
Jamie Oliver receptje: Vegetáriánus chili avokádós, paradicsomos, uborkás salátával, avokádóöntettel és ropogós tortillával
Az időjárás egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni, hogy júniust mutat a falinaptár: borús, zivataros idők járnak, még a macskák sem merészkednek a verandán túl.
Ilyenkor szoktam azt javasolni – no nem a macskáknak -, hogy együnk csípőset. Az javít a közérzeten.
Jamie Oliver receptje alapján készült el ez a vegetáriánus chili, amit egy színpompás saláta tesz teljes értékű fogássá. Az étel elméletileg 15 perc alatt elkészíthető, jómagam, mivel nem siettem, nem mértem az időt, a saját, kényelmes tempómban nagyjából 30 perc lehetett az egész. Mondjuk Jamienek valószínűleg nem kellett úgy negyed kiló termőföldet lemosni a salátalevelekről.
Vegetáriánus chili ropogós tortillacsíkokkal és avokádó salátával
A chili hozzávalói (4 személyre):
- 1 szárított chili paprika (nem baj, ha nincs éppen, nekem sem volt, használtam helyette frisset, jalapenót – annál erősebbet nem akartam, mert került bele igazán erős piros is)
- ½ friss piros chili
- 1, nagyobb cikkekre vágott lilahagyma
- 1 teáskanál csemege fűszerpaprika
- ½ teáskanál római kömény
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csokor friss koriander (koriander híján petrezselymet használtam)
- 2 ek olívaolaj
- 2-3 színes kaliforniai paprika, kicsumázva, kisebb-nagyobb darabokra szelve
- 400 gr konzerv csicseriborsó
- 400 gr konzerv fekete- vagy vörösbab
- 700 gr paradicsompüré (passata)
- 250 gr vadrizs, megfőzve
A saláta hozzávalói:
- 4 tortillalap
- 2 érett, puha avokádó
- 2 lime (zöldcitrom)
- 3 púpozott evőkanál sűrű joghurt
- 1 római saláta
- ½ kígyóuborka
- 1 nagy marok koktélparadicsom
- 1 kis marok retek (az eredeti receptben nem szerepelt, de jól illik hozzá)
- friss chili vagy szárított chilipehely

Avokádó saláta ropogós tortillacsíkokkal: ez a saláta először a küllemével, másodszor az ízével veszi le a lábáról majd a vacsoravendégeket.
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Egy nagy fazékban felhevítjük az olívaolajat, közben a chilipaprikákat, a hagymát, a fűszerpaprikát, a római köményt, a fokhagymát és a petrezselyem szárát mind berakjuk a robotgépbe és jól összedaráljuk.
Ezt az alapot bedobjuk a forró serpenyőbe, kicsit megpirítjuk, majd hozzáadjuk a feldarabolt paprikát. A babról és a csicseriborsóról leöntjük a levet és ezeket is hozzákeverjük. Az egészet felöntjük a paradicsompürével, alaposan sózzuk, borsozzuk, majd visszavesszük a lángot közepesre és lefedjük.
Míg a chiliben összefőnek az ízek, elkészítjük a salátát. A kör alakú tortillalapokat 1 cm széles csíkokra vágjuk, majd egy sütőlappal kibélelt tepsire szórjuk és bedugjuk a sütőbe. Néhány percig sütjük, míg némi színt nem kapnak és ropogóssá nem válnak.
Egy maroknyi petrezselyemzöldet összekeverünk a joghurttal, fél avokádóval és némi só-borrsal, belefacsarjuk a zöldcitromok levét, majd összeturmixoljuk egy kellemesen krémes salátaöntetté.
A chiliről levesszük a fedőt és kb. 5 percig így rotyogtatjuk még, hogy besűrűsödjön kicsit.
Az aranybarnára pirult tortillacsíkokat egy tányérra halmozzuk, ráfektetünk néhány levél római salátát, egy zöldséghámozó segítségével rácsíkozzuk a kígyóuborkát. Rátépkedjük az avokádó húsát, rákarikázzuk a retket, ízlés szerint ízesítjük, majd meglocsoljuk az öntettel, megszórjuk a tetszőleges méretre és formára vágott koktélparadicsommal.
A chilit a közepébe halmozott főtt rizzsel tálaljuk. Igazi szívmelengető egytálétel, ami a színpompás, roppanós zöldsaláta társaságában garantáltan elűzi a rossz idő okozta levertséget.
Jamie Olivert a pöszeségével együtt nagyon szeretjük, gyakran főzünk is tőle. Ha kíváncsi vagy, miket, csatlakozz hozzánk facebookon is!

Ki mondta, hogy a chilit csak hosszú órák alatt lehet megfőzni? Egyszerű, vegetáriánus chilit mutatunk Jamie Oliver 15 perces receptjei közül.
3 hozzászólás