
Görög(ös) pizza
Tegnap, vacsora közben arra a megállapításra jutottunk, hogy a házi sütésű pizza mindig túlszárnyalja azt, amit rendelünk. Mindegy, hogy honnan és mindegy, hogy milyent. És nem feltétlenül csak azért, mert itthon odafigyelünk az alapanyagok minőségére és nem spórolunk ki belőle semmit. Hanem például azért, mert ritkán csapunk pizzázós estét, pedig imádjuk. És ilyenkor azt az izgalmat, ami a pizza night kitervelésekor elfog minket, belegyúrjuk a tésztába. Aztán meg belereszeljük a sajtba és végül rápirítjuk a pizzára. Más trükk nincs, az ezer éve bevált tésztát és szószt kapta most is a pizza, a feltét pedig ezúttal görög hangulatú lett.
Görög(ös) pizza
Hozzávalók:
Pizzatészta
- ½ kg búzaliszt
- 2 ek olaj
- ½ kocka élesztő (21 gr)
- 1 dl tej
- 1 ek só
- 1 tk oregánó
- csipetnyi cukor
- langyos víz
Paradicsomos alapszósz
- 2 dl cukormentes paradicsomszósz
- fél fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 tk oregánó
- 1 tk bazsalikom
- 1 kk rozmaring
- só, bors
Görögös pizzafeltét
- lilahagyma
- mozzarella
- sonka
- feta sajt
- friss bébispenót
Elkészítés:
1 dl langyos tejben, csipetnyi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Amikor szépen megemelkedett, beleöntjük a sóval és oregánóval elkevert lisztbe, hozzáadjuk az olajat és elkezdjük a dagasztást. Közben apránként adagoljuk a vizet, időt adva a lisztnek, hogy felvegye a folyadékot. Amikor összeállt a kellemesen ruganyos állagú tésztánk, tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyre tesszük kelni. Körülbelül egy óra alatt a kétszeresére nő, addig mi kényelmesen előkészíthetjük a pizzaszószt.
Az apróra vágott hagymát olívaolajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomszószt és a fűszereket (ha akad friss, az megsokszorozza az ízélményt). Rottyantunk rajta egyet, majd félretesszük hűlni.
A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. Amikor szépen megkelt a pizzatészta, két cipóra osztjuk, majd tetszőleges vastagságúra és formájúra nyújtjuk. Vékonyan megkenjük olívaolajjal, ezzel megakadályozzuk, hogy sülés közben a szósz beleivódjon a tésztába és tocsogóssá váljon. Következő lépésben jöhet rá a paradicsomszósz, majd rápakoljuk a sajtokat, sonkát, hagymát és betoljuk sülni.
Tipp: Ha szeretitek az olívabogyót, mindenképp tegyetek rá, nagyon jól illik az ízekhez. Nálunk nem nagy kedvenc, ezért lecsaltuk. Nyáron pedig megérdemel a pizzánk két-három édes, friss, lédús paradicsomkarikát is.
10-15 perc alatt készre sül, ekkor, még tűzforrón halmozzuk rá a friss bébispenótot. Bátrak rászelhetnek néhány friss chilikarikát is, csak a pikantéria kedvéért.
Forrón, nyúlós sajttal, nagy élvezettel fogyasztjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Facebookon barátok vagyunk már? Gyertek!