• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Jamie Oliver 15 perces receptjei: feta sajttal töltött ropogós pármai sertésszűz mentás-chilis cukkinivel és bulgurral

By Gyömbér · On 2013.06.26.


Jamie Oliver 15 perces receptje – ropogós pármai sertésszűz, mentás-chilis cukkinivel

A tévének nálunk gyakorlatilag már csak a foci közvetítések miatt van létjogosultsága. De ha már van, akkor meccs előtt, félidőben, néha még utána is át szoktam kapcsolni a TV Paprikára, hátha elcsípek valami jó kis Lorraine Pascale vagy Jamie Oliver receptet.

Legutóbb a vegetáriánus chilit kaptam el, rögtön másnap meg is főztem, annyira meghozta hozzá a kedvem a műsor, néhány napja pedig az alábbi fantasztikus ételt lestem le a képernyőről.

Vagy kevesebb focit kell néznem, vagy hamarosan tele lesz Jamie Oliver receptekkel az oldal.

Jamie Oliver 15 perces receptjei: feta sajttal töltött ropogós pármai sertésszűz mentás-chilis cukkinivel és napon szárított paradicsomkrémmel felturbózott bulgurral

A sertésszűz hozzávalói (4 személyre):

  • 400 g szobahőmérsékletű sertésszűz, megtisztítva, lehártyázva, 8 egyforma darabra vágva
  • 40 g feta sajt, 8 db kockára szelve
  • 4 szelet pármai sonka, széltében kettévágva (hagyományos baconnel helyettesíthető)
  • 8 db friss zsályalevél
  • balzsamecet (elhagyható)
  • kb. 2 evőkanál extra szűz olívaolaj

A köret hozzávalói:

  • 5 db kicsi, zsenge, vegyesen sárga és zöld cukkini, vékony karikákra szelve (uborkaszeletelővel tökéletesen megoldható)
  • 1 db friss piros chili
  • kis csokor friss menta, felaprítva
  • 5 gerezd fokhagyma
  • kb. 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 nagy teáskanál napon szárított paradicsomkrém (ha nincs, helyettesíthető sima paradicsompürével)
  • 500 g bulgur – a műsorban barna rizst használt, de ez is remekül passzol hozzá (ez az adag egyébként nyugodtan felezhető szerintem, 500 g az jó sok)
  • 1 citrom leve
  • 4 evőkanál natúr joghurt

Elkészítés:

Forraljunk fel kétszer annyi vizet, mint amennyi bulgurt készítünk. 500 g az kb. két bögre bulgur, tehát nekünk 4 ugyanakkora bögre forró vízre van szükségünk (kb. 1 liter). Öntsük fel vele a bulgurt, sózzuk meg, majd fedjük le. Úgy 10-15 perc alatt a bulgur megduzzad és szépen magába szívja majd a folyadékot.

Tipp: öntsük fel a bulgurt csirke- vagy zöldség alaplével, hogy még ízletesebb legyen.

A hússzeletek tetejére egy éles, hegyes késsel kb. 1 cm széles lyukakat vágunk (ne lyukasszuk át teljesen, hanem egyfajta zsebet szúrjunk bele), ebbe a lyukba tömködjük a feta kockákat. Ha megvagyunk, kicsit megborsozzuk őket, majd mindegyik hús zsebes tetejére ráfektetjük a pármai sonkát, és a tenyerünkkel határozott mozdulatokkal meglapogatjuk, belepaskoljuk azokat a húsba.

A húsokat egy közepes lángra hevített serpenyőben a sonkás felével lefelé kezdjük el sütni, a tetejére locsoljunk némi olívaolajat. Egyszerre csak annyit süssünk meg, amennyi a serpenyőben kényelmesen elfér. Ha a sonkás fele már szép színt kapott, megfordítjuk és a másik felét is aranybarnára pirítjuk.

Közben felhevítünk egy másik serpenyőt (lehetőleg jó nagyot), beleöntjük az olívaolajat és belepréseljük a fokhagymát, majd hozzáadjuk a cukkinit, a mentát és a chilit is. Alaposan összerázzuk, összekeverjük, ízesítjük, és folyamatos kavargatás mellett addig sütjük, amíg a cukkini kissé megpuhul és egyenletesen átveszi az összes fűszer ízét.

A serpenyőt, amiben a húsokat sütöttük, közepes-magas hőmérsékletre hevítjük, beledobjuk a zsályaleveleket kb. 30 másodpercre, míg megpirulnak, majd kivesszük őket. Ezt követőn a serpenyőbe loccsantunk 2-3 evőkanál meleg vizet, belefacsarjuk a citrom levét és hozzáöntjük a paradicsomkrémet. Felkaparjuk az aljára pirult szaftot, majd beleöntjük a bulgurt és további 1 perc alatt összemelegítjük a paradicsomos szósszal.

Tálaljuk a bulgurt egy nagy tálra, rendezzük el rajta a fűszeresecukkinit, végül koronázzuk meg a sertésszűz szeletekkel és a pirított zsályával. Joghurttal, menta- és zsályalevelekkel és/vagy kevés balzsamecettel díszítsük.

Annyit hozzáfűznivalóm van ehhez a recepthez, hogy hibátlan. A sonka istenien ropogós, a hús belül szaftos, omlós, közepén a meleg, feta sajttal, ami így megsütve sokkal lágyabb, krémesebb aromára tesz szert. A bulgur lazán paradicsomos, a menta – chili párosítás pedig annyira ütős, hogy egészen biztosan további kísérletezések következnek majd ebbe az irányba.

Jó étvágyat hozzá!

Jamie Oliver 15 perces receptje feta sajttal töltött sertésszűz, pármai sonkával, mentás-chilis cukkinivel és bulgurral

Ha szeretitek Jamie Oliver ripsz-ropsz elkészíthető receptjeit, csatlakozzatok hozzánk facebookon is!

Share Tweet

Gyömbér

No Comments

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.