38 fok van, napok óta dübörög a kánikula. A tarkómon fogant verítékcsepp épp az imént hajtott fejet Newton törvényének és gurult le csiklandozva a hátamon. Hasonló tempóban egyébként, ahogy ezt az írást körmöltem; lassan, kacskaringózva indult neki, mint aki nem biztos benne, hogy hová tart, aztán egy pillanatra megtorpant, erőt gyűjtött, végül hirtelen eltökéltséggel, nyílegyenesen száguldott végig a gerincem mentén.
38 fok van és a ventilátor szünet nélkül kerreg mögöttem. Hasztalan áramfogyasztás ez, a mesterséges szellő erejét vesztve hal bele a tömény forróságba újra meg újra, de nekem már ez a monoton búgó hang is némi megnyugvást hoz. Tegnap este az egyik hipermarket pénztáránál várakozva előre is engedtem egy fiatal, gyapjas hajú srácot, egy ventilátort szorongatott a hóna alatt mindössze. Fáradtan állt, a feje lagymatagul himbálózott a nyakán, szinte megállt az idő körülötte. Időnként áhítattal pillantott le a fényes kartondobozra, amitől megpróbáltatásai legyőzését remélte, ugyanakkor látszott rajta némi kétségbeesett bizonytalanság is: mi van, ha ez sem segít, mihez kezdek majd akkor?
Menj csak előre, legyetek boldogok, legyintettem neki nagyvonalúan, ő pedig hálálkodva szaladt fizetni, majd gyorsan bele is olvadt a horizontba.
38 fok van, és ha már semmi sem hoz enyhülést, próbáljátok ki ezt a hűsítő paradicsomleves receptet felfrissülés gyanánt.
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg paradicsom
- 3 ½ dl paradicsomlé
- 1 ek finomra reszelt gyömbér
- 1 tk őrölt koriander
- 15 csepp folyékony édesítő (vagy 1 tk cukor)
- 2 ek extra szűz olívaolaj
- 4 ek frissen facsart limelé (kb. 2-3 lime)
- 1 ½ dl natúr joghurt
Elkészítés:
Egy percre forró, lobogó vízbe csobbantjuk paradicsomainkat, hogy könnyedén meg tudjuk őket hámozni aztán.
A paradicsomokat negyedeljük, majd konyhai robotgép segítségével összeturmixoljuk őket az összes hozzávalóval (a lime levéből csak három evőkanálnyit használjunk fel). Bőségesen sózzuk, borsozzuk.
Az így kapott turmixot tálba és hűtőbe tesszük, legalább két órára.
A joghurtot alaposan felverjük a maradék limelével és a cukorral, majd ezt is hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt a levest szűrőn átpasszírozzuk és mindegyik tányért egy kanálnyi joghurttal és bazsalikommal díszítjük. Jó hűsítést!
Tipp:
- A leves kissé besűrűsödhet a hűtés közben, ez esetben kevés hideg vízzel higítható.
- Ha némi eleganciát szeretnénk csempészni a tálalásba, a levesestál alá tegyünk jégkockákkal töltött mélytányért.
Ha nem akartok lemaradni a hőségriadó menü 2. fogásáról (Jamie Oliver olaszos steakjéről pikáns salsával), csatlakozzatok a Gyömbér Facebook közösségéhez!
2 hozzászólás