra sütve. Amint kész, beleforgatom a vajat is és alaposan megsózom.
Míg a máj pihen kicsit a serpenyőben, elkészítem a salátát. A rukkolába morzsolom a kecskesajtot, belekeverem a pirított diót, kevés borsot és olívaolajat teszek erre is és átforgatom az egészet.
A májat a saláta tetejére halmozva tálalom. Remek, bűntudat nélkül fogyasztató ebéd vagy vacsora, néhány szem dió és kevéske méz még nem ártott meg senkinek. A májat direkt nem ízesítettem túl, mert finom az íze önmagában, minimális fűszerezéssel is, a saláta pedig a rengeteg zöld ellenére kellően dús a kecskesajt és a mézes dió baráti kontrasztjától.
Igazán finom, próbáljátok ki!
Tetszett? Csatlakozzatok a Gyömbérhez facebookon is!

Ízharmóniában a kecskesajt és a mézes pirított dió
No Comments