• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Halloween receptek: “Vérleves” céklával, sárgarépával és egy csipet borzongással fűszerezve

By Gyömbér · On 2012.10.31.


Sárgarépás-céklás leves True Blood módra – avagy vérleves Halloweenre

Ha Halloween, akkor borzongás. Ha borzongás, akkor horror, és ha horror, akkor vér.

A bennünk csordogáló sötétvörös rabszolga azonban nem csak a horrorfilmeknek, hanem a létezésünknek is elengedhetetlen kelléke. A szervezetünk kenőolaja, aminek típusát általában – akárcsak a szemünk színét – szüleink örökítik ránk. Egy egészséges felnőttben négy és fél liternyi vért keringet, pumpál a szív, valamint további fél liter tartalék is be van spájzolva szer(v)teszét, vészhelyzet esetére. Vörös voltát – bennünk, emberekben – a benne található vasnak köszönheti. Persze az élővilág a szó szoros értelmében sokszínű; a rákoknak például vas helyett rezet tartalmaz a vérük, így az nem is vörös, hanem kék.

Az emberi vér négy főcsoportba sorolható: A, B, AB és 0. Az AB+ vércsoportúak szerencsésnek mondhatják magukat, ők bármelyik vércsoportból kaphatnak vért, a donorkodás terén pedig a 0- vércsoport a jolly joker.

A macskáknak három, a kutyáknak nyolc ismert vércsoportja van. A gepárdnak, az állatvilág legsebesebben száguldó, csodaszép ragadozójának pedig egyáltalán nincs – feltehetően azért, mert a faj összlétszáma mindössze néhány ezer főre rúg.

A vér a különböző kultúrákban, vallásokban is fontos szerepet játszik – példáért nem is kell messzire menni, eleink is vérszerződéssel pecsételték meg Álmos vezérré avatását, Báthory Erzsébet grófnőnk pedig szüzek vérében fürdőzött a kénes harkányi gyógyvíz helyett. Japánban a mai napig népszerű hiedelem, hogy a vércsoport a személyiség tükre. Rengeteg japán magazinban éppen ezért nem is csillagjegy, hanem vércsoport alapján jósolják meg a jövőt.

A felesleges kilóktól szabadulni vágyók vércsoport diétával reménykednek a karcsú jövőben; a módszer hatékonysága legalább annyira megalapozott, mint a vámpírlegendák.

Mesterséges vért a tudomány mai állása szerint még nem vagyunk képesek előállítani, de Halloween apropóján meglephetjük a vacsoravendégeket egy vérlevessel, ami ráadásul egészséges és finom is. A recepthez a True Blood szakácskönyvből merítettem ihletet.

Halloween vérleves, avagy sárgarépás céklaleves True Blood módra

Sárgarépás-céklás krémleves

Hozzávalók:

  • 4 db cékla, megtisztítva, felkockázva
  • 2 db közepes sárgarépa, megtisztítva, karikára vágva
  • 1 liter csirke vagy zöldség alaplé (gyors alaplé recept itt)
  • 2 ek friss citromlé
  • 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 ek olívaolaj

Elkészítés:

Egy nagy lábosban olívaolajat hevítünk, ebben üvegesre dinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a céklát és a répát. Sózzuk-borsozzuk és magas lángon, további 5 percig folyamatosan keverjük. Hozzáadjuk az alap – és citromlevet, felforraljuk, aztán alacsony hőmérsékleten fedő alatt bugyborogtatjuk, míg a cékla meg nem puhul, 30-60 percig.

A cékla elpuhulását követően levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk, majd kézi turmixgéppel pürésítjük.

Tipp: Kevés tejföl kíséretében tálalhatjuk.

Kellemes Halloweent és jó étvágyat! Borzongjunk együtt facebookon is; vár rád a Gyömbér közösség!

Vérleves, azaz sárgarépás-céklás levesrecept Halloweenre


Share Tweet

Gyömbér

No Comments

Leave a reply Cancel reply

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.