
Ünneplőbe öltöztetett ebédlőasztal
Minden tiszteletem a karácsonykor szokásos családi ebédet elkészítő anyukáké. A szeretet ünnepe ugyanis a fenyőfadíszítés, ajándékozás, bejglitankolás és éjféli mise mellett nekik úgy nettó 5-10, konyhában eltöltött munkaórát is tartogat, főleg, ha idekalkulálom az előkészületeket és a takarítást is.
Idén mi is belebújtunk a házigazda és háziasszony szerepébe. Nem bíztuk a véletlenre: volt menütervezés, volt mindenre elszánt piacozás, és még tesztfőzésre is sor került. A jó előre kiókumlált beosztás és a német hadműveleti központot megszégyenítő előkészületek ellenére az ebéd napján a konyhát valamikor délelőtt 10 és 11 óra között végleg beszippantotta a totális káosz állapota. A végén persze győzedelmeskedtünk, a menü nagy megmérettetésnek bizonyult, de elkészült. Ráadásul finomra. A kedvenc fogás címet a sütőtök krémleves nyerte el, az ételt Gordon Ramsay receptjének csűrés-csavarásával készítettük el.
Sütőtök krémleves pirított fenyőmaggal
Hozzávalók (6 személyre):
- kb. 1-1,25 kg sütőtök ”hús”
- 1 fej vízszintesen félbevágott fokhagyma
- 1 maréknyi rozmaring
- olívaolaj
- 1 apróra vágott vöröshagyma
- hintésnyi frissen reszelt szerecsendió
- kb. 1 liter forró csirke vagy zöldség alaplé (gyors csirke alaplé recept itt)
- 100 ml zsíros tejszín
- 15 gr vaj
- feltétnek fenyőmag, vagy erdei gomba ízlés szerint
Elkészítés:
A tököt hosszában félbevágjuk, a magokat és szálakat kikaparjuk. A húsát beirdaljuk, azaz egy éles penge segítségével átlósan bevagdossuk, úgy, hogy a héjat ne sértsük fel. Sózzuk-borsozzuk, majd a fokhagymával és rozmaringgal alaposan bedörzsüljük. Mindkét fél tökbe pár szál rozmaringot és fél fej fokhagymát teszünk (utóbbit nem kell meghámozni), majd olívaolajjal meglocsoljuk őket.
A tököt 175 fokra előmelegített sütőben kb. 1,5 óra alatt (de ezt az időt a tök típusa szabja meg, lehet kevesebb is, több is) vajpuhára sütjük. Akkor van készen, amikor a villát ellenállás nélkül bele tudjuk szúrni.

Omlós, illatos, puhára sült sütőtök
Ekkor kivesszük, megtisztítjuk a rozmaringtól és a fokhagymától, a húsát még forrón kikanalazzuk és pürésítjük.
Egy nagyobb méretű lábasban kb. 2 evőkanálnyi olajat hevítünk, ebben a hagymát üvegesre, puhára pároljuk. Kinyomkodunk 3-4 sült fokhagymagerezdet a héjából, ezeket a szerecsendió és némi só, bors kíséretében a hagymával együtt 1-2 percig pirítjuk.
Hozzáadjuk a sütőtökpürét és az alaplevet (először csak a ¾ részét, utána a maradékot adagolva be tudjuk állítani a kívánt sűrűséget). Felforraljuk, majd kis lángon további 15 percig gyöngyöztetjük. A végén hozzáadjuk a tejszínt és 1-2 percig azzal együtt is főzzük.
Belekeverjük a vajat, még egyszer kóstoljuk, ízesítjük, végül az elkészült levest bársonyosra turmixoljuk. Ezt megtehetjük kisebb adagokban turmixgépbe merve, vagy ahogy én is csináltam, a kézi turmixszal rögtön a lábasban. Ha az ”éttermi” textúra a cél, a levest még egy apró lyukú szűrőn is átpasszírozzuk, majd tiszta edényben újramelegítjük.
Feltétnek közepes lángon, folyamatos kavargatás mellett pirítsunk fenyőmagot. Az eredeti recept erdei gombát ajánl levesbetétnek – kipróbáltuk, azzal is remek. Ez esetben kevés olajon, magas hőfokon pirítsuk szárazra a felaprított gombát, majd sózzuk-borsozzuk és keverjünk hozzá kevés vajat, reszelt parmezánt.
Fáradozásainkért cserébe sűrű, küllemre, illatra és ízre is laktató, egyszerűen elegáns krémleves a jutalmunk. Igazi ajándék. Jó étvágyat hozzá!
Tetszett? Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, szeretettel várunk!

Sütőtök krémleves pirított erdei gombával vagy fenyőmaggal tálalva
1 Comment