
Karácsonyi lakoma: Egészben sült kacsapecsenye
- Ünnepi fogás: egészben sült kacsapecsenye.
- Só és bors és más semmi.
- A kacsazsír boldogság.
Az egészben sült kacsa volt az idei karácsonyi lakoma fő attrakciója. Az elkészítésével kapcsolatban annyi különböző módszert és praktikát olvastam – tájékozódnom kellett, ritkán készítek egészben szárnyast -, hogy egészen belezsibbadt a fejem. Végül úgy döntöttem, az anyai útmutatást követem és a saját józan eszemre hagyatkozom, abból rossz dolog nem sülhet ki (haha). A kacsát csak sóval és borssal fűszereztem, ez egy olyan finom, nemes pecsenyehús, hogy ebben a formájában nem is igen kíván mást.
Egészben sült kacsa
Hozzávalók:
- 1 db figyelmesen megtisztított kacsa
- 2 fej fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- só, bors
Elkészítés:
A kacsát a sütés előtt legalább fél órával kiveszem a hűtőből szobakonyhahőmérsékletre. Olyan szárazra törölgetem, amennyira csak tudom (ez segít, hogy a bőre jó ropogós legyen), és bőkezűen sózom, borsozom, bedörzsölöm alaposan kívül-belül.
A sütőt előmelegítem 220 fokra. A fokhagymát keresztben félbevágom (úgy, ahogy van, héjastul), a hagymát megpucolom és felnegyedelem. A kacsát a hátára fektetem egy nagy hőálló tepsiben, körülötte elszórom a hagymadarabokat és nagyon kevés, kb. fél-egy deci vizet öntök alá.
Lefedem, berakom a sütőbe, majd 20 perc után 175 fokra mérsékelem a hőfokot. Így sütöm tovább, időnként megforgatva és leöntve róla a zsírt, amit enged (egy kicsit mindig hagyok alatta). A kacsahús kilónként 20-25 perc sütést igényel, nem többet, mert akkor kiszárad és lehet búslakodni.
Az utolsó 25 percben leveszem a fedőt és úgy sütöm tovább, hogy szépen megpiruljon a bőre, közben nagy odaadással, teljes szívemből locsolgatom a kisült zsírjával. Ha elkészült, bírjuk még 10 perc türelemmel és pihentessük, hogy a finom húslevek a helyükre rendeződhessenek.
Mi gyömbéres édesburgonyapürével és gránátalma redukcióval ettük, de került az asztalra egy adag tökéletesre sült hasábburgonya is, és nem feledkeztünk meg a kacsazsírban sült fokhagymagerezdekről sem. Jó étvágyat hozzá!
Tipp: A kisült kacsazsír kincs, álmos téli reggeleken királyi reggeli egy karéj friss, ropogós kenyérre kenve.