A másnapos rizsben az a jó, hogy bedobjuk egy nagy serpenyőbe, alaposan alágyújtunk, aztán összekeverjük mindennel, ami a kezünk ügyébe kerül, de legfőképp tojással, és kész is az új, színes, illatos ebéd. Nem lehet elrontani. Ez a fajta, amit most mutatunk, Indonézia nemzeti eledele. Kifejezetten 1-2 napos rizsből kell készíteni, mert a frissen főzött rizs túl lágy és túl nagy a nedvességtartalma a pirításhoz.
Ne ijedjünk meg a hosszú hozzávaló listától, pofonegyszerű megcsinálni.
Nasi Goreng, azaz sült rizs recept
Hozzávalók:
- 320 g basmati rizs
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 100 g tetszés szerinti gomba, falatnyi darabokra vágva
- 100 g sárgarépa, felkarikázva
- néhány szál újhagyma, felkarikázva
- 1 friss chili, felkarikázva
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér, felaprítva
- 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
- kis csokor koriander, felaprítva
- 1 evőkanál nádcukor
- 3-5 evőkanál édes szójaszósz
Elkészítés:
Az egy nagy bögre rizst némi sóval együtt beleöntjük egy edénybe, hozzáöntünk 2 bögrényi forrásban lévő vizet, lefedjük és 10-12 perc alatt készre főzzük. Ha rögtön fel akarjuk használni és nem várunk másnapig, a kész rizst terítsük szét egy nagy tálcán, amíg teljesen ki nem hűl.
Innentől könnyű dolgunk van: egy nagy, lehetőleg vastag aljú serpenyőt vagy wokot felforrósítunk kb. 2 evőkanálnyi olajjal, majd mehet bele minden zöldség, a koriander felaprított szára (a leveleket hagyjuk meg tálaláshoz) és a cukor. Néhány perc pirítás után hozzáadjuk a rizst is, majd tovább sütjük 3-4 percig, amíg teljesen át nem forrósodik. Közben rázogassuk serényen.
Ízesítsük a szójaszósszal kedvünk szerint, halszósszal is megkínálhatjuk, ha van otthon, nekem épp teriyaki volt, abból is locsoltam rá.
A nasi gorenget gyakran hirtelen sült tükörtojással adják fel: forró olajba ütik a tojást, így az alja roppanós lesz, de a sárgája szép folyós marad. A tükörtojást tegyük a rizshalom tetejére, szórjuk meg a korianderrel és a friss chilivel.
Tipp: hűsítő uborkasalátával még egy szintet ugrik ez az étel az élvezeti skálán. A kígyóuborkát hámozzuk meg, keverjük össze korianderrel, kevés cukorral, rizsecettel és lime frissen facsart levével.