• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Kecskesajtos rukkola pirított mézes dióval és pulykamáj csíkokkal

By Gyömbér · On 2013.02.10.


Könnyű, kímélő, nagyon finom vacsora: rukkola, kecskesajt, mézes dió és pirított máj

Fahasogatás a vasárnap délelőtti hóhullás díszletében. Kiváló alkalom a friss levegő fogyasztására, a lustálkodó hétvégi izmok átmozgatására és a fejben főzésre. Így nevezem azt a folyamatot, amikor az elmém valamelyik eldugott sarkában egy pillanatra felvillan egy alapanyag, egy szín, egy illat, hogy aztán komótosan, megfontoltan továbbgondolva kész fogássá kerekedjen. Íme.

Kecskesajtos rukkola pirított mézes dióval és pulykamáj csíkokkal

Hozzávalók (2 személyre):

  • 1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma,
  • kb. 300 gr megtiszított csirke- vagy pulykamáj, testes csíkokra szelve
  • kb. 1 evőkanál vaj
  • 2-3 nagy maroknyi rukkola
  • 75 gr kecskesajt
  • egy marok dióbél
  • 1/2 evőkanál méz
  • extra szűz olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

Egy nagyobb serpenyőben olívaolajat hevítek közepes lángon, ebben néhány perc alatt üvegesre kezelem a hagymát.

Közben egy másik serpenyőben alacsony hőmérsékleten épphogy megpirítom a diót, a hő hatására ugyanis még intenzívebb lesz az íze. Mikor készen van, lehúzom a tűzről, rácsurgatom a mézet, jól összekeverem, hogy egyenletesen bevonja, majd félrerakom.

A hagymára fektetem a máj csíkokat, 4-5 perc alatt szép, mélyen sötétbarna kérget sütök rá és borsot tekerek rá, bőségesen. A májszeletek többi oldalát is megpirítom, közben mehet rá még bors – a máj igen karakán hús, elbírja a sok-sok borsot könnyedén. A cél az, hogy a kész májak belül már ne legyenek véresek, de ne is legyenek teljesen szárazra sütve. Amint kész, beleforgatom a vajat is és alaposan megsózom.

Míg a máj pihen kicsit a serpenyőben, elkészítem a salátát. A rukkolába morzsolom a kecskesajtot, belekeverem a pirított diót, kevés borsot és olívaolajat teszek erre is és átforgatom az egészet.

A májat a saláta tetejére halmozva tálalom. Remek, bűntudat nélkül fogyasztató ebéd vagy vacsora, néhány szem dió és kevéske méz még nem ártott meg senkinek. A májat direkt nem ízesítettem túl, mert finom az íze önmagában, minimális fűszerezéssel is, a saláta pedig a rengeteg zöld ellenére kellően dús a kecskesajt és a mézes dió baráti kontrasztjától.

Igazán finom, próbáljátok ki!

Tetszett? Csatlakozzatok a Gyömbérhez facebookon is!

Ízharmóniában a kecskesajt és a mézes pirított dió


Share Tweet

Gyömbér

No Comments

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.