Mindannyiunk életében fontos szerepet játszanak az emlékezetünk elnyűtt cilinderéből bármikor előhúzható szagok, illatképek: nagyapánk őszinte, menedéket nyújtó enyhe verejtékszaga, a tornatermek szúrósan csikorgó, porral átszőtt levegője, vagy ahogy a langyos nyári fűből árad a vakáció mindig vidám illata.
A kollégiumi menza hagymagőzös kipárolgása, a kutyánk meleg bundájából szivárgó ősi, eleven erő. A szerelem őrjítő illata. Idegen országok idegen érzésű levegője. A tenger határokat nem ismerő, félelmetes, sós szele.
A fontos illatok örökre bevésődnek agyunk illattárába, és sokkal pontosabbá, sokkal élethűbbé varázsolják azt a képet, amit egykor láttunk. Nélkülük fakó, fekete-fehér marad az emlék. Faludy György is hozzájuk fordult segítségül, miközben nagyszülei fogadójára emlékezett: „Fehér nadrágos, csizmás szlovákok ácsorogtak itt összevissza, akik lassú mozdulatokkal kevergették a pipafüstöt és avas ködmöneik szagát a törköly illatával.”
Mesterien visszaadott kép. Ilyen csudákat tud művelni az, aki nemcsak nyitott szemmel, nyitott orral is jár és bele-belekortyol olykor a konyha, az utca, a piac, a város levegőjébe.
Vagy éppen a télbe. Nálunk a leghidegebb évszak elképzelhetetlen a fahéj elegánsan csábító illata nélkül, mindenhol ott lapul: az almás pitében, a kalácsokban, a forralt borban, a karácsonyban és a farsangi fánkban. Most sütőtök krémlevesbe csempésztük bele.
Fahéjas, gyömbéres sütőtök krémleves pirított dióval
Hozzávalók:
- 1 sütőtök (kb. 1,5 kg), félbevágva, magok kikaparva
- 1 kisebb fej vöröshagyma, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 g frissen reszelt gyömbér
- 1 csapott teáskanál fahéj
- 1 l forró csirke– vagy zöldségalaplé
- 1-1,5 dl zsíros tejszín
- dióbél
- extra szűz olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
A sütőtök húsát átlósan bevagdossuk, olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd a sütőbe toljuk és addig sütjük, míg vajpuha nem lesz (kb. 1 óra). Amint kész, a húsát kikaparjuk és kézi robotgéppel pürésítjük.
A diókat is meghintjük olívaolajjal és kevés sóval, sütőpapíron kb. 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük és félrerakjuk őket.
Egy lábosban kevés olívaolajat melegítünk, 3-4 percig pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a reszelt gyömbért is. Addig kavargatjuk közepes lángon, míg minden szépen meg nem puhul minden. Ekkor lehúzzuk a lángról, hozzáadjuk a fahéjat, alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőtökpürét és az alaplevet.
Felforraljuk, aztán úgy 20 percig főzzük. A végén még egyszer átturmixoljuk, hogy selymes legyen, és a tejszín hozzáadásával ízlés szerint besűrítjük.
Levesbetétként az előzőleg megpirított diót használjuk. Ha van otthon, néhány csepp dióolajjal tegyük még pompásabbá ezt a lágyan fahéjas illatú levest, aminek az ízét a gyömbér kissé borsos csípőssége határozza meg.
Jó étvágyat hozzá!
Készülünk még nektek idén sok-sok fűszeres, illatos, téli recepttel, facebookon is. Nézzétek meg!