• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Karácsonyi lakoma: egészben sült kacsa

By Gyömbér · On 2014.12.29.


Karácsonyi lakoma: Egészben sült kacsapecsenye

Karácsonyi lakoma: Egészben sült kacsapecsenye

 

  • Ünnepi fogás: egészben sült kacsapecsenye.
  • Só és bors és más semmi.
  • A kacsazsír boldogság.

Az egészben sült kacsa volt az idei karácsonyi lakoma fő attrakciója. Az elkészítésével kapcsolatban annyi különböző módszert és praktikát olvastam – tájékozódnom kellett, ritkán készítek egészben szárnyast -, hogy egészen belezsibbadt a fejem. Végül úgy döntöttem, az anyai útmutatást követem és a saját józan eszemre hagyatkozom, abból rossz dolog nem sülhet ki (haha). A kacsát csak sóval és borssal fűszereztem, ez egy olyan finom, nemes pecsenyehús, hogy ebben a formájában nem is igen kíván mást.

Egészben sült kacsa

Hozzávalók:

  • 1 db figyelmesen megtisztított kacsa
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • só, bors

Elkészítés:

A kacsát a sütés előtt legalább fél órával kiveszem a hűtőből szobakonyhahőmérsékletre. Olyan szárazra törölgetem, amennyira csak tudom (ez segít, hogy a bőre jó ropogós legyen), és bőkezűen sózom, borsozom, bedörzsölöm alaposan kívül-belül.

A sütőt előmelegítem 220 fokra. A fokhagymát keresztben félbevágom (úgy, ahogy van, héjastul), a hagymát megpucolom és felnegyedelem. A kacsát a hátára fektetem egy nagy hőálló tepsiben, körülötte elszórom a hagymadarabokat és nagyon kevés, kb. fél-egy deci vizet öntök alá.

Lefedem, berakom a sütőbe, majd 20 perc után 175 fokra mérsékelem a hőfokot. Így sütöm tovább, időnként megforgatva és leöntve róla a zsírt, amit enged (egy kicsit mindig hagyok alatta). A kacsahús kilónként 20-25 perc sütést igényel, nem többet, mert akkor kiszárad és lehet búslakodni.

Az utolsó 25 percben leveszem a fedőt és úgy sütöm tovább, hogy szépen megpiruljon a bőre, közben nagy odaadással, teljes szívemből locsolgatom a kisült zsírjával. Ha elkészült, bírjuk még 10 perc türelemmel és pihentessük, hogy a finom húslevek a helyükre rendeződhessenek.

Mi gyömbéres édesburgonyapürével és gránátalma redukcióval ettük, de került az asztalra egy adag tökéletesre sült hasábburgonya is, és nem feledkeztünk meg a kacsazsírban sült fokhagymagerezdekről sem. Jó étvágyat hozzá!

Tipp: A kisült kacsazsír kincs, álmos téli reggeleken királyi reggeli egy karéj friss, ropogós kenyérre kenve.

Share Tweet

Gyömbér

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.