Ha Halloween, akkor borzongás. Ha borzongás, akkor horror, és ha horror, akkor vér.
A bennünk csordogáló sötétvörös rabszolga azonban nem csak a horrorfilmeknek, hanem a létezésünknek is elengedhetetlen kelléke. A szervezetünk kenőolaja, aminek típusát általában – akárcsak a szemünk színét – szüleink örökítik ránk. Egy egészséges felnőttben négy és fél liternyi vért keringet, pumpál a szív, valamint további fél liter tartalék is be van spájzolva szer(v)teszét, vészhelyzet esetére. Vörös voltát – bennünk, emberekben – a benne található vasnak köszönheti. Persze az élővilág a szó szoros értelmében sokszínű; a rákoknak például vas helyett rezet tartalmaz a vérük, így az nem is vörös, hanem kék.
Az emberi vér négy főcsoportba sorolható: A, B, AB és 0. Az AB+ vércsoportúak szerencsésnek mondhatják magukat, ők bármelyik vércsoportból kaphatnak vért, a donorkodás terén pedig a 0- vércsoport a jolly joker.
A macskáknak három, a kutyáknak nyolc ismert vércsoportja van. A gepárdnak, az állatvilág legsebesebben száguldó, csodaszép ragadozójának pedig egyáltalán nincs – feltehetően azért, mert a faj összlétszáma mindössze néhány ezer főre rúg.
A vér a különböző kultúrákban, vallásokban is fontos szerepet játszik – példáért nem is kell messzire menni, eleink is vérszerződéssel pecsételték meg Álmos vezérré avatását, Báthory Erzsébet grófnőnk pedig szüzek vérében fürdőzött a kénes harkányi gyógyvíz helyett. Japánban a mai napig népszerű hiedelem, hogy a vércsoport a személyiség tükre. Rengeteg japán magazinban éppen ezért nem is csillagjegy, hanem vércsoport alapján jósolják meg a jövőt.
A felesleges kilóktól szabadulni vágyók vércsoport diétával reménykednek a karcsú jövőben; a módszer hatékonysága legalább annyira megalapozott, mint a vámpírlegendák.
Mesterséges vért a tudomány mai állása szerint még nem vagyunk képesek előállítani, de Halloween apropóján meglephetjük a vacsoravendégeket egy vérlevessel, ami ráadásul egészséges és finom is. A recepthez a True Blood szakácskönyvből merítettem ihletet.
Sárgarépás-céklás krémleves
Hozzávalók:
- 4 db cékla, megtisztítva, felkockázva
- 2 db közepes sárgarépa, megtisztítva, karikára vágva
- 1 liter csirke vagy zöldség alaplé (gyors alaplé recept itt)
- 2 ek friss citromlé
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 ek olívaolaj
Elkészítés:
Egy nagy lábosban olívaolajat hevítünk, ebben üvegesre dinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a céklát és a répát. Sózzuk-borsozzuk és magas lángon, további 5 percig folyamatosan keverjük. Hozzáadjuk az alap – és citromlevet, felforraljuk, aztán alacsony hőmérsékleten fedő alatt bugyborogtatjuk, míg a cékla meg nem puhul, 30-60 percig.
A cékla elpuhulását követően levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk, majd kézi turmixgéppel pürésítjük.
Tipp: Kevés tejföl kíséretében tálalhatjuk.
Kellemes Halloweent és jó étvágyat! Borzongjunk együtt facebookon is; vár rád a Gyömbér közösség!
No Comments