• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Illatos sütőtök krémleves

By Gyömbér · On 2013.10.30.


sütőtök krémleves recept

sütőtök krémleves

 

Mindannyiunk életében fontos szerepet játszanak az emlékezetünk elnyűtt cilinderéből bármikor előhúzható szagok, illatképek: nagyapánk őszinte, menedéket nyújtó enyhe verejtékszaga, a tornatermek szúrósan csikorgó, porral átszőtt levegője, vagy ahogy a langyos nyári fűből árad a vakáció mindig vidám illata.

A kollégiumi menza hagymagőzös kipárolgása, a kutyánk meleg bundájából szivárgó ősi, eleven erő. A szerelem őrjítő illata. Idegen országok idegen érzésű levegője. A tenger határokat nem ismerő, félelmetes, sós szele.

A fontos illatok örökre bevésődnek agyunk illattárába, és sokkal pontosabbá, sokkal élethűbbé varázsolják azt a képet, amit egykor láttunk. Nélkülük fakó, fekete-fehér marad az emlék. Faludy György is hozzájuk fordult segítségül, miközben nagyszülei fogadójára emlékezett: „Fehér nadrágos, csizmás szlovákok ácsorogtak itt összevissza, akik lassú mozdulatokkal kevergették a pipafüstöt és avas ködmöneik szagát a törköly illatával.”

Mesterien visszaadott kép. Ilyen csudákat tud művelni az, aki nemcsak nyitott szemmel, nyitott orral is jár és bele-belekortyol olykor a konyha, az utca, a piac, a város levegőjébe.

Vagy éppen a télbe. Nálunk a leghidegebb évszak elképzelhetetlen a fahéj elegánsan csábító illata nélkül, mindenhol ott lapul: az almás pitében, a kalácsokban, a forralt borban, a karácsonyban és a farsangi fánkban. Most sütőtök krémlevesbe csempésztük bele.

Fahéjas, gyömbéres sütőtök krémleves pirított dióval

Hozzávalók:

  • 1 sütőtök (kb. 1,5 kg), félbevágva, magok kikaparva
  • 1 kisebb fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 50 g frissen reszelt gyömbér
  • 1 csapott teáskanál fahéj
  • 1 l forró csirke– vagy zöldségalaplé
  • 1-1,5 dl zsíros tejszín
  • dióbél
  • extra szűz olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 175 fokra.

A sütőtök húsát átlósan bevagdossuk, olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd a sütőbe toljuk és addig sütjük, míg vajpuha nem lesz (kb. 1 óra). Amint kész,  a húsát kikaparjuk és kézi robotgéppel pürésítjük.

A diókat is meghintjük olívaolajjal és kevés sóval, sütőpapíron kb. 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük és félrerakjuk őket.

Egy lábosban kevés olívaolajat melegítünk, 3-4 percig pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a reszelt gyömbért is. Addig kavargatjuk közepes lángon, míg minden szépen meg nem puhul minden. Ekkor lehúzzuk a lángról, hozzáadjuk a fahéjat, alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőtökpürét és az alaplevet.

Felforraljuk, aztán úgy 20 percig főzzük. A végén még egyszer átturmixoljuk, hogy selymes legyen, és a tejszín hozzáadásával ízlés szerint besűrítjük.

Levesbetétként az előzőleg megpirított diót használjuk. Ha van otthon, néhány csepp dióolajjal tegyük még pompásabbá ezt a lágyan fahéjas illatú levest, aminek az ízét a gyömbér kissé borsos csípőssége határozza meg.

Jó étvágyat hozzá!

Készülünk még nektek idén sok-sok fűszeres, illatos, téli recepttel, facebookon is. Nézzétek meg!

gyömbéres sütőtök krémleves

gyömbéres sütőtök krémleves


Share Tweet

Gyömbér

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.