• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Indonéz sült rizs: nasi goreng

By Gyömbér · On 2015.05.02.

Nasi goreng recept

A másnapos rizsben az a jó, hogy bedobjuk egy nagy serpenyőbe, alaposan alágyújtunk, aztán összekeverjük mindennel, ami a kezünk ügyébe kerül, de legfőképp tojással, és kész is az új, színes, illatos ebéd. Nem lehet elrontani. Ez a fajta, amit most mutatunk, Indonézia nemzeti eledele. Kifejezetten 1-2 napos rizsből kell készíteni, mert a frissen főzött rizs túl lágy és túl nagy a nedvességtartalma a pirításhoz.

Ne ijedjünk meg a hosszú hozzávaló listától, pofonegyszerű megcsinálni.

Nasi Goreng, azaz sült rizs recept

Hozzávalók:

  •  320 g basmati rizs
  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 100 g tetszés szerinti gomba, falatnyi darabokra vágva
  • 100 g sárgarépa, felkarikázva
  • néhány szál újhagyma, felkarikázva
  • 1 friss chili, felkarikázva
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér, felaprítva
  • 3 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • kis csokor koriander, felaprítva
  • 1 evőkanál nádcukor
  • 3-5 evőkanál édes szójaszósz

Elkészítés:

Az egy nagy bögre rizst némi sóval együtt beleöntjük egy edénybe, hozzáöntünk 2 bögrényi forrásban lévő vizet, lefedjük és 10-12 perc alatt készre főzzük. Ha rögtön fel akarjuk használni és nem várunk másnapig, a kész rizst terítsük szét egy nagy tálcán, amíg teljesen ki nem hűl.

Innentől könnyű dolgunk van: egy nagy, lehetőleg vastag aljú serpenyőt vagy wokot felforrósítunk kb. 2 evőkanálnyi olajjal, majd mehet bele minden zöldség, a koriander felaprított szára (a leveleket hagyjuk meg tálaláshoz) és a cukor. Néhány perc pirítás után hozzáadjuk a rizst is, majd tovább sütjük 3-4 percig, amíg teljesen át nem forrósodik. Közben rázogassuk serényen.

Ízesítsük a szójaszósszal kedvünk szerint, halszósszal is megkínálhatjuk, ha van otthon, nekem épp teriyaki volt, abból is locsoltam rá.

A nasi gorenget gyakran hirtelen sült tükörtojással adják fel: forró olajba ütik a tojást, így az alja roppanós lesz, de a sárgája szép folyós marad. A tükörtojást tegyük a rizshalom tetejére, szórjuk meg a korianderrel és a friss chilivel.

Tipp: hűsítő uborkasalátával még egy szintet ugrik ez az étel az élvezeti skálán. A kígyóuborkát hámozzuk meg, keverjük össze korianderrel, kevés cukorral, rizsecettel és lime frissen facsart levével.

Share Tweet

Gyömbér

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.