• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Így fest egy ötfogásos degusztációs vacsora a Balatonfői Yacht Klubban (receptekkel!)

By Gyömbér · On 2013.08.27.


Balaton

Balaton

A Balaton minden évszakban szép. Szeretjük.

A hínárjaival, a térdig érő vízével, a reggeli ébresztőt kiabáló dinnyeárusaival és a júniustól augusztusig termő, színes kartonpapírra rajzolt, elnyűhetetlen Zimmer Frei felirataival együtt. A miénk, na, bőven táplálja a Zala vize a nemzeti öntudatot is.

A balatoni étteremkínálatot azonban nem tudjuk megszeretni. Mert hiába lehet például a déli parton ötven méterenként betérni valahová, ha az ember mást nem tud enni, mint az isten tudja, mivel meg nem töltött rántott húst, meg sóba és mustárba fojtott flekkent, meg mócsingos kolbászt.

Tisztelet persze a kivételnek, mert abból is van. Bár kevés. Abból a kevésből még kevesebb emberi áron.

Ilyen kivétel a Balatonfői Yacht Club étterme. Jellegéből adódóan nem az a tipikus betérős étterem, hanem az öböl védelmében megbújó, autonóm menedék. Az a fajta, ahová hallomásból, vagy környékbeli ismerőssel együtt, vagy ajánlással tér be az éhes lélek. Az éttermet az a Kocsis Bálint kormányozza ügyesen, aki mellesleg a CSIKOS lekvárcsalád megalkotója, és akivel egy kreatív receptverseny óta ápolunk jó kapcsolatot. Bálint apa, üzletember, a világot pozitívan szemlélő, sztorizgató, nyughatatlan ősbalatoni. De elsősorban és mindenekfelett séf, ez egy pillanat alatt kiderül, ahogy az ételekről kezd beszélni.

Különleges, ötfogásos degusztációs menüt fogyasztottunk nála Piszke, Csigó Zita és kísérőik társaságában. A menüsorból ráadásul kedvenceink elkészítési módjába is beavatott minket a séf, hogy megoszthassuk azokat veletek.

Gasztrobloggerek Kocsis Bálint séffel

Gasztrobloggerek Kocsis Bálint séffel

Rögtön az első fogás egy rafináltan megkomponált, három elemből álló alkotás: hideg bulgursaláta mentával, csicseriborsó humusz amaránttal és CSIKOS szilva – balzsamecetes chutney tökmagos csirkemell mignonnal. Nálunk egyértelműen ez utóbbi vitte el a pálmát, és a lilahagymával kezelt lekvár a kedvenc CSIKOS termékeink közé ugrott.

Hideg bulgur mentával, CSIKOS szilva - balsamico chutney-val, tökmagos csirkemell mignonnal, humusszal és amaránttal

Hideg bulgur mentával, CSIKOS szilva – balsamico chutney-val, tökmagos csirkemell mignonnal, humusszal és amaránttal

Ezt követte a homoktövis – narancs leves rebarbara joghurt terrine-nel. Egészen remek összhangban simult egymásba a homoktövis kissé „cévitaminos” íze és a narancs aromája, passzolt hozzá a játékosan légies rebarbara sorbet is.

Homoktövis-narancs leves rebarbara joghurt terrinne-nel

Homoktövis-narancs leves rebarbara joghurt terrinne-nel

Újabb, ezúttal meleg leves érkezett a sorban: kókuszos burgonyaleves sonkával, chili olajjal és papadam kenyérrel. Ékes példája ez a leves is annak, hogy milyen széles területen lehet kalandozni a csillagszórta fine-dining és a fáradt olajra alapozott büfékonyha között. Egyszerű, friss alapanyagok ügyes társítása – szerintem mindenki dicsérő szavakkal illetné, miután megkóstolta. Recept is jár hozzá.

Kókuszos burgonyaleves chili olajjal, sonkával, papadam kenyérrel

Kókuszos burgonyaleves chili olajjal, sonkával, papadam kenyérrel

Kókuszos burgonyaleves chili olajjal, sonkával, papadam kenyérrel

Elkészítés:

Megtisztítunk 4 db közepes burgonyát, egy kisebb hagymát, 2 gerezd fokhagymát, ezeket zöldség alaplében puhára főzzük.

Hozzáadjuk a kókusztejet és a kipirított kókuszreszeléket, valamint frissen reszelt gyömbért és sót. Kevés tejszínnel, vajjal dúsítjuk, majd botmixerrel pürésítjük. Vékonyra vágott sonkát szórunk bele és olajban kiáztatott chiliből készült chiliolajjal csepegtetjük meg. Tálaljuk frissen sütött, ropogós papadam kenyérrel, az összeállítást lime vagy narancs reszelt héjával tudjuk még feldobni.

A meleg előétel szerepét házi szalvétagombóccal és vargányával tálalt abált marhanyelv töltötte be, mégpedig hibátlanul. Külön megemlíteném itt a füstös húshoz kínált fantasztikus rozmaringos szószt, amibe bele-belevillant a narancs íze is.

Abált marhanyelv vargányával, házi szalvétagombóccal

Abált marhanyelv vargányával, házi szalvétagombóccal

Lássuk a főételt: céklás és zöldborsós rizottó duó, római köménnyel forgatott kacsamájjal, körtével és zeller chipsszel. Tökéletesre készített, vajdús zöldborsó az egyik oldalon, lágy, kellemes céklaíz a másikon, illatos kacsamáj és körte. Enyhe kifejezés, hogy nem voltam már éhes, mire az asztalra került, de akkor sem tudtam abbahagyni, míg el nem tüntettem az egészet – és ezzel a többiek is így voltak. Jó hír, hogy ezt a receptet is megoszthatjuk veletek Bálint tolmácsolásában.

Cékla és zöldborsó rizottó, édesköménnyel forgatott kacsamájjal, zeller chip-el

Cékla és zöldborsó rizottó, édesköménnyel forgatott kacsamájjal, zeller chip-el

Céklás és zöldborsós rizottó duó, római köménnyel forgatott kacsamájjal, körtével és zeller chipsszel

Elkészítés:

Arborio rizst pirítunk, közben apróra vágott hagymát, fokhagymát és rozmaringot adunk hozzá. Miután üvegessé forgattuk, fehérborral engedjük fel, parmezánnal szórjuk meg, majd áttört borsópürével pároljuk készre, sok-sok vaj hozzáadása kíséretében, közben folyamatosan, “habosra” keverve. Kis csokor apróra vágott mentával illatosítjuk.

A rizs másik felét szintén lepirítjuk, hagymát, fokhagymát adunk hozzá és főtt, áttört céklapürével keverjük el és pároljuk készre. Római köménnyel fűszerezzük. 

Közben zellerből vékony szeleteket vágunk, sütőpapírra helyezzük és sütőben kiszárítjuk, míg ropogóssá, chipsszerűvé válik. 

A kacsamájnak forró serpenyőben odapörkölünk, sózzuk. Fokhagymát, apróra vágott édesköményt és körtét adunk hozzá, együtt pirítjuk készre. 

Tálaláskor a kétféle rizottót a tányérba szedjük, erre kanalazzuk a még sercegő, forró, kacsamájas, körtés gyönyört.

A menüsort csokoládé brownie zárta, ötfűszer-keverékkel meghintve – ennek a fűszerezésnek és a mellé kínált gyömbérolajnak hála talán valamivel könnyedebb volt klasszikus verziójánál, ami a fényesre jóllakott társaságot elnézve nem is volt baj.

Csokoládé brownie china town kínai ötfűszerrel és gyömbérolajjal illatosítva

Csokoládé brownie china town kínai ötfűszerrel és gyömbérolajjal illatosítva

A vacsora során végig Bálint titkos laboratóriumában kikísérletezett limonádéit fogyasztottuk, a makrancos meggy – chili párosítás vált abszolút közönség-kedvenccé.

Meggy - chili limonádé

Meggy – chili limonádé

Ha legalább egy ilyen konyha duruzsolna minden városban a Balaton partján, széles mosollyal nyugtázhatnánk, hogy a nagy magyar gasztroforradalom újabb fontos mérföldkövet hagyott maga mögött.

Jelek vannak, reménykedni szabad.

Mi pedig töretlenül keressük a legjobb éttermeket a Balatonon, Budapesten, vagy Sarkadkeresztúron akár. Nézzetek be hozzánk facebookra is további ajánlókért, tippekért! 

Share Tweet

Gyömbér

No Comments

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.