• Kik vagyunk?
Gyömbér
Egyéb kategória 0

Görög(ös) pizza

By Gyömbér · On 2014.02.13.


Görög(ös) pizza

Görög(ös) pizza

Tegnap, vacsora közben arra a megállapításra jutottunk, hogy a házi sütésű pizza mindig túlszárnyalja azt, amit rendelünk. Mindegy, hogy honnan és mindegy, hogy milyent. És nem feltétlenül csak azért, mert itthon odafigyelünk az alapanyagok minőségére és nem spórolunk ki belőle semmit. Hanem például azért, mert ritkán csapunk pizzázós estét, pedig imádjuk. És ilyenkor azt az izgalmat, ami a pizza night kitervelésekor elfog minket, belegyúrjuk a tésztába. Aztán meg belereszeljük a sajtba és végül rápirítjuk a pizzára. Más trükk nincs, az ezer éve bevált tésztát és szószt kapta most is a pizza, a feltét pedig ezúttal görög hangulatú lett.

Görög(ös) pizza

Hozzávalók:

Pizzatészta

  • ½ kg búzaliszt
  • 2 ek olaj
  • ½ kocka élesztő (21 gr)
  • 1 dl tej
  • 1 ek só
  • 1 tk oregánó
  • csipetnyi cukor
  • langyos víz

Paradicsomos alapszósz

  • 2 dl cukormentes paradicsomszósz
  • fél fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 tk oregánó
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 kk rozmaring
  • só, bors

Görögös pizzafeltét

  • lilahagyma
  • mozzarella
  • sonka
  • feta sajt
  • friss bébispenót

Elkészítés:

1 dl langyos tejben, csipetnyi cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Amikor szépen megemelkedett, beleöntjük a sóval és oregánóval elkevert lisztbe, hozzáadjuk az olajat és elkezdjük a dagasztást. Közben apránként adagoljuk a vizet, időt adva a lisztnek, hogy felvegye a folyadékot. Amikor összeállt a kellemesen ruganyos állagú tésztánk, tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyre tesszük kelni. Körülbelül egy óra alatt a kétszeresére nő, addig mi kényelmesen előkészíthetjük a pizzaszószt.

Az apróra vágott hagymát olívaolajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomszószt és a fűszereket (ha akad friss, az megsokszorozza az ízélményt). Rottyantunk rajta egyet, majd félretesszük hűlni.

A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. Amikor szépen megkelt a pizzatészta, két cipóra osztjuk, majd tetszőleges vastagságúra és formájúra nyújtjuk. Vékonyan megkenjük olívaolajjal, ezzel megakadályozzuk, hogy sülés közben a szósz beleivódjon a tésztába és tocsogóssá váljon. Következő lépésben jöhet rá a paradicsomszósz, majd rápakoljuk a sajtokat, sonkát, hagymát és betoljuk sülni.

Tipp: Ha szeretitek az olívabogyót, mindenképp tegyetek rá, nagyon jól illik az ízekhez. Nálunk nem nagy kedvenc, ezért lecsaltuk. Nyáron pedig megérdemel a pizzánk két-három édes, friss, lédús paradicsomkarikát is. 

10-15 perc alatt készre sül, ekkor, még tűzforrón halmozzuk rá a friss bébispenótot. Bátrak rászelhetnek néhány friss chilikarikát is, csak a pikantéria kedvéért.

Forrón, nyúlós sajttal, nagy élvezettel fogyasztjuk.

Jó étvágyat hozzá!

Facebookon barátok vagyunk már? Gyertek! 

Share Tweet

Gyömbér

Archívum

  • 2016 április
  • 2016 február
  • 2016 január
  • 2015 október
  • 2015 július
  • 2015 június
  • 2015 május
  • 2015 április
  • 2015 március
  • 2015 február
  • 2015 január
  • 2014 december
  • 2014 október
  • 2014 augusztus
  • 2014 július
  • 2014 június
  • 2014 május
  • 2014 április
  • 2014 március
  • 2014 február
  • 2014 január
  • 2013 december
  • 2013 november
  • 2013 október
  • 2013 szeptember
  • 2013 augusztus
  • 2013 július
  • 2013 június
  • 2013 május
  • 2013 április
  • 2013 március
  • 2013 február
  • 2013 január
  • 2012 december
  • 2012 november
  • 2012 október
  • 2012 szeptember
  • 2012 augusztus
  • 2012 július
  • 2012 június
  • 2012 május
  • 2012 április
  • 2012 március
  • 2012 február
  • Kik vagyunk?

© 2013 Solo Pine Designs, Inc. All rights reserved.