• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 3

Jamie Oliver 15 perces receptjei: Vegetáriánus chili ropogós tortillacsíkokkal és avokádó salátával

By Gyömbér · On 2013.06.05.


Jamie Oliver receptje: Vegetáriánus chili avokádós, paradicsomos, uborkás salátával, avokádóöntettel és ropogós tortillával

Az időjárás egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni, hogy júniust mutat a falinaptár: borús, zivataros idők járnak, még a macskák sem merészkednek a verandán túl.

Ilyenkor szoktam azt javasolni – no nem a macskáknak -, hogy együnk csípőset. Az javít a közérzeten.

Jamie Oliver receptje alapján készült el ez a vegetáriánus chili, amit egy színpompás saláta tesz teljes értékű fogássá. Az étel elméletileg 15 perc alatt elkészíthető, jómagam, mivel nem siettem, nem mértem az időt, a saját, kényelmes tempómban nagyjából 30 perc lehetett az egész. Mondjuk Jamienek valószínűleg nem kellett úgy negyed kiló termőföldet lemosni a salátalevelekről.

Vegetáriánus chili ropogós tortillacsíkokkal és avokádó salátával

A chili hozzávalói (4 személyre):

  • 1 szárított chili paprika (nem baj, ha nincs éppen, nekem sem volt, használtam helyette frisset, jalapenót – annál erősebbet nem akartam, mert került bele igazán erős piros is)
  • ½ friss piros chili
  • 1, nagyobb cikkekre vágott lilahagyma
  • 1 teáskanál csemege fűszerpaprika
  • ½ teáskanál római kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor friss koriander (koriander híján petrezselymet használtam)
  • 2 ek olívaolaj
  • 2-3 színes kaliforniai paprika, kicsumázva, kisebb-nagyobb darabokra szelve
  • 400 gr konzerv csicseriborsó
  • 400 gr konzerv fekete- vagy vörösbab
  • 700 gr paradicsompüré (passata)
  • 250 gr vadrizs, megfőzve

A saláta hozzávalói:

  • 4 tortillalap
  • 2 érett, puha avokádó
  • 2 lime (zöldcitrom)
  • 3 púpozott evőkanál sűrű joghurt
  • 1 római saláta
  • ½ kígyóuborka
  • 1 nagy marok koktélparadicsom
  • 1 kis marok retek (az eredeti receptben nem szerepelt, de jól illik hozzá)
  • friss chili vagy szárított chilipehely

Avokádó saláta ropogós tortillacsíkokkal: ez a saláta először a küllemével, másodszor az ízével veszi le a lábáról majd a vacsoravendégeket.

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

Egy nagy fazékban felhevítjük az olívaolajat, közben a chilipaprikákat, a hagymát, a fűszerpaprikát, a római köményt, a fokhagymát és a petrezselyem szárát mind berakjuk a robotgépbe és jól összedaráljuk.

Ezt az alapot bedobjuk a forró serpenyőbe, kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a  feldarabolt paprikát. A babról és a csicseriborsóról leöntjük a levet és ezeket is hozzákeverjük. Az egészet felöntjük a paradicsompürével, alaposan sózzuk, borsozzuk, majd visszavesszük a lángot közepesre és lefedjük.

Míg a chiliben összefőnek az ízek, elkészítjük a salátát. A kör alakú tortillalapokat 1 cm széles csíkokra vágjuk, majd egy sütőlappal kibélelt tepsire szórjuk és bedugjuk a sütőbe. Néhány percig sütjük, míg némi színt nem kapnak és ropogóssá nem válnak.

Egy maroknyi petrezselyemzöldet összekeverünk a joghurttal, fél avokádóval és némi só-borrsal, belefacsarjuk a zöldcitromok levét, majd összeturmixoljuk egy kellemesen krémes salátaöntetté.

A chiliről levesszük a fedőt és kb. 5 percig így rotyogtatjuk még, hogy besűrűsödjön kicsit.

Az aranybarnára pirult tortillacsíkokat egy tányérra halmozzuk, ráfektetünk néhány levél római salátát, egy zöldséghámozó segítségével rácsíkozzuk a kígyóuborkát. Rátépkedjük az avokádó húsát, rákarikázzuk a retket, ízlés szerint ízesítjük, majd meglocsoljuk az öntettel, megszórjuk a tetszőleges méretre és formára vágott koktélparadicsommal.

A chilit a közepébe halmozott főtt rizzsel tálaljuk. Igazi szívmelengető egytálétel, ami a színpompás, roppanós zöldsaláta társaságában garantáltan elűzi a rossz idő okozta levertséget.

Jamie Olivert a pöszeségével együtt nagyon szeretjük, gyakran főzünk is tőle. Ha kíváncsi vagy, miket, csatlakozz hozzánk facebookon is! 

Ki mondta, hogy a chilit csak hosszú órák alatt lehet megfőzni? Egyszerű, vegetáriánus chilit mutatunk Jamie Oliver 15 perces receptjei közül.


Share Tweet

Gyömbér

3 hozzászólás

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.